Бањалука: Нема краја серији пљачки

Није се поштено ни смирило славље након спектакуларног хапшења Апостола Бенедевског (28) из Сјеверне Македоније и још спектакуларнијег признања осумњиченог да је за двије године опљачкао 20 станова у Бањалуци, а полиција је на мукама због нових провала у стамбене и пословне објекте у Бањалуци.

Република Српска 16.12.2019 | 14:05
Бањалука: Нема краја серији пљачки
Нови провалник је по начину пљачки добио и надимак – Спајдермен.

Извор Српскаинфо из Полицијске управе Бањалука открива како непознати серијски пљачкаш у станове упада преко балкона.

– Још не знамо о коме се ради, али начин извршења указује да се ради о истој особи. Преко балкона проваљује у станове и након преметачине краде новац, накит и друге вриједне ствари. За сада није ухапшен – објаснио је извор  из бањалучке полиције.

Да су серије тешких крађа у Бањалуци настављене и након хапшења поменутог Апостола потврдили су и из Полицијске управе Бањалука.

– На подручју Града Бањалука у временском периоду од 5. децембра (када је ухапшен Апостол, оп.а.) до 11. децембра 2019. године пријављено је 6 кривичних дјела „тешка крађа“. Кривична дјела су извршена обијањем или проваљивањем стамбених и пословних просторија употребом физичке снаге или подесног алата – наводи се у одговору бањалучке полиције.

Из Полицијске управе Бањалука међутим, нису одговорили колика је укупна материјална штета која је причињена у серијским пљачкама имовине на подручју Града.

Подсјетимо, Апостол Бенедевски, који је ухапшен у акцији кодног назива „Битољ“ не само да је признао 20 пљачки, већ је полицајце водио од врата до врата опљачкане имовине. Неко би помислио како је могуће да странац запамти сваку улицу у којој је био, али чуда су могућа.

Бенедевски је ухапшен, нагодио се са полицијом да ће признати све знано (и незнано), а затим је пуштен, односно пребачен у надлежност Службе за послове са странцима.

У међувремену је полиција и у Федерацији БиХ открила да је овај Македонац одговоран за нерасвијетљене пљачке. Утврђено је тако да је Бенедевски, који је и у Сјеверној Македонији познат полицији, дуже од двије године боравио у БиХ, а да безбједносне службе нису ни знале за присуство криминалца. Вјероватно не би ни био ухваћен да му приликом једне неуспјеле пљачке у Бањалуци није испао пасош. Како већ рекосмо, чуда су могућа.

Међутим, интересантно је да толико чист случај још није ни дошао у руке надлежног тужиоца. Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука су на неколико питања о случају „Битољ“, како је било име акције у којој је ухапшен Бенедевски, одговорили кратко – да им извјештај полиције још није достављен.

И док извјештај тек треба стићи, на врата полиције већ су почели куцати оштећени у пљачкама Бенедевског тражећи украдене ствари, којих наравно – нема.

Апостол је отишао, а са њим и његова признања, а бањалучка полиција је већ суочена с новим серијским пљачкашем – Спајдерменом.

Штета од 100.000 марака

Према наводима из Полицијске управе Бањалука, материјална штета коју је током пљачки направио држављанин Сјеверне Македоније Апостол Бенедевски процијењена је на више од 100.000 марака.

Утврђено је да је Бенедевски на подручју ове полицијске управе пљачкао од септембра 2017. године до новембра ове године. Међу опљачканим становима био је и онај првог човјека УИО БиХ Мире Џакуле у бањалучком насељу Нова Варош.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милун

16.12.2019 14:14

Пошто се у полицију примају само кадрови на политичком пољу и исти се ухљебе боли их она ствар за провалама и послом.Битно је да изађу у кафиће и сједе.

ОДГОВОРИТЕ