"Додик се враћа тамо гдје је почео"

Документ План реформе у БиХ садржајно подразумијева активацију МАП-а, а сви Додикови покушаји да јавности у РС то оправда на другачији начин неискрени су и лажни. Он је овим преварио народ у Републици Српској, каже за Вијести. ба почасни предсједник ПДП-а и бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Република Српска 21.11.2019 | 07:45
"Додик се враћа тамо гдје је почео"
У отвореном разговору за наш портал, Иванић говори између осталог о политичком заокрету лидера СНСД-а и карактеристикама његовог боравка у Сарајеву, (не)могућности функционисања власти, праву јавности да има на увид документ који ће бити упућен у сједиште НАТО-а, те атмосфери у којој се догађају значајни политички процеси и улози међународне заједнице.

- Након што је Предсједништво БиХ постигло договор о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ, очекујете ли да власт на нивоу БиХ коначно профункционише у пуном капацитету?

ИВАНИЋ: Након именовања Тегелтије, вјероватно ће доћи до формирања формалне власти на нивоу БиХ, али нисам сигуран да ли ће она и суштински профункционисати. То зависи од политичког концепта који ће имати једни, други и трећи. Уколико не дође до промјене, односно ако се задрже на оном што су до сада говорили, не вјерујем да ће то ишта озбиљно донијети.

Сматрам да је сам договор назнака велике промјене коју ће Милорад Додик (предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ, оп.а) урадити у његовом односу према Русији и односу на његов поглед према западним земљама.

- Појасните ми на какву промјену мислите.

ИВАНИЋ: Било је видљиво да је Додик до сада играо једну врсту политике у којој је тражио ослонац у Русији. Но, дубоко сам увјерен да Русија није задовољна овим договором и да ће се то врло брзо видјети.

Могла би то бити и много озбиљнија назнака Додиковог крупнијег заокрета и враћања у стари загрљај, који га је својевремено и довео на власт. Дакле, у пуно ближи однос са Американцима.

- Истовремено са одлуком о именовању Тегелтије, Предсједништво БиХ усвојило и План реформи у БиХ, који ће бити достављен у сједиште НАТО-а у Бриселу. Са Ваше тачке гледишта, значи ли План реформи могућност активације МАП-а и да ли је актуелни српски члан Предсједништва БиХ овим одустао од Резолуције НСРС о војној неутралности?

ИВАНИЋ: Важно је примијетити да се тај документ шаље у НАТО. Да је ријеч о документу који говори о општим начелима, он би ишао у институције ЕУ, а не у сједиште НАТО-а. Чим иде у сједиште овог војног савеза, евидентно је да је то активација МАП-а. Додик од тога не може побјећи.

Дакле, План реформе садржајно подразумијева активацију МАП-а, а сви Додикови покушаји да јавности у РС то оправда на другачији начин неискрени су и лажни. Он је овим преварио народ у РС.

Чим се документ шаље у НАТО, то значи да се иде у реформу, а шта је МАП ако није програм реформи. Документ ће значити активацију МАП-а. Тиме је на неки начин правда испуњена - Додик је започео пут ка НАТО-у, он ће га и завршити.

Након усвајања Плана реформи и слања тог документа у НАТО, ван снаге ће бити стављени закључци НСРС о војној неутралности. То је потпуни преокрет.

Додик је изгубио битку коју је сам отворио уназад годину дана и на коју га нико није тјерао. Показало се да су сарајевски политичари схватили и прочитали Додика до краја, односно да је важно издржати његов први напад, јер на крају он увијек легне, као што је легао и овај пут.

Ово је побједа и Жељка Комшића и Шефика Џаферовића у унутрашњим односима у Предсједништву БиХ. Они су остварили своје циљеве, а Додик није добио ништа.

- У једном од ранијих разговора за Вијести.ба казали сте да усвајање АНП-а за активацију МАП-а представља "или - или" ситуацију. Је ли то случај и са усвојеним Планом реформи у БиХ?

ИВАНИЋ: Више је него јасно да је до договора у Предсједништву БиХ дошло након састанка са пет амбасадора земаља Квинте. То су амбасадори земаља које су чланице НАТО-а. Јасно је да су они постигли договор који значи активацију МАП-а. Видљиво је то из ставова Жељка Комшића и Шефика Џаферовића (предсједавајући и члан Предсједништва БиХ, оп.а), као и из чињенице да се усвојени документ шаље у сједиште НАТО-а.

Објективно, у свему томе Додик је изгубио. Потрошио је годину дана, а ништа није добио. Показао је оно што је карактеристика његовог боравка у Сарајеву - потпуну немоћ, те чињеницу да су га његове колеге из Предсједништва БиХ потпуно прочитале. Мислим да ће наредне двије, три године Додиковог мандата проћи у сталним поразима.

- С друге стране, Додик је рекао да усвојени документ садржи сет реформи и да оне не прејудицирају чланство, те да је за сваку врсту и кретање према чланству у НАТО потребна нова одлука Предсједништва БиХ и Парламента БиХ и да ће се одлуке доносити у складу са ставовима свих органа власти. Иста ствар нуђена му је и у тзв редукованом АНП-у, али Додик је то одбио. Каква је сад разлика?

ИВАНИЋ: Нема ту никакве разлике. Амерички државни секретар Мајк Помпео у свом писму у јануару јасно је рекао да АНП не значи чланство у НАТО-у, него активацију МАП-а. Додик ништа ново није добио у односу на оно што је било у јануару, када се почело говорити о усвајању АНП-а. То показује да је Додик у суштини само потрошио ову годину, изгубио и на крају клекнуо и сагео главу.

- Чињеница је да јавност није упозната са садржајем Плана реформи. Предсједништво БиХ најавило је да ће тај документ у Брисел послати Стална мисија БиХ при НАТО-у, иако је донедавно било ријечи да би то могао да уради колективни шеф државе, Савјет министара БиХ или министар одбране БиХ.

ИВАНИЋ: Процедурално, документ се може послати на два начина. Може да директно послати Предсједништво БиХ, што мислим да би било фер и коректно, тим прије што је садашњи сазив Савјета министара одбио да расправља о АНП-у или било каквом документу девет пута. Покушај увлачења садашњег Савјета министара у слање тог документа заправо је Додиков покушај да подјели политичку одговорност са ПДП-ом и СДС-ом. Не видим други разлог због чега Предсједништво БиХ само не би послало тај документ, осим те Додикове жеље. Видјећемо како ће на то реаговати СДС и ПДП.

Сматрам да је једини фер и коректан став да документ у НАТО савез пошаљу они који су га и усвојили. Такав облик комуникације са међународним институцијама постоји и не би био први пут. Подсјећам да сам, као члан Предсједништва БиХ, након негативног искуства са амбасадом у Хагу, директно послао свој писмо Међународном суду правде.

Такође, мишљења сам да је обавеза Предсједништва БиХ да усвојени документ прије слања у НАТО представи јавности, јер она има право да зна шта у њему пише.

- Генерално, стичете ли утисак да су се преговори и договори о формирању власти махом одвијали под велом тајне? Усвојени План реформе различито се тумачи, а званичне информације се, условно речено, дају на капаљку. Слично је било и када су лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ потписали августовски споразум. Како оцјењујете такву политичку атмосферу?

ИВАНИЋ: Мишљења сам да првенствено да поменуте три партије међусобно глуме велике сукобе, а у суштини врло добро сарађују. Њихов унутрашњи однос био је много бољи, него што је то било представљање према јавности. Врло лако су се договорили око међусобне подршке, четвртог СНСД-овог делегата у Дому народа БиХ, избора Дениса Звиздића у Колегијум Представничког дома БиХ... Њихово међусобно разумијевање далеко је веће него што се то у јавности показивало.

Било је потребно да се да мало тајновитости због задржавања одређене врсте мистификације на унутрашњем плану, те да једни могу наставити да глуме велике Србе, други велике Бошњаке, трећи велике Хрвате, а да врло брзо и лако су се договорили о суштинским стварима. Кључ је био активација МАП-а, а након што је Додик попустио и изгубио ту битку, све остало ће ићи једноставно.

- Како видите улогу међународне заједнице у преговорима о формирању власти? Поменули сте да је договор у Предсједништву постигнут након састанка са амбасадорима земаља Квинте. Такође, СНСД, СДА и ХДЗ БиХ су споразум 5. августа потписали уз асистенцију тадашњег шефа Делегације ЕУ Ларс Гунар Вигемарка.

ИВАНИЋ: Представници међународне заједнице врло лако заврше оно што њих интересује, прије или касније. Но, остаје суштински проблем темељних вриједности на којима је базирана БиХ. Дакле,велики играчи врло брзо су завршили формирање власти и активацију МАП-а, јер је то био интерес њихових земаља.

С друге стране, ништа или врло мало урадили су на принципијелним вриједностима као што су демократичност изборног процеса и спрјечавање злоупотребе јавних медија. На то жмире, а ангажују се у ономе што је њихов интерес и на крају остваре резултате.

То треба разумјети и ја то не осуђујем. Оно што је њихов интерес, то ће и бити завршено. Оно што није у њиховом интересу, спремни су да о томе не говоре, попут злоупотреба у изборној кампањи. Сматрам да су за БиХ далеко важније ове ствари, него остваривање интереса великих земаља.

- Према Вашем мишљењу, да ли су активности ПДП-а и СДС-а, попут иницијативе за деблокаду Парламента БиХ, допринијеле Додиковој сагласности за формирање власти и усвајање Плана реформи?

ИВАНИЋ: Можда је то једним дијелом био случај, али не бих рекао да је то било пресудно. Било је више него јасно да СДА није хтјела да се направи било каква друга већина. Морам рећи ни да ја нисам био за то да се са СДА формира нова већина, јер је ова странка показала да је њен избор Додик. Од самог старта говорили су да хоће само са њим.

Мислим да реалне могућности за формирањем другачије већине није ни било. С тог становишта, не сматрам да су активности СДС-а и ПДП-а биле пресудне. Можда су једним дијелом унијеле нервозу у дио људи из СНСД-а који су заинтересовани за позиције на нивоу БиХ, али не мислим да је то пресудило Додикову одлуку.

То је, према мом увјерењу, озбиљнији и дугорочнији политички заокрет који ће Додик имати. Биће ми врло занимљиво видјети каква ће бити реакција Русије након свега овога, јер ако је ко помагао Додику, па и у изборима, онда је то била Русија. Не вјерујем да је ова одлука у интересу тренутне руске политике.

- У контексту теме разговора, морамо се осврнути и на најављене измјене Кривичног закона РС. Додик је најавио да ће бити предвиђена кривична одговорност за непоштивање званичних ставова НСРС. С друге стране имамо План реформи и активацију МАП-а, чиме се ниподаштава Резолуција парламента РС о војној неутралности. Како изаћи из овога? Хоће ли након јучерашњих одлука Предсједништва БиХ доћи до измјена кривичног законодавства у РС?

ИВАНИЋ: Покушај да се измјенама Кривичног закона дисциплинује опозиција потпуно је антидемократски и антицивилизацијски. Када на изборима добијете легитимитет народа, нико други вам не може ограничити право да говорите, размишљате, имате властите ставове. Зато се, у крајњој линији, посланици бирају. Управо због тога што имају своје ставове, а не зато што морају слушати једног шефа, једног "босса", једног лидера.

Биће занимљиво видјети да ли ће владајућа гарнитура у РС остати при томе, јер први који би у том случају морао одговарати управо је Милорад Додик. Он је тај који је први срушио све те закључке и први који је урадио супротно закључцима НСРС.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Браво!

21.11.2019 07:08

Додик се враца тамо гдјеје поцео, а градјани РС 25 година уназад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2019 08:45

камо среце, имало се прије 25 година дупло висе него данас

Name

ГЛАВОМ КРОЗ ЗИД

21.11.2019 09:09

Ако је тацно ово са АНАП. онда је то доказ да су српски политицари ударали у празно прицајуци народу бајке. А народ ко народ. Гос. Иваницу као прагматицан политицар ти си само помагао Додику да сви па и српска каскамо у мјесту.Погресно цитање Дејтона нас је довело да САД са партнерима стисавају Додикову реторику мрзње самовоље и нико нам није помогао ни Србија ни Русија нити Кина Реците народу истину ста је Дејтон реко И зауставите тај циркус са српском скупстином јер ви знате докле она мозе да добаци

Name

Ре

21.11.2019 09:16

Пусти празне приће ми морамо се окренути ка бољем сутра да се РС непразни потребна нам је сигурност и Еуропска унија. Нико небјежи у Русију и кога то Руси у Еуропи чувају,колико Русија улаже у БиХ а колико ЕУ. Поздрављам НАТО и ЕУ само треба се борити против корупције и за боље плате и многе бенефиције а то чемо убрзо акобогда доћекати. Рата нема више Нато је ту близу још Србија да униђе а брзо ће и они сватају да су Руси пријатељи за свој интерес статистика каже да је ЕУ и Нато боље

Name

ре

21.11.2019 11:26

а градјани у Њемацку

Name

кики

21.11.2019 09:09

Враћа се у пм, тамо је све почело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брегови

21.11.2019 09:16

Младене, Вас проблем и генерално проблем опозиције је сто немате снаге (у Требињу се то казе Муда) да потписете несто и за ста народ није али је потребно и народу и РС-у унутар овакве БиХ и окрузења. Да сте Ви потписали ово, Додик би вас запалио, а Ви када он потписе мозете само давати интервјуе. У Требињу, Младене, нама је Нато и на Вилусима и на Бргату, тако да ми није јасно сто бар не поздравите оно сто нисте смјели потписати а јако добро знате да је свима нама потребно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

21.11.2019 09:36

То је то. Браво!

Name

Милош

21.11.2019 10:06

На састанку са амбасадорима квинте је речено:'Овај документ вам је задња понуда. Они који буду спрјечавали пут ка НАТО, ми имамо свој начин и знамо како ћемо то ријешити'...." То је било тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.11.2019 12:34

Додик је некада ултиматуме одбијао по аутоматизму. Ста се у медјувремену промјенило?