Тражи се распуштање скупштина општина

Приједлозима одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић предвиђено је да Народна скупштина Републике Српске распусти ове двије скупштине зато што начелници ових општина, након спроведеног поступка опозива, нису опозвани.

Република Српска 10.12.2019 | 19:16
Тражи се распуштање скупштина општина
Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић у обједињеној скупштинској расправи о приједлозима ових одлука подсјетила је да је Скупштина општине Рудо у складу са законом усвојила одлуку о покретању поступка опозива начелника којом је одређено да ће се о опозиву грађани изјашњавати 23. децембра прошле године.

Након спроведеног поступка изјашњавања грађана, Комисија за спровођење поступка опозива утврдила је и објавила збирне резултате изјашњавања грађана општине Рудо.

– На основу утврђених и објављених резултата констатовано је да начелник општине Рудо није опозван – истакла је Лукићева.

Она је рекла да је Скупштина општине Теслић усвојила одлуку о покретању поступка опозива начелника којом је одређено да ће изјашњавање бити одржано 3. марта ове године.

Лукићева је рекла да је након спроведеног поступка изјашњавања грађана Комисија за спровођење поступка опозива сачинила и поднијела Скупштини општине Теслић извјештај о резултатима изјашњавања грађана.

Према њеним ријечима, Скупштина општине Теслић је на својој сједници донијела одлуку којом није усвојила овај извјештај.

На наредној сједници Скупштна општине Теслић донијела је одлуку о допуни одлуке о неусвајању извјештаја, те након тога са комплетном документацијом ове одлуке доставила Републичкој изборној комисији ради провјере законитости.

Она је рекла да је Републичка изборна комисија након спроведене процедуре констатовала да је у поступку опозива начелника општине Теслић било одређених неправилности, али оне нису могле утицати на коначне резултате изјашњавања грађана, те утврдила да је поступак опозива спроведен у складу са законом и да начелник општине Теслић није опозван.

Лукићева је напоменула да је чланом 152 Закона о локалној самоуправи Републике Српске прописано да Народна скупштина може, на приједлог Владе, да распусти скупштину ако након поступка опозива градоначелник, односно начелник општине не буде опозван. 

Она је додала да је чланом 153 Закона прописано да Народна скупштина одлуку о распуштању скупштине доставља Централној изборној комисији БиХ.

Начелник општине Рудо Рато Рајак рекао је посланицима у парламенту Републике Српске да би усвајањем одлуке о распуштању Скупштине општине Рудо требало коначно да се разријеши политичка криза која годину и по оптерећује живот у овој локалној заједници.

– Ова криза је продукт нефункционалног и конфликтног односа између одборника скупштинске већине и начелника општине Рудо – сматра Рајак.

Он је рекао да разлози за покретање поступка опозива начелника општине Рудо леже искључиво у личним интресима појединих одборника и његовом упорном одбијању да подлегне њиховим уцјенама.

Начелник Теслића Милан Миличевић рекао је посланицима у Народној скупштини да би требало да гласају за распуштање локалне Скупштине општине и тиме испоштују мишљење бирача који већински нису гласали за његов опозив на референдуму у тој општини.

Он је рекао да треба да постоји одговорност скупштинске већине која је иницирала његов опозив.

– То је важно због свих будућих начелника, одборника и опозива који се могу десити било гдје у Српској – навео је Миличевић.

Он је упитао зашто се девет мјесеци чекало да се на дневном реду нађе ова одлука и да ли ће неко у ресорном министарству размишљати о посљедицама развлачења покретања распуштања Скупштине општине Теслић, наводећи да је због тога, између осталог, нанесена велика штета општини.

– Огромна већина бирача дала је подршку начелнику на референдуму и то су чланови свих партија, не само СДС из којег долазим. Покушајмо размишљати на њихов начин због Теслића који је рекао да жели другачије одборнике и да се цијени глас бирача – рекао је Миличевић.



(БН/Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бобан

10.12.2019 18:53

У ПАМЕТ СЕ СРБИ: ДЈЕЦА НАСИХ ВЛАДАРА БИТ ЦЕ ВЛАДАРИ НАШЕ ДЈЕЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2019 23:26

Шта значи ово упамет се Срби..да се СДС врати на власт јели...Па највеци лопови су управо из СДСа знам их у многим општинама....и како су губили власт тако су прелазили у друге странке побједничке....Па сва источна Херцеговина је уништена дугогодишњом власти СДСа и лоповима који су гледали само свој интерес...

Name

за РЕ

11.12.2019 08:12

Ти си неки острасћени СНСД-вац, укљући мало мозак, видис ли да све пропада људи се висе не смију на улици, дјеца васа се не друзе са другом дјецом, кумови не говоре, браћа се посвадјала. СНСД уништава сваку шансу за напредак И будућност. Упамет се човјеће бирате најкоре људе на све позиције. Ко вам је Митровић, Шпирић, Мајкић, Тегелтија И остали сви редом.

Name

куку нама са нама

11.12.2019 08:31

Тако је то било и са овим,што указује на тузну цињеницу,да су срби продане дусе и да их немогу водити њихови људи

Name

Можда???

11.12.2019 09:14

Можда, ми који критикујемо народ, нисмо у праву када кажемо да је народ крив што је изабрао ове који данас владају РС-ом. Потврда за ово мишљење дају дешавања у Теслићу и Рудом. Дакле, иницијатива скупштинске већине која је тражила референдум за опозив градоначелника је завршила потврдом да су за начелнике које је власт РС жељела смијенити. Тиме је на површину испливала истина о моделу гласања које у цијелој РС проводи владајућа коалиција: КРАЂА и намијештање гласова. По овом моделу народ и не треба излазити на гласање. То, ево потврђује и то да НСРС није донијела одлуку о распуштању скупштина у наведеним градовима. Шта би "експерт" Прибе рекао на ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош Обилић-Рудо

11.12.2019 09:47

,, ЦРВЕНИ КМЕРИ ,, стечене позиције олако не дају... РЕВОЛУЦИЈА је једини начин да се смакну... Дошли су на тенковима , са тенковима се једино могу и отјерати...

ОДГОВОРИТЕ