ЕУ: Хитно наћи смјештај за мигранте у УСК-у

Званичници Европске уније боравили су данас у Бихаћу и састали се с представницима Владе Унско-санског кантона (УСК) с којима су разговарали о мигрантској кризи у овом кантону.

Босна и Херцеговина 18.11.2019 | 15:34
ЕУ: Хитно наћи смјештај за мигранте у УСК-у
Састанку је, поред премијера УСК Мустафе Ружнића, присуствовао и градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Након састанка, Ружнић је казао да је представницима ЕУ пренио ставове и закључке Владе УСК и, како је рекао, грађана овог кантона, о томе да мора доћи до измјештања миграната из Бире и Мирала, али и до контролисаног прилива миграната у овај кантон.

- С тим ставовима смо и завршили, и нећемо попустити у томе. Тражимо хитно од Министарства безбједности и Савјета министара БиХ, свако у своме капацитету, да одрже састанак којем би присуствовали сви они који су задужени за ову мигрантску кризу и донесу одлуку кад и гдје се измјешта Вучјак, у којем временском року, које су нове локације, те кад и гдје се измјештају Бира и Мирал - рекао је Ружнић.

Према његовим ријечима, грађани УСК послали су јасну поруку да Бира и Мирал морају бити измјештени.

- Мени је жао што су сви у овоме процесу заказали и нису слушали оно што смо јасно говорили од октобра прошле године. Не може се од грађана и Владе овог кантона очекивати да сами даље носе терет у овом процесу. Ми то више нећемо - додао је Ружнић.

Представници ЕУ истакли су да им је циљ помоћи БиХ када је у питању мигрантска криза у смислу финансирања управљања истом, а новост коју су додатно понудили Влади УСК је стручњак којег су довели и који ће у наредном периоду боравити овдје како би помогао локалним властима у сегменту интерне координације у циљу што бољег управљања мигрантском кризом.

Имамо позитивну вијест, а то је да је дошло до идентификације нових локација, односно два нова центра, од којих би један био у Сарајеву, а други у Тузли, што ће помоћи да се мало скине притисак са УСК. Тренутно се врши процјена ових локација у смислу капацитета и времена које је потребно да се мигранти измјесте на те локације. Када то урадимо, онда ће се рјешавати они најважнији приоритети, а то је Вучјак - казала је шефица Одјела за БиХ Европске комисије за политику сусједства Михела Матуела.

Мартин Ташнер из хуманитарног сектора ЕУ говорио је о томе како је Европска комисија изузетно забринута за мигрантску кризу у БиХ и УСК, посебно када су у питању људи на Вучјаку, који живе у потпуно неприхватљивим условима, што захтијева хитно рјешење за смјештај посебно рањивих категорија миграната.

- ЕУ и Европска комисија су овдје да пруже подршку и наставит ћемо пружати подршку, то је оно што смо нагласили на овом састанку. Уз помоћ наших партнера, ми смо до сада обезбиједили финансијску подршку од 5,8 милиона еура и то је један дио од износа од 36 милиона еура, који је раније помињан. Ми смо спремни да помажемо, али, исто тако, и нама је потребно да нам буде омогућено да радимо у тим центрима како бисмо видјели гдје ти људи бораве и на тај начин им осигурамо додатну подршку - истакао је Ташнер.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.11.2019 14:55

Једна од тема која стварно занима ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њофра

18.11.2019 15:33

Најприје збрињавање избјеглица, онда нато и ЕУ-саргарепа..

Name

Јово

18.11.2019 15:10

Водите их у Њемачку и све у реду. Ви сте их и звали. Ма колико ми ратовалу са Бошњацима ми смо опет своји и оно што се ради са народом у УСК је злочин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

18.11.2019 15:41

Изволте ЕУ , преузмите мигранте па их смјестите онако како сматрате да је најбоље. Ал да диктирате како да се односимо према мигрантима крејни је безобразлук . Сиктер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

18.11.2019 15:43

какав безобразлук, нама приговарају за лосе понасање према мигрантима а они их не зеле видјети код себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

18.11.2019 16:23

Стварно су паметни ови из ЕУ,неки од њих су јавно те мигранте позвали а сада незнају шта са њима да раде па желе да их и у БХ насељавају.Себи отварају мандате за добре ЕУ плате,финанцирају и неке наше политичаре и као да ће Тузла и Сарајево бити без проблема када их код њих населе.Ово је крајњи брезобразлук и то ЕУ моћницима треба у брк казати.ЕУ и Америка то проузроковали,а мисада треба да изпаштамо,то они немогу са њиховим еврима и доларима платити,зашто их себи не воде кад их толико жале и требају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

18.11.2019 20:03

Хитно реците коме сте паре дали па нек ИХ збрињавају. Или ИХ водите гдје су кренули

ОДГОВОРИТЕ