"Ако неко удари на храм, ударио је на све!"

Верници из свих крајева Црне Горе окупили су се у Никшићу, где су у Саборној цркви изложене мошти Светог Василија Острошког Чудотворца. Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је да се моле Господу да уразуми оне који намеравају да отимају оно што је божије и црквено.

Вијести 21.12.2019 | 14:02
"Ако неко удари на храм, ударио је на све!"

Мржњом и раздорима не може да се ствара будућност Црне Горе, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Свештенство је саопштило да мошти светитеља неће ићи из Никшића док сваки човек који је дошао не узме његов благослов. Верници су са разгласа позвани на стрпљење.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поздравио је све вернике који су, како је рекао, по наредби били спречени да дођу у Никшић.

 

"Спријечени су људи из Милешеве, из Херцеговине. Заустављени су на граници, није им дозвољено да дођу. Није то добро, не може мржњом и раздорима да се ствара будућност Црне Горе", рекао је Амфилохије.

Он и верници позвали су надлежне да Митрополији омогуће да се обнови манастир Светог Димитрија у Никшићу. "Тамо се налазе остаци манастира, молимо Владу и градоначелника Никшића, не тражимо паре од њих, само тражимо дозволу да светињу обновимо", рекао је Амфилохије.

Указао је да су се сабрали око ћивота Светог Василија, "не да оскрнавимо његове мошти, како то кажу незналице".

"То су они који су сљедбеници, који су разорили његов Тврдош, који су га протјерили из његовог Тврдоша и побјегао је овђе у Никшић. Ови савремени безумници, они хоће храмове Светог Василија да отму. За кога? За себе", рекао је Амфилохије.

Поручио је да ни Турци нису радили оно што се данас ради у Црној Гори. "Јесу нагонили многе и мучили Светог Василија, али нијесу отимали његове храмове. Порука њима, за кога, коме да дају, узимајући од цркве Божје", додао је Амфилохије.

Митрополит је питао где су данашња предузећа у Црној Гори и коме припадају "разорена, уништена и опљачкана".

"Имате групу богаташа који су све опљачкали у Црној Гори, још само треба храмове да опљачкају. Кажу да их је више. Није снага у множини, него у Господу. То свједочи свети ћивот и Свети отац Василије", рекао је Амфилохије.

Владика Јаоникије: Нека је срећан и благословен овај Сабор

"Сабрали смо се да се ујединимо и да се духовно оснажимо уочи рођења Христовог", рекао је владика Јоаникије. Тешимо се, каже Јоаникије, Светим Василијем Острошким, који је штитио цркве и утврдио свој народ у вери.

   

"Даће Бог да ћемо и ми због удара на храмове и вјеру и на част и на образ, ако неко удара на храм, ударио је на све, да ћемо ова искушења да пребродимо окупљени око ћивота Светог Василија. Молимо се Господу да уразуми оне који намјеравају да отимају оно што је божије. Упозоравамо их да то зло не чине", рекао је Јоаникије.

Поручио је да "нема чега да се бојимо". На људе, каже, гледамо као на браћу, "иако гријеше".

"Ми смо дужни да се и за њих богу молимо и да бог истине и правде све уразуми и спаси. Нека је срећан и благословен овај Сабор", рекао је Јоаникије.

У скопу Црквено-народног сабора, који организују Митрополија и Епархија будимљанско-никшићка, <стронг>прочитан је проглас и исказано незадовољство против, како је наведено, антицрквеног Предлога закона о слободи вероисповести, који ће се 24. децембра наћи пред посланицима Скупштине Црне Горе.

Прочитана писма подршке 

Окупљенима у Никшићу прочитана су писма подршке која су Митрополији црногорско-приморској упутили Васељенски патријарх Вартоломеј, Синод Руске православне цркве и монаштво манастира Хиландара.

 <имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2019-12-21/12212019021029.јпг" алт="" wидтх="680" хеигхт="412" />

Свети синод Руске православне цркве, како је прочитано у писму, изразио је забринутост због, како су истакли, погоршања положаја Српске православне цркве у Црној Гори.

"Дошло је до алармантног тренда повећаног притиска власти на свештенике и вјернике. Констатовано је да у савременој Црној Гори постоје покушаји насилног одузимања светиња у корист непостојеће ЦПЦ", наводи се у писму Светог Синода Руске цркве, уз поруку да је Синод Руске православне цркве подржао свештенство СПЦ у Црној Гори.

У Саборној цркви прочитано је и писмо васељенског патријарха Вартоломеја црногорском председнику Милу Ђукановићу.

У писму се, како је то прочитао епископ Јоаникије, наводи да су зачуђени сазнањем да је исказао подршку стварању Православне цркве црногорске, те да је Влада предложила Закон о слободи вероисповести који предвиђа подржављење свих цркава изграђених пре 1918. године.

"Ово би значило да ваша држава одузима права својине над црквама свештеној Митрополији црногорској као и осталим трима епархијама СПЦ. Овим писмом вам саопштавамо да Васељенска патријаршија као једину канонску православну јурисдикцију признаје ону под надлежношћу митрополита Амфилохија", наводи се у писму Вартоломеја, које је прочитао Јоаникије.

Порука подршке скупу у Никшићу стигла је и од свештенства манастира Хиландара. У писму се наводи да се у Црној Гори "данас спрема пљачка завјетних храмова и да, ако буде допуштено да се то зло размахне, сјутра може да насрне и на сам људски живот".

(РТС/РТЦГ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ВРИЈЕМЕ ЈЕ

21.12.2019 16:13

КРЕНИМО ДА СЕ БРАНИМО ПРОТИВ МИЛОГОРАЦА ! ДОСТА ЈЕ ВИСЕ ! ОВА САДАСЊА ВЛАСТ ЈЕ ПРОТИВ СВОГА НАРОДА ! ДОВЕЛИ СУ ЦГ ДО ПТОПАСТИ ! ПИДИЈЕЛИЛИ СУ НАРОД, КОЈИ ЈЕ ВИЈЕКОВИМА БИО ЗАЈЕДНО. ЗАМИСЛИТЕ САМО КОЛИКО ИМА МЈЕСОВИТИ БРАКОВА. НЕ МОЗЕС СБОЈЕ УНИСТАВАТ. СВОЈУ ПОРОДИЦУ. ВАЗДА СМО СЕ КРСТИЛИ СА ТРИ ПРСТА. А МИЛО АКО ХОЦЕ НЕКА И КЛАЊА, АЛИ БЕЗ ВЕЦИНЕ ПРАВОСЛАВНОГ НАРОДА. МИЛОГОРЦИ СУ ТУДЈЕ СЛУГЕ, ПРОДАЈУ ЦАСТ ПРАВИХ ЦРНОГОРАЦА ! БОЗЕ ПОМОЗИ !!! ДА МИЛОГОРЦЕ СКИНЕМО СА ВЛАСТИ. МИЛО ЈЕ ЦРКВИ ОБЈАВИО РАТ ! СВО ПРАВОСЛАВЛЕ ТЕБА ДА СЕ ПОДИГНЕ ПТОТИВ ДИКТАТОРА МИЛЕ, ПРОТИВ ЛОПОВСКОГ ВЛАДАРА ЦРНЕ ГОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цеститке

21.12.2019 17:16

ЦГ иде својим путем. Број срба се смањује у ЦГ убрзано, нема ту помоци.

Name

Нострадамус

21.12.2019 17:20

Мила имамо два морају у пакету овако ако један оде други наставља и зато нема се времена појединацно мора све у пакету.

Name

Милогорци

21.12.2019 16:21

Вријеме вам истице. Рок трајања пролази ! Против ЦРКВЕ и БОГА, нецете моци ! "Пада влада"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.12.2019 17:15

Рекао бих да је обрнуто,...а ти се обмањуј и даље..

Name

соад

21.12.2019 19:50

А кад је то помогао.дај ми само један примјер?

Name

Ре полуписменом

21.12.2019 22:12

Скраценица цг великим сливим Срби малим. Па откуд ти храброст да писес уопсте!!!!!!!!!!!!!

Name

Младен

22.12.2019 07:10

Први који су ударили на Цркву и појуљали је јесте Ви високопреосвецени, смјењујуци владике Василија и Филарета. Осакатили сте Цркву сад Вам Господ саље искусења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

22.12.2019 10:38

Онај ко у тудјем двористу направи неред због интереса великоевропских банди морао је да осјети искусења у своме двористу. Ви господине митрополите и вас епископ Јоаникије завлацили сте носеве у тудје епархије и разарали их на најперфидније нацине. Ста це бити са пензионисаним епископима Филаретом и Василијем,суд је рекао да нису криви по оптузбама због којих сте их разријесили, хоцете ли се макар извинути јавно ако вец нисте на сабору донијели одлуку о њиховом реактивирању.Способнији су дупло од ових васих улојених калудјера којима сте ставили митру на главу. Вама сад Господ саље искусења али та искусења су добра зато сто Вас нападају непријатељи,и неце вам моци ниста јер је Господ увјек уз слуге своје. Ви сте нападали своју брацу архијереје и разарали Цркву сад мало испаштајте за гријех ваш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

22.12.2019 10:40

Прави хрићшани све невоље сматрају као испитивање од Бога. Не понижавајте се позивањем на обрачун са тзв. Милогорцима, но се молите Богу и Светом Василију да вас изведе од искушења и избави од нечастивога.

ОДГОВОРИТЕ