Ништа од кинеских милиона и градње ТЕ "Гацко 2"

Власт Републике Српске годинама понавља како смо неодољиви инвеститорима. Посебно, Кинезима. Да то и није баш тако, најбоље показује прича о изградњи Термоелектране Гацко 2.

Република Српска 24.11.2019 | 19:30
Ништа од кинеских милиона и градње ТЕ "Гацко 2"
Споразум је потписан, обећана су дата, али реализација је изостала. Од изградње ТЕ ''Гацко 2'' нема још ништа. Градња новог блока ТЕ требало је да почне у 2018. години, али није. Српска је очекивала кинеску инвестицију вриједну милијарду марака, а добила је ништа. Уговором је било предвиђено да ће градња трајати 50 мјесеци, а најаве су биле да ће радови бити завршени 10 мјесеци прије рока. Међутим, сви рокови су прошли, радови нису почели. Премијер РС о томе не зна ништа.

"Да не би ја био нека пророчица, о томе се воде преговори. Још није потписан никакав споразум. Кад будемо имали конкретно споразум бићете упознати", каже Радован Вишковић.

Премијер је заборавио или није ни знао да је Споразум потписан још у децембру 2017. године у Влади РС. Свој потпис су тада ставили ресорни министар и представници ''Кинеске инжењерске корпорације''. Све је било представљено као једна од највећих послијератних инвестиција у РС. 

"Ми ћемо формирати заједничко предузеће у коме ће кинеска страна имати 51% удјела за сада, а РС односно матично предузеће 49%. Послије овога иде важна фаза, а то је стварање претпоставки за финансирање овога пројекта", рекао је у децембру 2017. министар енергетике и рударства РС Петар  Ђокић

Према том пројекту нови блок ТЕ требало је да производи 50 одсто струје у Српској, требало је и да буде отворено хиљаду радних мјеста. Требало је и да буде отворена гипсара и цементара. За сада је све зацементирано само на потписима и обећањима. Из Електропривреде РС одговорили су нам шта је тренутно приоритет.

"Паралелно се воде активности на испитивању радног вијека постојећих термоелектрана, изради модела за модернизацију постојећих термоблокова , дефинисању модела за за изградњу могућих нових термоблокова, а све у складу са политикама Енергетске заједнице", саопштено је из ЕРС-а.

У јавности се могло чути да се преговара са Кинезима, али није се могло чути шта ће бити ако студија покаже да је инвестиција нерентабилна? 

"Ни Влада РС не зна шта хоће. То су уговори у корист кампање. Оно што грађане касније оптерећује јесу кредити", каже посланик СДС у НС РС Давор Шешић.

ЧЕЗ је тужио ЕРС и РиТЕ Гацко тражећи милионску одштету за изгубљену добит и улагање у пројекат. Арбитражни трибунал пресудио је да је Електропривреда РС чешлком ЧЕЗ-у дужна исплатити 15 милиона марака. Након парнице Влада је поново покренула  пројекат ''Гацко 2'', који не оставља много наде да се нешто науичо након фијаска са ЧЕЗ-ом. 



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

реалност

24.11.2019 18:48

БиХ је терен за криминално прање пара уз провизију, а озбиљни инвеститори то врло добро знају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2019 18:50

Ово је због декларације СДА? Нико неће у РС уложити ни еуро док се Србује и ентитет назива Државом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.11.2019 20:55

Оста пусто Гацко поље равно оста само да тугује тугу прекопаше и ништа не оста само тужна од гвожђа гомила.Опљачкасе тужну елктрану однијесе паре душманима сад Гаћани иду на све стране

Name

ре

24.11.2019 21:31

која ће будала уложити милијарду € на локацију коју Баја проглашава неодрживом и у стадијуму распадања.

Name

Татануз

24.11.2019 19:38

БиХ це увијек бити мека за бофл робу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

24.11.2019 20:10

Па није све узалудно, без резултата и сврхе и са штетом. Преко ЧЕЗ-а па до једног крила виле на београдском Дедињу. Друго крилом оном другом из ЕП Србије. Ето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.11.2019 20:15

Знаце Гацани а и цијела Херцеговина ста је терма знацила за њих,после приватизације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.11.2019 20:15

Знаце Гацани а и цијела Херцеговина ста је терма знацила за њих,после приватизације

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

24.11.2019 20:19

Јос једна превара у ниyу лаковјерних гацана и невесињаца,неце дуго ни ова постојеца радити исто као сто ни вјековна српска земља на овај наци неце дуго бити српска јер нас је овај криминалац Милорад давно прецрто, Невесињци у страху од Сантицевих ријеци великог пјесника смјестисе испод двије бетонске плоце далеко од оцију да не види сунца ни мјесеца ево вец другу годину. Пусто ли цес остат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

24.11.2019 23:13

Угљевик два и иста прица и политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.11.2019 06:29

Нетребамо висе кинеске паре усли смо у НАТО запад је са нама какви кинези руси и остала истоцна сиротиња зна баја ста ради.

ОДГОВОРИТЕ