Како грађани могу да штеде за додатну пензију?

Влада Републике Српске ће од наредне године за запослене, чије се плате финансирају из ентитетског буџета, мјесечно уплаћивати пензијски допринос од 20 КМ и за тај износ неће се смањивати, ни зарада, нити било која до сада стечена права запослених, нагласили су из Европског добровољног пензијског фонда, који је основан прије двије године у Српској.

Република Српска 17.11.2019 | 10:46
Како грађани могу да штеде за додатну пензију?
Из тог, за сада, јединог добровољног пензијског фонда у Босни и Херцеговини су подсјетили и да сваки запослени има могућност, а не и обавезу, да један дио своје бруто плате преусмјери у исту сврху, јер се пореске олакшице примјењују и за раднике.

"Остаје могућност да сваки запослени, сам за себе и потпуно добровољно, један дио своје бруто плате преусмјери у исту сврху, да би располагао са већим износом средстава у будућности. Овај издатак за послодавца, а штедња за запослене, подразумијева или додатно издвајање из буџета, или преусмјеравање других ставки унутар истог буџета, без утицаја на досадашња права запослених",  рекао је у разговору за Фену Здравко Зечевић, директор Одјељења за маркетинг Европског добровољног пензијског фонда (ЕПФ).

Подсјетио је да сви приватни послодавци, захваљујући оснивању ЕПФ-а, већ готово двије године имају могућност да организују пензијске планове, односно да за своје запослене на њихове личне рачуне у ЕПФ-у уплаћују пензијске доприносе и тако искористе прописане пореске олакшице намијењене послодавцима, у складу с законима о доприносима и о порезу на доходак.

Истиче да запослени нису приморани да буду дио пензијског плана.

Уколико су чланови ЕПФ-а, имају индивидуални рачун, без обзира на промјену радног мјеста, односно послодавца.

Када стекне услове за располагање средствима, сваки појединац сам одлучује на који начин ће бити извршена исплата, да ли у једнократном износу у или у виду програмиране исплате.

Зечевић додаје да исплате могу почети с навршених 58 година, или с напуњених 53 године живота и најмање 60 мјесечних уплата.

Повлачење новца мора да почне најкасније с напуњених 70 година живота.

Извор: Фена

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Понизен и увредјен

17.11.2019 10:18

Ма ово је протузаконито-Влада из Будзета у који се слива новац свих градјана РС уплацује у пензиони фонд 20 КМ само једој категорији градјана,онима који примају плату из ентитетског будзета.А ста је са осталима,онима из реалног сектора?Ми из реалног сектора,дакле,њима поред плате и редовне пензије (Ми из реалног сектора стварамо вриједност,они су углавном администрација,управа,логистика) зарадјујемо и додатну пензију без које ми остајемо.Дискриминација,друствена неправда,а и злоупотреба су оцигледни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.11.2019 13:30

Не галами све будзетлије су из владајуцеи странака ко ј.бе остале они це се ионако иселити.Код нас су градјани категорисани.

Name

Крајина

17.11.2019 22:22

Најрадије бих им опсовао све по списку! Нека те паре усмјере у фонд за лијечење у иностранству тешко болесне дјеце, а не да јадни родитељи прикупљају новац преко апела за помоћ и хуманитарних бројева. Већег смећа од домаће власти овај народ тешко да је имао!

Name

Хипо

17.11.2019 10:38

У овом случају за мене су држава и конзерва исто. А ево како. Ако ћу одвајати од уста дио новца и давати вама на чување то исто могу убацивати у конзерву у шпајзу. Све је слично али ипак ћу савјесније тај новац чувати ја него да га повјерим држави која још није ни "д" од државе. Хвала вам за приједлог али ја ћу по свом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

која глупост

17.11.2019 11:05

и ви стварно мислите да вам народ вјерује у ово, не мозете НИ ОВЕ МИЗЕРНЕ ПЕНЗИЈЕ ДА ИСПЛАЦУЈЕТЕ - јадно. јел зато нема превоза овог мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

555

17.11.2019 12:36

То је нека превара,чуј не скидају са плате

Name

не плацкајте сиротињу

17.11.2019 12:14

Како це то ови полови медијски упаковати да сви полете у тај фонд и ту нек вас све оклемпају по усима и бице вам јос боље како бисерка казе. Силне дрзаве пропали фондови они нове региструју пљацка јос једна у низу само културна без обијања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.11.2019 13:13

Са овом насом пензијом, која је најниза у Европи, теско ста могу да устеде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

17.11.2019 13:33

Замисли осигурање за које не гарантује дрзава само се угси инико незна ко је власник и гдје су паре.

ОДГОВОРИТЕ