Сточари у Српској су потпуно незаштићени

Интервентни откуп товне јунади у Српској само ће привремено олакшати муке домаћих фармера, којима је једини спас омогућавање извоза у Турску.

Република Српска 21.11.2019 | 07:28
Сточари у Српској су потпуно незаштићени
Ово поручује предсједник Удружења пољопривредника БиХ Владимир Усорац, који наглашава да БиХ што прије мора да уведе и посебну царину на увоз свјежег и расхлађеног говеђег меса поријеклом из ЕУ.

– Када би увоз у Турску напокон био дозвољен, сточари који су утовили јунад би више зарадили, јер цијена килограма живе ваге за извоз иде и преко 4,5, док је откупна цијена у РС 3,9 КМ. А наши фармери су се у тов упустили управо због споразума који је БиХ потписала са овом Турском, који је гарантовао извоз 15.000 тона јунећег меса. Тренутно у БиХ има око 20.000 утовљене јунади, која су фармерима сада само трошак, јер морају да их хране. Искрено се надамо да ће Савјет министара и Парламентарна скупштина што прије ријешити проблем у вези са коначном реализацијом овог споразума – наглашава Усорац.

Додаје да би домаћи фармери, уз боље услове пословања и бољу организацију, својом производњом могли да подмире потребе домаћег тржишта за јунећим месом.

– Овако, ми увозимо најнеквалитетније месо из Европе, које кошта мање него килограм живе ваге бикова које извозимо. Дакле, БиХ мора да уведе посебне царине, да би домаћи произвођачи били конкурентнији – истиче Усорац.

Подсјетимо, у РС је у току интервентни откуп товних јунади, за који се пријавило 15 заинтересованих откупљивача. Више стотина грла већ је откупљено, а минимална цијена је 3,9 КМ, саопштили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

– Око 8.000 грла спремно је за откуп који ће трајати до 31. јануара. Очекујемо да ће бити откупљено између шест и десет хиљада грла. Како бисмо стимулисали откуп, месопрерађивачи који откупе од произвођача товну јунад за извоз имају подстицај од 0,30, док је стимулација за домаћу прераду 0,70 КМ по килограму живе ваге. За  ову намјену издвојена су два милиона КМ – саопштили су из МПШВ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је прије десетак дана поручио да очекује да ускоро почне извоз говеђег меса и товне јунади из БиХ у Турску, чим ова држава, како је нагласио, ријеши организациона питања.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Док Холидеј

21.11.2019 08:54

Ево овог опет вјероватно још неког треба запослити из породице па креће у напад он и она мишићка се сикирају он за пољопривреднике а она за раднике као за лањски снијег.

ОДГОВОРИТЕ