Ангела се стиди злочина које су починили Нијемци

Њемачка канцеларка Ангела Маркел рекла је у некадашњем њемачком нацистичком логору Аусцхwитз-Биркенау на југу Пољске колико дубоко се стиди варварских, незамисливих злочина које су починили Нијемци у том логору смрти и током Другог свјетског рата.

Свијет 06.12.2019 | 15:38
Ангела се стиди злочина које су починили Нијемци
"Осјећам дубоки стид због варварских злочина које су овде извршили Нијемци. То су били злочини који су прешли све границе тога што човјек може да замисли", казала је Ангела Меркел која је, први пут као канцеларка, обишла ту највећу фабрику смрти коју су нацисти подигли у окупираној Пољској, на 10. годишњицу оснивања међународне Фондације која је прикупила средства за конзервацију и одржавање меморијалног комплекса који је постао симбол Холокауста.

Ангела Меркел нагласила је да је за Нијемце то одговорност која никада неће проћи.

"Аусцхwитз-Биркенау је њемачки логор смрти. Створили су га Нијемци. Стало ми је да нагласим ту чињеницу. То је одговрност која никада не пролази. Он се налази у Пољској. Али у логору (Аушвиц) извршиоци злочина били су Нијемци", казала је немачка канцеларка.

Ангела Меркел обишла је логор и давно раније, приликом посјете свог партијског шефа, тадашњег њемачког канцелара Хелмута Кхола који је у логору одабрао 1989. и 1995. године ћутњу, јер, како ја записао, пред таквим злом човјек остаје нијем.

Први њемачки канцелар који је посетио Аусцхwитз, Хелмут Сцхмидт, обратио се 1977. године са тог највећег гробља поруком да једини ко у Аусхwитзу нема право да ћути јесте управо канцелар Њемачке, земље која је одговорна за те монструозне злочине.

"Данас сам говорио канцеларки о логору Треблинка. Она је такође симбол оних времена. Данас нестају људи који су били свједоци тих страшних времена. Наша обавеза јесте да његујемо то сјећање, јер ако сећање нестаје то је као када би други пут нанијели патњу онима који су ту преживели незамислив пакао", казао је пољски премијер Матеусз Мораwиецки.

Пољски премијер је подсјетио да сваки зид, барака, стазе у Аусхwитзу јесу нијеми свједоци ондашњих злочина.

"Зсофиа коска Зсузска је говорила да свако ко је равнодушан пред злом је као саучесник зла. Ми данас можемо да кажемо да онај ко је равнодушан пред историјским лажима као да је коаутор тих лажи", казао је пољски премијер и обећао је преживјелим логорашима да ће Пољска бринути о свим мјестима, свим меморијалима где су почињени злочини Другог светског рата.

Ангела Маркел најавила је пред долазак у Аусцхwитз на обиљежавање 10. годишњице оснивања Фондације у коју су 38 држава свијета и приватни донатори уплатили 120 милиона евра за конзерваторске радове, како се комплекс логора због зуба времена не би претворио у рушевине, да ће Њемачка, која је 2009. године као највећи појединачни донатор уплатила 60 милиона евра и сада уплатити идентичну суму.

"Ту су убијани Јевреји, а такође Пољаци, Роми, Синти, совјетски заробљеници. Та земља, ти зидови су натопљени страхом, криком, сузама и крвљу људи које су масовно убијали. То место ће заувијек бити упозорење за сва покољења какве злочине је у стању да почини човјек опијен мржњом и презиром према другим народима", поручио је у писму пољски председник Анџеј Дуда.

Ангела Меркел и Матеусз Мораwиецки у логор су ушли кроз главну капију са циничним нацистичким написом "Рад ослобађа", положили вијенце пред Зид смрти, где су у првим годинама логора масовно стрељани логораши, док нацисти нису усавршили монструозну индустрију убијања у гасним коморама.

Након обраћања на свечаности, Меркел и Мораwиецки положили су цвијеће и пред главни Споменик жртвама логора испред рушевина некадашњих гасних комора.

(Бета)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоја

06.12.2019 14:44

па никада нису ни престали да врсе злоцине ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

за јоју

06.12.2019 17:45

Стиде ли се припадници твог народа, Јоја??

Name

даредевил

06.12.2019 17:02

Кад и у овој напаценој дрзави сви признају да су цинили злоцине и извину се једни другима и кад схватимо да нема побједника да смо сви изгубили, мозда це нам бити боље али на залост теско да цемо то дозивјети. Ипак смо ми далеко од цивилизованог друства, ми смо висе за племенске заједнице и да наставимо са пребројавањем крвних зрнаца једни другима да би водјели ко је цији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

06.12.2019 17:56

ја живим у немачкој и могу рећи да се они само "медијски" стиде, да им брко није оставио то што јесте клинац би био овакав стандард

ОДГОВОРИТЕ