Странци ћуте и усаглашавају казне, могућа примјена и бонских овлаштења

-Мислим да са недавним закључцима Народне скупштине Републике Српске цијели процес у вези формирања власти на нивоу БиХ улази у нову фазу додатне драматизације. Сада већ долази до оне фазе директног провоцирања, односно укључивања међународне заједнице. Тек је сада неизвјесно како ће се понашати и представници међународне заједнице у цијелој овој причи - каже за Инсајдер Душан Јањић, политички аналитичар и предсједник Управног одбора Форума за етничке односе из Београда.

Босна и Херцеговина 18.11.2019 | 14:10
Странци ћуте и усаглашавају казне, могућа примјена и бонских овлаштења
- Бојим се да се улази у једну фазу која не обећава формирање Савјета министара и не обећава мирни ток ствари, већ се улази у нове политичке тензије. Како ће то међународна заједница да пресјече и да ли ће уопште или ће пустити да криза ескалира до граница када сами грађани почињу другачије да се понашају остаје да се види. Све у свему улази се у један неизвјестан период и са тим треба рачунати - каже Јањић.

Он сматра да то што међународна заједница није до сада реаговала на закључке НСРС значи да се она припрема. Што би Милош Обреновић својевремено рекао "ако народ ћути онда попуштај", односно ако странци ћуте значи да усаглашавају мјере и да ће одговор бити координисан и снажан.

-Не вриједи спекулисати шта ће конкретно бити мјере. Легално је да скупштина усваја разне закључке, али је исто тачно да се изашло из граница Дејтона, иако постоји неке интерпретације да је то у реду, изашло се из тумачења Дејтонског споразума. Сада је поновна пријетња која сама по себи није проблем да ли ће неко расписати референдум или дјеловати мимо споразума, али је проблем што је то постао званични документ једног ентитета.

То је тај нови квалитет и то је онда, ако се гледа нека логика тих процеса сепаратизма, само један од корака на том путу. Не види се да је отворен други пут - укључивања и поправљања садашње заједничке државе - истиче Јањић.

На наше питање када би могла услиједити нека реакција међународне заједнице на закључке Народне скупштине РС Јањић каже да то за сада не може предвидјети.

- Све ће прво остати на нивоу тихих притисака мимо очију јавности, јер се зна када се покрене јавни притисак то онда може да ескалира и отме се контроли. То није процес који није у потпуности под контролом локалних политичара, нико од њих нема моћ да управља друштвеним процесима, а странци се такође налазе у ситуацији да немају формирану Европску комисију - тврди Јањић и појашњава:

- Тихи притисак подразумијева подсјећања "шта си радио '98." "гдје си био '97.", "гдје имаш отворене рачуне", широк је репертоар и он је познат јавности. Плус имате бонска овлаштења која, такође, могу бити потегнута, али то све зависи од процјене каква ће бити реакција становништва. Сјећате се да је у једном моменту малтене цијели СДС био забрањен, али то се тада могло јер су ту биле трупе НАТО у већем броју и било је другачије расположење и подршка Додика је била на другој страни. Сада се ситуација окренула и СДС је за умјерени пут, али су у међувремену енитети изградили своје политичке снаге и сада то није тако лака одлука.

- Иако је СДС сада умјерен санкције су му и даље на снази због дјеловања у грађанском рату деведестих, зато што тадашње руководство странке одговара или је одговарало за ратне злочине и зато што су на њих примјењена бонска овлаштења. Инсајдерски знам да није било лако убиједити међународну заједницу да скидају санкције људима из СДС.

У крајњој линији санкције ништа не рјешавају, већ само сабијају једну групу и дају шансу другима који могу бити радикалнији од оних које сте санкционисали. Ту је тај трик или неизвјесност са том врстом кажњавања - за крај поручује Јањић.

(Инсајдер)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Слгл

18.11.2019 13:33

Ништа од тога. Питање је да ли ће закључци НСРС бити објављени у Службеном гласнику. Прича као код референдума. Ако не буду објављени, нема основа за дјеловање међународне заједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

18.11.2019 14:28

Могуће је да је ово Додикова игранка да доврши што је давно започео а циљ је дејтон два овако је то најлакше извести бонска овлаштења, смјене и миле није крив још ће постати и јунак . Волио би да гријешим.

Name

Нострадамус

18.11.2019 14:45

То и није закљуцак НС Републике Српске него закљуцци Додика и Снсд као и она Бакирова и Сда декларација.Због тога МЗ цути и сматра да нема потребе да реагује.Све је то само скретање од вазних економских питања које владајуце структуре на нивоу дрзаве и ентитета нису у могуцности ниста да ураде.Зато са овим продају маглу јос увијек доста неписменом народу.Ови су изабрани од МЗ и могу да раде сто хоце једино је могуца интервенција ако додје до орузаног сукоба.

Name

Реслгл

18.11.2019 17:21

Ма нема од тих закљуцака ниста, то је само фарса. Они се никада неце објавити у Слузбеном гласнику РС. Пусти Бурлу крају, само лупета.

Name

...РЕ

18.11.2019 14:06

САМО ЗАБРИНУТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

18.11.2019 14:54

Странци постављају ове наше несреће на власт, све је то увезано и ушемљено.

Name

Милан

18.11.2019 19:45

Додика су странци довели и стално ради за њих, неће они њега мијењати, таквог руситеља Републике Српске неће наћи у Српској.

ОДГОВОРИТЕ