Уставни суд РС ће одлучити о закључцима НСРС

Уставни суд Републике Српксе (РС) даће коначан став у вези с ветом Клуба Бошњака у Вијећу народа РС на закључке у вези с “Информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске”.

Република Српска 10.12.2019 | 17:26
Уставни суд РС ће одлучити о закључцима НСРС
Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа РС данас није усагласила ставове у вези с тим питањем.

Исти став је био и на сједници Вијећа народа, а након одлуке Клуба Бошњака о покретању поступка заштите виталног националног интереса на скупштинске закључке, међу којима је и онај који промовира права народа на самоопредјељење, те најављује и нови устав Републике Српске о којем ће се изјаснити и грађани на референдуму, "у случају изостанка реакције на покушаје разградње Дејтонског споразума".

Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Михнет Окић је раније рекао Фени да Бошњаци као конститутивни народ свој идентитет везују за државу Босну и Херцеговину која се информацијом и закључцима Народне скупштине напада и негира.

- Самим тим се напада и негира идентитет Бошњака, као њеног конститутивног народа - навео је Окић, образлажући због чега је Клуб Бошњака данас донио одлуку о покретању питања заштите виталног националног интереса на закључке Народна скупштина РеС у вези с "Информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске".

Клуб делегата из реда бошњачког народа покренуо је 20. новембра поступак заштите виталног националног интереса на закључке, које је парламент усвојио 12. новембра.

Након маратонске сједнице прихваћено је 20 закључака клубова посланика Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Демократског народног савеза (ДНС), Социјалистичке партије (СП), Демократског савеза (ДЕМОС), Народног демократског покрета (НДП) и Уједињене Српске (УС).

Осим бошњачких званичника, закључке су оспорили и међународни представници у БиХ.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар