Опозиција тражи да се разматра Програм реформи

- У Бањалуци ће данас бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће по хитном поступку бити разматран сет измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу. Опозициони посланички клубови СДС и ПДП поднијели су јуче захтјев да се разматра током овог скупштинског засједања и Програм реформи БиХ, који је са друга два члана у Предсједништву БиХ прихватио Милорад Додик.  

Република Српска 26.11.2019 | 08:19
Опозиција тражи да се разматра Програм реформи
У питању је споразум који деблокира пут БиХ у НАТО савез, а што је било условљено именовањем мандатара за састав Савјета министара БиХ.

Ријеч је о измјенама закона који предвиђају да плате плате радницима у јавном сектору или онима који их примају из буџета Српске буду повећане у распону од пет до 20 одсто.

"Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената и повећање плата за запослене у наведеним областима, и то тако што ће платни коефицијенти до 5,00 бити увећани за 20 одсто, од 5,50 до 10,90 за 10 одсто, од 11,15 до 19,05 за седам одсто и од 19,25 до 26,23 за пет одсто", наведено је у скупштинским материјалима.

Према томе, у складу са предложеним дневним редом, биће разматрани приједлози закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у органима управе, Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске и Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске.

Пред посланицима биће и приједлози закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Закона о платама запослених у јавним службама и Закона о платама запослених у области културе.

Народна скупштина би, по хитном поступку, требало да разматра и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак. На сједници ће бити ријечи и о Приједлогу закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама, Приједлогу закона о трговини и Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима.

На предложеном дневном реду су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.

Посланици би требало да разматрају и Нацрт закона о пореском поступку, Нацрт закона о високом образовању, Нацрт закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању, Нацрт закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ и Нацрт закона о спорту.

На сједници би требало да буде размотрен и Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске, који су предложили народни посланици Јелена Тривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић, као и Нацрт закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији.

Посланици би требало да разматрају и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о концесијама и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине.

На предложеном дневном реду је и Извјештај Правобранилаштва Републике Српске о раду за прошлу годину, те приједлози одлука о распуштању Скупштине општине Рудо и Скупштине општине Теслић.

Посланици би, по скраћеном поступку, требало да разматрају и приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко-Бијељина-Рача, као и приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор.

Осма редовна сједница Народне скупштине почеће у 10.00 часова.

(БН/Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Коле

26.11.2019 07:23

Шта има опозиција тражити кад ће Додик тај документ свакако образложити кад се активира. Опозиција само плаче и кмечи али за фотељом! Одоше у смеће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2019 09:42

Хаха,кад се активира,касно Марко на Косово додје.

Name

Ре

26.11.2019 10:15

Кмецаце и резимски ботови.То це се десити много прије него сто мислите.

Name

Скромност + Ограниценост

26.11.2019 07:42

Висковиц је опозицији "цитирао" једну реценицу из програма реформи, куда цес висе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

26.11.2019 07:49

Ма Ја као несто се ради Ста цес разматрати заврсен цин

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

26.11.2019 08:12

Ако опозиција има доказе,а не инсинуације о спорном документу,легалан је њен захтев.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

26.11.2019 08:25

Што по хитном поступку..гдје гори да мора хитно...а ову горуцу,о судбини народа неце ни прихватити,тако да и даље лопови краду,а домацин их посматра и не реагује,или село гори,а баба се чешка

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

26.11.2019 09:25

Пре пар минута у И.Сарајеву се осетио земљотрес.

ОДГОВОРИТЕ