И запослени на аеродромима и школама у штрајку

Запослени на аеродромима и у школама у Француској укључили су се данас у генерални штрајк на националном нивоу, док синдикати појачавају притисак на власти да одустану од најављене реформе пензионог система.

Свијет 10.12.2019 | 11:32
И запослени на аеродромима и школама у штрајку
Полиција је наредила да радње и ресторани широм Париза затворе врата због бојазни од насиља. У поподневним часовима очекује се нови велики протестни скуп.

Најмање 800.000 људи учествовало је у демонстрацијама широм Француске током првог дана штрајка у четвртак, 5. децембра.

Протести су за данас планирани и у осталим градовима док штрајк улази у шести узастопни дан, пренио је АП.

Синдикати страхују да ће, према реформи коју планира предсједник Емануел Макрон, људи бити приморани да раде дуже за мање пензије. Влада тврди да неће подизати старосну границу за одлазак у пензију са 62 године.

Данас саобраћа само петина возова у Француској, што фрустрира туристе који наилазе на празне станице и отказане поласке. Већи дио париског метроа не функционише.

Истовремено је у региону Париза забиљежена двоструко већа саобраћајна гужва од уобичајене.

Укупно штрајкује мање људи него прошле седмице, али путници имају све мање стрпљења.

Национални авиопревозник "Ер Франс" саопштио је да је због штрајка отказано више од 25 одсто домаћих летова и више од 10 одсто летова на средњим дионицама.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

075

10.12.2019 10:34

Француска је темпирана бомба покрај Њемачке!! Е "мој" Макрон, прво своје двориште очисти па се бави свјетском тј. неоколонијалном политиком!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

X x X

10.12.2019 10:46

Исто као и код нас у БиХ, овако исто и ми се диземо и протестујемо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ XXX

10.12.2019 12:31

Е АЛИ ФРАНЦУЗИ НЕМАЈУ ,,НЕПОГРЕСИВОГ,, ДОДИКА КОЈИ СЕ ,,БОРИ,, ЗА НАРОД. КОД НАС ЈЕ ИСТИНА СТО ДОДИК КАЗЕ А НЕ СТО ОЦИМА ВИДИС. АКО ТИ ДОДИК КАЗЕ ,ДА НИСИ ГЛАДАН. НИСИ.