Поништен тендер за пројекат ХЕ која ради већ годину дана

Годину дана након што је државна хидроелектрана “Богатић Нова” у Трнову вриједна преко 18 милиона марака пуштена у рад, Канцеларија за разматрање жалби је поништила тендер за израду њеног идејног пројекта, студије економске оправданости и главног пројекта, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 05.12.2019 | 11:11
Поништен тендер за пројекат ХЕ која ради већ годину дана
“Електродистрибуција Пале” као уговорни орган је на тендеру од понуђача тражила да овај посао заврши само за 15 дана, иако је реалан рок око десет мјесеци.

Зачудо, двије седмице је било довољно бившем директору Енергоинвеста-Енергоинжењеринга“ у Источном Сарајеву Милошу Рајићу да приватна фирма коју сад води добије овај, скоро милионски посао.

Други заинтересовани понуђач није се са тим помирио. Жалбу, која је ових дана прихваћена, још је прије почетка градње ХЕ, крајем јуна 2016. године, упутио Институт за грађевинарство “ИГ” из Бањалуке, заснивајући је управо на веома кратком року за овај обиман посао.

“Постављање оваквог рока указује на чињеницу да неко већ има урађен пројекат те га само треба озаконити у поступку јавне набавке. На овај начин ограничава се стварна конкуренција будући да је понуђачима само фиктивно дата могућност да учествује у поступку”, навели су у својој жалби из “ИГ” института.



Није то спријечило управу „Електродистрибуције Пале“ да незаконит посао, вриједан око 870.000 КМ, у августу 2016. године додијеле београдској фирми “ЕС Енерго сyстемс”, на чијем челу се налази Милош Рајић, некадашњи директор фабрике “Енергоинвест – Расклопна опрема” и “ Енергоинвест – Енергоинжењеринг” у Источном Сарајеву.

Занимљиво је да  се на листи референци овог предузећа налазе углавном послови реализовани у енергетском сектору БиХ. Од 14 посљедњих чак 13 је у Републици Српској.

Канцеларија за жалбе је ове наводе прво одбацила као неосноване али их је уважила након што је Суд БиХ установио да није обезбјеђена праведна и активна конкуренција међу добављачима.

Подсјећамо, хидроелектрану “Богутић-Нова” је изградило и опремило предузеће “Тереx инжињеринг” из Бијељине а пуштена је у рад у септембру прошле године.

Њена инсталисана снага износи 9,96 мегавата, пројектована годишња производња 41 гигават-час електричне енергије, уз очекивани годишњи приход око пет милиона КМ.

ИГ може да тражи обештећење
Игор Вукајловић из Удружења грађана „Тендер“, каже како у овом случају институт „ИГ“ може да тражи одштету од уговорног органа под одређеним условима.

„Понуђач мора доказати пред судом да би он добио посао да уговорни орган или Канцеларија за жалбе није направила грешку и да је поступак био регуларан. То је у пракси веома тешко урадити, казао је он.

Вукајловић појашњава како су рјешења Канцеларије за жалбе БиХ коначна и извршна што значи да без обзира на управни спор који се води пред Судом БиХ, рјешење се извршава као што је то случај овде.

Који су даљи правни кораци института „ИГ“ по овом питању нисмо успјели сазнати јер нам на наша питања нису одговорили.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

05.12.2019 10:37

Куд се ово није десило у земљи коју њени градјани заиста воле

ОДГОВОРИТЕ