Шта ће бити од захтјева за већа права радника?

Економско-социјални савјет, уз неколико замјерки, подржао је буџет и Програм економских реформи, које је утврдила Влада Републике Српске, уз очекиване захтјеве Савеза синдиката РС, који је тражио више права за раднике, и Уније удружења послодаваца РС, која је тражила растерећење привреде.

Република Српска 07.12.2019 | 08:27
Шта ће бити од захтјева за већа права радника?
"Имали смо кратко вријеме и условно смо дали подршку. У даљој смо комуникацији и сматрамо да ћемо до коначног усвајања имати могућност да утичемо на сам текст. Очекујемо да се Програм економских реформи, између осталог, бави и смањењем фискалних и парафискалних намета и растерећењем пословања и у том дијелу очекујемо значајније корекције", рекао је за "Независне" Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС.

Што се тиче буџета за наредну годину, који је за 108,4 милиона КМ већи него што је ове године и који износи 3,4 милијарде КМ, у Унији удружења послодаваца сматрају да је као и претходних година тај буџет социјални и да није развојног типа, истовремено наглашавајући да треба омогућити више новца за инфраструктурне пројекте и развој приватног капитала.

Савез синдиката није имао неких већих замјерки на буџет, осим што је тражено више новца за јавне медије и за програм социјалног збрињавања радника који је остао на истом нивоу као и прошле године.

"У Програм економских реформи уврштен је дио наших идеја и примједаба, али недостају четири ствари које су нам биле јако важне. Ниједном реченицом није написано да ће радити на интензивном расту плата радницима, такође тражили смо јачање социјалног дијалога и усвајање стратешких докумената као и досљедно поштовање меморандума који је потписан са Владом, а који се односи на измјене Закона о раду и израду закона о забрани злостављања на раду", рекла је за "Независне" Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Што се тиче стратегија, у Савезу синдиката кажу да је неопходно да се изради стратегија заштите на раду јер велики број радника ради у нехуманим условима и у екстремним временским приликама, а велики број је и смртних случајева.

Подсјећања ради, Влада РС утврдила је у четвртак буџет РС за наредну годину и Програм економских реформи 2020. до 2022. године, а у којем се, између осталог, наводи да се у идућој години очекује привредни раст од 3,5 одсто, али и реформе у области здравственог система, инспектората као и јавних предузећа, прије свега у "Жељезницама Републике Српске" и "Електропривреди Републике Српске". У области пољопривреде посебна пажња биће посвећена новом Закону о подстицајима и Закону о пољопривреди, а радиће се и на новом Закону о државним службеницима и регистру запослених у јавном сектору.

Када је у питању буџет, у односу на ову годину највеће повећање је за ставку за плате, која је, како је рекла Зора Видовић, министарка финансија РС, већа за неких 70 милиона КМ. Буџетом се предвиђа и више прихода од индиректних пореза, тачније око 65 милиона КМ, као и раст од 48 милиона КМ по основу доприноса за Фонд ПИО.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Семберац

09.12.2019 09:12

Меркел мила мајка, ко је паметан.

ОДГОВОРИТЕ