Гинекологу казна затвора због смрти породиље

- Окружни суд у Добоју осудио је на двије године затвора Мирка Шарана, директора Дома здравља Дервента, јер се, како се наводи, као љекар специјалиста гинекологије и акушерства није придржавао правила здравствене струке, усљед чега је дошло до смрти породиље Тоде Миланковић (21).

Република Српска 30.11.2019 | 10:01
Гинекологу казна затвора због смрти породиље
Кривим је проглашен за несавјесно пружање љекарске помоћи, почињено из нехата. У пресуди се наводи да је он 2. фебруара 2015. године у Дому здравља у Дервенти Миланковићеву, коју је у претходном периоду прегледао и контролисао током њене трудноће, примио ради контроле.

"Гинеколошки ју је прегледао, да би је потом задржао ради порођаја, након чега су порођајни болови код ње започели у јутарњим часовима 2. фебруара 2015. године, послије чега се она вагинално породила око 18 часова", наводи се у пресуди.

Како се додаје, тај порођај трајао је дуже од 16 сати, што је утицало на појаву атоније утеруса код породиље, односно стања у којем материца након порођаја остаје млохава, умјесто да се стисне, да би потом обилно крварила.

"За вријеме њеног боравка у Дому здравља у Дервенти није детаљно водио медицинску документацију, као ни прецизну евиденцију о количини изгубљене крви и лабораторијским параметрима крвних вриједности који могу имати утицај на одлуку око брзине премјештаја и транспорта у установу вишег ранга - болничко породилиште и хитну надокнаду крвних деривата", наводи се у пресуди за Шарана.

То је, додаје се, додатно утицало на атонију утеруса, те повећало опсег крварења.

"Шаран је након што је егзактно поставио хемостатски шав на лацерације цервикса, учинио ручну експлорацију материшта, усљед чега су се шавови које је претходно ушио растегнули и попуцали и није тампонирао материште, а што би смањило крварење, па је тек око 19 сати возилом Хитне помоћи упутио у добојску болницу", стоји у пресуди.

Из тих разлога, додаје се, породиља је у току боравка у породилишту у Дервенти и у току транспорта искрварила и ушла у иреверзибилни, то јесте неповратни хеморагијски шок и прије самог доласка у болницу у Добоју.

"Она је 2. фебруара 2015. године у 21.58 у добојској болници преминула усљед спољашњег искрвављења из расцјепа грлића материце и отворених крвних судова слузнице материце", закључује се у пресуди.

На наше бројне позиве, Шаран у петак, до закључења овог броја "Независних", није одговорио. На путу је доктор, потврдио је за "Независне" Милорад Симић, начелник општине Дервента, који каже да га је Шаран у петак ујутру обавијестио о пресуди.

"Рекао ми је ту информацију. Немам коментар. У принципу, поштујем суд. Видите, све иде својим током. Шта даље, рећи ће ми моји сарадници, правници", рекао је Симић на питање да ли Шаран након ове пресуде може остати на челу Дома здравља у Дервенти, те додао да се правно није стигао поучити, али мисли да пресуда од двије године казне сигурно не дозвољава такву могућност.

Адвокат Вукашин Аврић, пуномоћник оца и мајке покојне породиље, каже за "Независне" да је доктору Шарану већ двапут суђено, те је оба пута ослобађан кривице, а потом је Врховни суд те пресуде укидао и поступак враћао на поновно суђење.

"И овај, трећи поступак, још није завршен, пошто странке, односно тужилац и одбрана, имају право жалбе. Врховни суд РС може да потврди пресуду, може да је преиначи, или укине и тражи ново суђење", рекао је Аврић.

Цвијетин Божић, отац Тоде Миланковић, за "Независне" оцјењује да пресуда којом је Шаран осуђен на двије године није праведна, те да је огорчен.

"Моје дијете, од 21 годину, било је здраво. Туга је ово велика, без обзира на то чије је дијете, младост је у питању. Унук Саво (Тодин син) ми одраста без своје мајке. Саво ни сата није био поред мајчиног лица. Наша туга је доживотна", каже Божић.

Он и његова супруга Љепосава, како каже, од смрти кћерке су нарушеног здравља, стално су под лијековима и све што имају дају за лијечење.(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

30.11.2019 09:38

А ти народе увуци се у љустуре,а ако и тебе стигне реци јбг тако сам гласао ста цу,нема боље.фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

30.11.2019 10:55

Ништа. Ако суд не суди како треба (а не суди) судите му ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дервента

01.12.2019 17:55

То је та љепота зивљења овдје,све струцњак до струцњака а нама све горе

ОДГОВОРИТЕ