Љубица Марић препјешачила 4200 километара

Љубица Марић је 34-годишњакиња и прва је жена из Хрватске,односно Брчко Дистрикта која је препјешачила Пацифиц Црест Траил, стазу дугу 4200 километара, дуж Америке, од границе с Мексиком до границе с Канадом. Кренула је почетком априла с групом од тридесетак људи из цијелога свијета, а авантура је трајала шест мјесеци.

Република Српска 16.11.2019 | 16:26
Љубица Марић препјешачила 4200 километара
Љубица Марић је дипломирани економиста,рођена у Брчком,а трајно настањена у Загребу.Сигуран посао и дом,нису били довољни да задрже младу жену авантуристичког духа,која је препјешачила стазу дугу 4.300 километара.

-У суштини пуно времена сам проводила у уреду,много сати,понекада и до поноћи.Онда сам размишљала да не желим такав живот,да само сједим и нигдје не путујем.Волим живот у природи и планинарење.За ову стазу сам чула прије пет година када сам читала књигу “Дивљина” ауторке Шерил Стрејд и од тада сам размишљала да бих вољела направити нешто тако.Након пет година када сам стекла слободно самостално вријеме и новац,остварила сам жељу.”


За савладавање овог подухвата било јој је потребно шест мјесеци и шест дана.Но,прије свега одлична физичка и психичка припрема,јер се током тог периода,Љубица суочавала са екстремно високим пустињским температурама,али и ниским планинским хладноћама.

-Креће се кроз пустињски дио,дугачак око 700 миља.Ту наилазимо на змије,гуштере,али и највећи проблем:нема довољно воде.Понекада ходамо 30 или 40 километара са само пар литара воде,које штедљиво користимо,јер се не зна када ћемо наићи на следећу свјежу и доступну воду.Након пустињског дијела,долази се до Сијера Неваде,планински ланац са највишим врховима прекривеним снијегом.Ту смо готово два мјсеца ходали по снијегу.Имали смо додатне изазове,преласке кроз ријеке и потоке.Након Сијера Неваде,долази се до Сјевене Калифорније,потом Орегон и последњи дио Вашингтон.




Љубица каже да су понекад прелазили преко дебала која су порушена тако да повезују једну страну ријеке или потока с другом. То јој је био најстрашнији дио. Дебла су клизава и ако паднеш у воду,додаје Љубица, бујица те однесе и нема шансе да се спасиш.

-Двије су дјевојке прије неколико година тако погинуле. Ја сам то знала и већ унапријед сам имала велики страх. Кољена су ми се тресла и дуго би ми требало да се охрабрим и кренем, јер је тешко одржавати равнотежу на тако уском стаблу и с теретом од 15 килограма на леђима - истиче Љубица.

Ако су временски услови били повољни,свакога дана Љубица је прелазила 40-так километара.Нису је поколебали ни ужасни жуљеви на ногама, ни болови у стопалима који су се појавили након првих неколико седмица ходања. Каже да јој је након овог искуства, нога порасла за пола броја, те да је, за разлику од већине која смрша, она добила на килажи.Женски утјешно- само мишићне масе.



Родитељи Мирко и Финка,свјесни опасности која је чека на путу,у почетку га нису одобравали.Ипак,препознавши одважност своје ћерке,на крају су дали свој благослов.Данас с поносом истичу како је њихова одважна ћерка прва жена у Хрватској,родном Брчко Дистрикту,али и у Европи која се осмјелила на тако дугачак И опасан пут.

И,јесте. Мора се признати,поготово ако се погледају коначни подаци:Љубица је с руксаком на леђима препјешачила кроз три савезне америчке државе, 24 националне шуме, 33 државне дивљине,прошла покрај стотину језера и кроз седам националних паркова.

Свој поход посветила је свим женама само из једног разлога,а то је да покаже како жена може све и да нема страха.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ха

16.11.2019 17:57

Ссвака цаст Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

16.11.2019 18:55

РЕСПЕКТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

16.11.2019 20:24

респект и исправка..Брчко Дистрикт није стар 34 године...тада је био само једно СРЕТНО Брчко..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

17.11.2019 00:26

Све пихвале за ову зену лавицу.

Name

Е

17.11.2019 05:42

Ти не знаш ни шта си прочитао(ла), а коментаришеш.

Name

куку нама са нама

17.11.2019 12:44

На ког мислис Е,ее...ако на мене,не кузум.ста ти није јасно у коментару.Прије 34 године није могла бити родјена у Дистрикту..ако јесте,докази

Name

Бобо979

17.11.2019 06:40

Само гази Љубе...Срећно било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

авантуриста

17.11.2019 11:45

Па прошетала се мало по чистом зраку, брдима и долинама и развила кондицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д. Ивановиц

18.11.2019 19:01

Свака цаст таквој особи да се на тако несто одлуцила јели је у дамасњем друству народ је све некако слабији и неотпорни, слабо се крецу и имају све мању отпорност за физицке активности ово је за сваку похвалу, пуно поздрава овој храброј Господи

ОДГОВОРИТЕ