РС од 2010. дала 60,1 милион КМ за лобирање

Опозиција у РС сматра да тзв “дипломатска мрежа” представништава РС у свијету није ништа друго него велика веш машина за прање новца у којој се, преко повезаних лица блиских СНСД-у, извлачи новац из буџета Републике Српске.

Република Српска 04.12.2019 | 19:58
РС од 2010. дала 60,1 милион КМ за лобирање
Влада Републике Српске за рад представништава у свијету од Вашингтона до Москве у посљедњих девет година (2010.-2019. година) потрошила је, према оном што је приказано у буџетима, чак 60,1 милион КМ.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу у посљедње четири године за рад представништва издвајало је из свог буџета просјечно 4,5 милиона КМ годишње, или око половине укупног буџета овог министарства.

Посланик клуба СДС-а у Народној скупштини РС-а Небојша Вукановић сматра да та такозвана “дипломатска мрежа” представништава РС у свијету није ништа друго него велика веш машина за прање новца у којој се, преко повезаних лица блиских СНСД-у, извлачи новац из буџета РС.

ДОДИКУ САНКЦИЈЕ ОД ЈАНУАРА 2017.

„Тај новац се троши потпуно нетранспарентно. Народна скупштина никада није добила извјештај или анализу рада тих представништава. Шта су урадили за тај огроман новац који су потрошили? На челу тих представништава налазе се неозбиљни људи који немају никакве дипломатске референце. Примају се људи који су раније били умијешани у неке скандале. Представништво РС у Израелу и не постоји, а представништво у Америци је потрошило заједно с лобистичким кућама десетине милиона долара од како је основано. Једини резултат рада овог представништва у Америци је увођење санкција Миолораду Додику, или, на неки начин – цијелој РС коју он нажалост персонификује”, каже Вукановић.



Подсјећамо, Милораду Додику у јануару 2017. Уред за контролу имовине странаца при Министарству трезора САД-а, уз консултације са Стате Департментом, увео је санкције због кршења Дејтонског мировног споразума.

“Милорад Додик се успротивио Уставном суду Босне и Херцеговине и прекршио закон, те представља значајну пријетњу у вези са ометањем проведбе Даyтонског споразума” изјавила је у то вријеме амбасадорка САД у БиХ Мауреен Цормацк.

Оно што Влада РС зове представништвом РС у Wасхингтону – уствари носи назив РЕПУБЛИЦ ОФ СРПСКА ОФФИЦЕ ФОР ЦООПЕРАТИОН, ТРАДЕ АНД ИНВЕСТМЕНТ, односно, Канцеларија РС за сарадњу, трговину и инвестиције, коју у САД-у сматрају страном невладином организацијом. На рад канцеларије која се налази у близу Бијеле куће, на адреси 1701 Пеннсyлваниа Аве., НW Суите 300 Wасхингтон, ДЦ 20006, само до краја 2016 године утрошено је више од два милиона КМ.



На челу ове канцеларије од оснивања у октобру 2013. је Обрад Кесић, који се углавном није бавио економским питањима, а што му стоји у опису посла, али је зато успјешно сарађивао с лобистичким кућама и трошио новац. Резултати на пољу привлачења инвестиција из САД-а у Републику Српску у овом периоду били су поражавајући. Најбољи примјер за то је 2015. година, када је Кесић, према буџетским извјештајима, примио преко 700.000 КМ, а укупан износ инвестиција из САД био је свега 1.000 КМ.



Бивша министрица финансија РС Светлана Ценић каже да представништва ни у њено вријеме (Влада Пере Букејловића 2005-2006.) нису радила транспарентно.

“Када сам била министар дала сам налог да се преиспита рад представништва РС у свијету те да се утврди колики је трошак, а колики резултати. И тада се показало да то нема благе везе. У међувремену отварала су се и нова представништва. Мислим да она немају никакву сврху, осим рецимо да удоме људе попут Кесића. Његов једини задатак је да сарађује с лобистима и буде контакт веза. Све је то усмјерено за промоцију лика и дјела Милорада Додика. Међутим, мислим да то нема никакав резултат. Када се сумира учинак тих свих издвојених средстава, не бих рекла да је позиција РС-а у међународним размјерама боља. Ако ћемо погледати рад овог представништва у Америци, не само да није оправдало постојање, већ је Додику лично направило огромну штету, а угледу РС још већу. Доста новца је уложено у представништва РС, а боље би било да је тај новац уложен овдје у нешто корисно“, сматра Ценић.

КЕСИЋ “ИЗЛОБИРАО” И ШПИРИЋА НА ЦРНУ ЛИСТУ

Према подацима које је Глас Америке објавио у јануару 2017., Влада РС потрошила је око 30 милиона долара из буџета на лобирање у Сједињеним Америчким Државама. Лобирање у Америци је настављено, а Додик је остао под санкцијама које укључују блокаду имовине унутар САД-а, док су америчким држављанима забрањене било какве трансакције са лидером СНСД-а и актуелним чланом Предсједништва БиХ.

Плаћање појединаца и лобистичких кућа у САД-у у замјену за покушај утицања на америчку спољну политику на Балкану није дало никакве резултате.

Уз Кесићеве приче о одлазећој администрацији, Додик је ваљда очекивао од администрације предсједника САД-а Доналда Трумпа повољнији третман и скидање санкција.

Међутим, показало се да су паре дате како Кесићу тако и лобистичким кућама бачене у вјетар. Нова америчка администрација (Трампова) санкционисала је и Додиковог страначког колегу Николу Шпирића.

Одлуку о санкцијама Шпирићу због значајне уплетености у корупцију потписао је у септембру 2018. амерички државни секретар Мике Помпео. Шпирићу, који је одбацио наводе о умијешаности у корупцију, забрањен је улазак у САД, као и његовој жени и дјеци.



Замјеник помоћника државног секретара САД-а Маттхеw Палмер у јуну ове године потврдио је да остају на снази америчке санкције и Додику и Шпирићу.

“Милорад Додик и Никола Шпирић су под санкцијама САД и то је резултат њихових одлука, ставова и активности које су проводили и јавно говорили. Ако желе да те санкције буду скинуте, односно они буду уклоњени с листе, треба да дјелују да би се за то имало разлога. Они знају шта треба да ураде. И нама би било драго када би они то радили”, рекао је Палмер.

СКОРО 100.000 МЈЕСЕЧНО ЗА ЛОБИРАЊЕ

Ивана Корајлић, извршна директорица Транспаренцy Интернатионал БиХ, каже да послове с лобирањем које склапа Влада РС, осим што очигледно не дају резултате, не одликује ни транспарентност.



„О овоме сазнајемо обично из медија, или преко информација које су лобистичке куће у Америци дужне објављивати. Власти РС нити објављују нити су познати начини на које се уговарају ови послови. Исти случај је и са радом представништава. Иако су десетине милиона марака потрошене, јавност нема никаквих информација које су им конкретне активности и шта раде људи који су именовани у та представништва. Влада чак и на званичан упит одбија дати информације о активностима ових представништава“, каже Корајлић.

До краја 2019. грађане овог бх. ентитета лобирање у САД ће коштати још 640.000 долара. Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић у априлу је потписао уговор са америчком компанији МцГиннис Лоцхридге, према којем Влада РС од маја па до краја године овој компанији мјесечно плаћа 80.000 долара.

Ангажман ове компаније, између осталог, односи се на савјетовање Владе РС о стварима које се тичу заступања у вези са међународним правним и питањима политике.







Вукановић, међутим, сматра да је ово још једно скандалозно бацање пара.

„Ми у РС имамо пуно проблема, породице са четворо и више дјеце који немају кров над главом, неразвијене општине које од владе срамно добијају по хиљаду марака помоћи, а с друге стране трошимо десетине милиона марака на лобирања, непостојеће представништво у Израелу или оно у Америци. То је само потврда шизогених одлука ове владе која баца новац на глупости, док социјалне категорије и општине нестају, али никога то пуно не интересује“, каже Вукановић, изражавајући наду да ће се “једном и овдје успоставити правна држава и владавина права” и да ће неко поставити питање гдје и како су потрошени сви ови новци.

(Инфорадар)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Зато

04.12.2019 19:03

наси трговацки радници којих је највисе јер индустрије немамо умјесто 1000 км примају 400 км .!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

04.12.2019 19:39

Вас наслов је одговор на питање засто је додик на власти 15 година.

Name

Оп

05.12.2019 06:33

Шпирића треба у Зеницу у затвор да буде у емисији случајеви X да јавно каже да се не исплати бити лопов

Name

Узалудно

04.12.2019 19:08

Чисто бацање пара у воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.12.2019 20:42

Лобирано је за Рудоњу лично.

Name

ВАЛТЕР

04.12.2019 19:13

Овако то ради политичка мафија с покровитељима из међународних кругова.Да ли је могуће да грађани ово подржавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап Алконе

04.12.2019 20:36

Поредити Мафију са овим, нема никаквог смисла, овде се ради о сељадији. Мафија је ипак озбиљна институција.

Name

Ре

04.12.2019 23:13

Додик мафија? Хаха, то је обицан месар из Бакинаца који је успио да надје јос глупље од себе да им влада.

Name

075

04.12.2019 19:14

Узалуд вам труд свирачи... Босна и Херцеговина иде у НАТО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

04.12.2019 19:18

А ста ради фризеркин син у Бриселу. Десет година се воза авионима за ниста. А ми му дјецу сколујемо по Западу. Додиков носац пепељара. Кога гладан к направи тај је увијек гладан. Додик инаце бира само такве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

04.12.2019 19:29

Није Српска, већ Додик...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

04.12.2019 19:32

Боље да је сами укинемо и сацувамо ста се да сацувати, инаце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајлаг

04.12.2019 19:33

Династија Додик упорно исисава огромне паре из будзета,а не смије нико ни питати како и засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

04.12.2019 19:37

Кеасић је један невиђени манипулант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

04.12.2019 19:37

Па људи погледајте ово цудовисте

ОДГОВОРИТЕ
Name

није дзаба

04.12.2019 19:56

Па није бас да то скупо лобирање нема ефекта. Додик ради сто год му се прохтје, зло и наопако, али га "демократски" свијет у томе бас и не омета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

04.12.2019 20:01

Па излобирали су да идемо у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

04.12.2019 20:18

Троше огромне паре, а резултати НУЛА, то је пљачка Републике Српске и њених грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе

04.12.2019 20:25

ма то је одлазеца администрација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

04.12.2019 23:59

Кесић је велики преварант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре..

05.12.2019 06:22

Већи прварант је онај који га држи и плаћа.

Name

Дрекавац

05.12.2019 06:33

Шпирића у апс... да кромпир сади

ОДГОВОРИТЕ
Name

В И Л И

05.12.2019 08:49

Троше огромне, наше паре и лобирају за личне интересе појединаца на тзв. власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццццццццц

05.12.2019 16:34

Ста лобирамо јадо од дрзаве јадна си РС

ОДГОВОРИТЕ