Гњатић: Изједначити платне коефицијенте

Запослени у образовним, научним и културним установама у Српској добиће повећање плате од 1. јануара 2020. године. Међутим, три закона која се односе на плате имају одређених недостатака и неопходно је да се то исправи, поручили су представници Синдиката образовања, науке и културе након сједнице Републичког одбора која је одржана у Бањалуци.

Република Српска 23.11.2019 | 15:02
Гњатић: Изједначити платне коефицијенте
Упркос повећању плата које слиједи од нове године, Синдикат образовања науке и културе РС није добио испуњење свих захтјева од стране Владе РС. Првенствено, није дошло до изједначавања платних коефицијената, на чему су инсистирали дуже вријеме. Поред тога, и закони којима се дефинише плата за раднике имају одређених нелогичности.

„Једна плата која је рецимо била 500 КМ, повећањем од 20% ће износити 600 КМ, а плата од 550 КМ, гдје је тај човјек извршилац који ради на тим пословима и има много веће одговорности ће добити 10% и то је додатних 55 КМ, па ће његова плата бити 605 КМ. Та разлика је јако мала и нефер. Упутили смо амандман на ове законе и на ову чињеницу и сматрамо да је то јако мали број извршилаца и да ову плату са 605 КМ, повећамо минимално на 650 КМ.“, каже предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић.

Синдикат тражи и да плате наставника и помоћника директора у школама буду изједначене. Осим тога, нелогичности на које упућује синдикат односе се на то да на појединим радним мјестима раде људи са различитим степеном образовања. И за та радна мјеста синдикат тражи уједначене плате.

„Имамо ситуацију да људи раде на позицијама секретара и рачуновође са ССС. То су људи који имају 35-36 година радног стажа. То су позиције гдје се захтијева ВСС и они су остали на тим радним мјестима законима из 2008. , а разлика између плата је јако велика, чак и по 50-60%.“, рекао је Гњатић.

Повећање плата за раднике у образовању, науци и култури износиће између 5% и 20%. Они који имају најниже плате, а то су чистачице, односно хигијеничари имаће повећање плате од 20 %. Према новом обрачуну плата ће са садашњих 450КМ, износити око 540 КМ. Највећи износ зарађују руководиоци и редовни професори на факултетима, и њихова плата ће од нове године бити повећана за 5%.

Повећање плате од 7% добиће наставници и професори у школама. Али и када се обрачуна нови износ плате за раднике у школама, они ће и даље имати за 234 КМ мању плату него што је најнижа плата радника са ВСС у јавној управи који ће новим обрачуном износити 1420 КМ.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Несо

23.11.2019 14:15

Образовање је стуб друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.11.2019 14:21

Изгубљен случај, као и све у Републици Српској!Све је већ одавно на дну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирил

23.11.2019 14:30

за све раднике који раде и зарадјују плату дрзавну изједнацити платне разреде укинути закон о платама иста плата у електро сектору сумарству фондовима болницама изједнацити од сад на даље и убудуце сто да онај у енерго сектору има дупло висе од осталих наси оцеви и дједови су то створили а они ко да је то само њихово деру плате изнад свих просјека док овамо народ одлази са ових терена

ОДГОВОРИТЕ