Вишковић-Повећати конкурентност привреде

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас у Бањалуци да су главни циљеви политика Владе Српске за период 2018-2022. година дати у седам приоритета међу којима су повећање конкурентности и продуктивности привреде, с циљем повећања плата, те одржив здравствени систем.

Република Српска 16.12.2019 | 12:49
Вишковић-Повећати конкурентност привреде
"Приоритети су ефикасан укупан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, побољшање демографске позиције Републике Српске, истраживање, развој, иновације и дигитална економија, те европске интеграције, регионална и међународна сарадња", рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући Приједлог програма економских реформи од 2020. до 2022. године.

Он је нагласио да претходно дефинисани циљеви обухватају мјере којима ће бити реализоване и смјернице за политике које су у мају усвојене на економском и финансијском дијалогу, али уз пуно поштовање уставних овлашћења сваког нивоа власти у БиХ, те надлежности институција.

"Влада Републике Српске задужила је координатора из Републике Српске да процес израде Програма економских реформи БиХ 2020-2022. врши искључиво на начин да Република Српска остане јасно видљива у процесу и документу, у складу са уставним овлашћењима и надлежностима институција Републике Српске", каже Вишковић.

Он је подсјетио да је према подацима Републичког завода за статистику Републике Српске, реална стопа раста бруто домаћег производа /БДП/ за 2018. годину износила 3,9 одсто.

"За прву половину 2019. године БДП биљежи просјечан раст од 2,2 одсто, што указује на успоравање привредног раста као резултат пада привредне активности у индустрији, изазвано смањењем производње електричне енергије у односу на високу прошлогодишњу основицу, те смањења производње других производа као резултат слабије екстерне тражње", рекао је Вишковић.

То се одразило, каже он, и на смањење спољнотрговинске размјене Републике Српске, уз већи пад увоза у односу на извоз.

У овој години, тржиште рада даље биљежи повећање броја запослених и смањење броја незапослених, као резултат веће запослености и негативних демографских кретања. Очекује се да ће, под утицајем слабије екстерне тражње и усљед успорене привредне активности, економски раст Републике Српске у овој години износити три одсто уз претпоставку да ће домаћа потрошња, поред смањења спољнотрговинског дефицита, представљати највећи ослонац раста БДП-а", каже Вишковић.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

16.12.2019 22:31

Висковицу, па ста цекас? Повецај!

ОДГОВОРИТЕ