Велика загађеност ваздуха у граду Бањалука

Градска опозиција поново је упозорила да су задња мјерања квалитета ваздуха у Бањалуци показала да има разлога за забринутост. Траже од градских власти да хитно подузму мјере којим би се загађеност, ако не искоријенила, онда бар умањила.

Република Српска 16.12.2019 | 20:31
Велика загађеност ваздуха у граду Бањалука
Један од разлога загађења ваздуха у Бањалуци је око 75 000 аутомобила који свакодневно саобраћају градом. Загађење је узроковано и индивидуалним ложиштима али и Еко топланом. Када се на то додају лоши временски услови, ситуација је проблематична и аларманта, поручују из градске опозиције.

„Грађани Бањалуке морају бити правовремено информисани о стању квалитета ваздуха у граду јер је често испод најнижег нивоа и штетан и опасан и штетан по здравље људи наравно то код наше градске управе није случај јер они као и велику већину правих проблема које смо до сад имали бар за ове три године посљедње гурају под тепих и окрећу главу од њега“, истиче  Саша Лазић, одборник у скупштини града Бањалука. 

Из градске управе раније су увјеравали да нема опасности и да мјерења која се врше на три мјерне станице не показују одступања од дозвољених вриједности. Додатни проблем је то што резултати, који се објављују у градској управи, не могу пуно помоћи грађанима јер обично вриједе за дане који су прошли, кажу у опозицији.  

"У граду Приједору на званичном сајту се налазе подациу реалном времену дакле није немогуће а на посљедњој сједници скупштине града градоначелник је исмијао оно што смо питали о ваздуху и рекао да се то мјери уређајима с пијаце а ја вас подјећам да ИГ званично мјери квалитет зрака исто уназад објављивао гдје пише да су лебдеће честице изнад дозвољених граница и опасне по здравље“, тврди Мирна Савић Бањац, одборник у градској скупштини Бањалуке.

"Градска власт увијек се оглушава о овакве ствари нереалне ствари које се дешавају у нашем граду, докле они нас дијеле на позицију и опозицију није ово ствар само опозиције ово је ствар свих грађана и сви трпе овај смог и све што се дешава у нашем граду“, истиче Јово Савановић, такође, одборник у скупштини града Бањалука. 

Градска опозиција поручује да вриједности загађења ваздуха у Бањалуци указују да би власти требало што прије да прогласе упозорење опште здравствене опасности и да предузму хитне мјере и детаљну анализу стања.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Боб

16.12.2019 20:31

У Бања Луци се не може дисати од дима поготово увече, могу они мјерити шта хоће. По лијепом сунчаном дану какав је био данас, смог а не магла је видљив. Нема ту шта мјерити и мазати очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

16.12.2019 21:01

Истина је, неможе се дисати,поготово у вечерњим и јутарњим сатима кад је појачано вјероватно ложење. Ужасан смрад,прозори се немогу отворити.

Name

Блрс

16.12.2019 21:41

ја зивим у БЛ, ниста специјално се не десава, немојте дизати хампу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.12.2019 07:38

Зивис у Бања Луку? Јел'де?

Name

Маја

17.12.2019 08:41

Ти не зивис у Б. Луци смрад и смог узас. Не знам гдје је свијест тим људима лозе угаљ. Треба пид хитно забранити ложење угља. Па људи нисте ни свијесни карцином плуца за цас.па се питате како засто.

Name

За БЛРС

17.12.2019 11:18

Драги човјече, па како тако можеш причати? Увече се дисати не може. Једино разумијем ако имаш проблема са чулима. Еко топлана уби

Name

Треба

16.12.2019 22:40

забранити угаљ а дозволити слободну добаву дрвета којег имамо довољно и бице много боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажови

17.12.2019 09:55

Ови у градској власти су невиђени лажови и скривачи правог стања загађења у свим сегментима. Заиста ми није јасно како људски ум може ићи до те мјере као да је народ малоуман. Од свих проблема који су битни бјеже и причају бајке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2019 17:16

Ево инспирације за Драска ко це се кладит да це се сутра сликат са бицикла иде на посо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

18.12.2019 17:22

Ма то је од превелике гузве аута кад иду гледат истините вијести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

18.12.2019 17:24

А просле године вас није гусило на тргу сад вас гуси у стану вас гуси болест мрзња према рс И њеним институција посебно бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

18.12.2019 17:26

Цаст вецини градјана бл а ове сто гуси смог није гусио просле године на тргу

ОДГОВОРИТЕ