Освјештан обновљени храм у Кућанцима

- Њагова светост патријарх српски Иринеј освештао је данас обновљени Храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима код Доњег Михољца, родном мјесту блаженопочившег патријарха Павла.

Република Српска 16.11.2019 | 13:02
Освјештан обновљени храм у Кућанцима
Патријарх Иринеј је у обраћању истакао да је ово велики дан за Славонију и све народе овог краја, те пожелио да објекти, попут ове Цркве, никада не буду рушени, као што се десило у посљедњем рату.

"Хвала Богу обновисмо храм и надамо се да ће се та обнова, уз благослов Божији, пренијети на све народе овог подручја. Жеља је да та зла времена заувијек остану иза нас и да се не понове нигдје никада, јер сваки човјек је икона Божија без обзира ком народу припадао и коју боју коже имао", рекао је Иринеј.

Он је поручио се сви морају вратити Богу да се зла времена не понове, те нагласио да је блаженопочивши патријарх Павле био изузетан човјек кога би пожељели сваки народ и Црква.

"Красили су га смиреност, скромност и доброта коју су сви осјећали. Њагова скромност је била примјер свима. О томе говори податак да ми је као свом ђаку једном приликом дао своју собу, а он преспавао у штали... Њагове ријечи попут – будимо људи, постале су данас пословице. Он је свугдје сијао ријеч Божију. Он је за народ свети патријарх. Да је више таквих људи, другачије би било стање у свијету и код нас", оцијенио је патријарх.

Патријарх Иринеј је први пут, откако је осевштан, у овој цркви служио Свету архијерејску литургију са више архијереја Српске православне цркве /СПЦ/ и других помјесних цркава, а у оквиру обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији пакрачко-славонској и 270 година храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима.

Овом молитвеном чину присуствовали су бројни високи црквени великодостојници, међу којима су били Њагово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Њагово преосвештенство владика пакрачко-славонски Јован.

Свечаности су присуствовали амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак, представници амбасаде Србије у Хрватској и српских организација из Хрватске.

Присутни су били и представници других цркава, предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, бројни православни вјерници из Славоније, гости из Српске и Србије, свештенство, добротовори и донатори обнове овог храма.

Сви они су, након што је освештана црква у Кућанцима, у којој је крштен патријарх Павле, посјетили имање на коме је рођен патријарх Павле.

Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут је из темеља с обзиром да је миниран и потпуно уништен за вријеме протеклог рата. Обнова је трајала око 10 година.

У Кућанцима се данас говорило о томе да на мјесту гдје је рођен патријарх Павле буде саграђена истовјетна кућа у каквој је живио, као и спомен-црква, музеј-задужбина и конак.

Кућанци су село које су 1680. године основали Срби из Подриња, бјежећи пред Турцима. У селу данас живи око 500 становника.

У Храму Светих апостола Петра и Павла јуче је служена Света архијерејска литургија у спомен на 10 година од упокојења Њагове светости патријарха српског Павла, а у Слатини је одржана свечана академија поводом обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији пакрачко-славонској.

Њагова светост патријарх српски Иринеј том приликом је истакао да је блаженопочивши патријарх Павле оставио дубок траг у српском народу и СПЦ.

Патријарх Павле рођен је у Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији као Гојко Стојчевић. Студирао је у Београду и 1957. године постао је владика рашко-призренски, а 1990. је изабран за патријарха СПЦ, коју је водио 19 година.

Људи и вјерници су патријарха Павла цијенили због скромности и приступачности, као и због залагања и борбе за права Срба на Космету, БиХ и у Хрватској.

Био је 44. српски патријарх. Преминуо је 15. новембра 2009. године у 95. години.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Xx

16.11.2019 12:16

Иринеју, угледај се на патријарха Павла и немој одати по саторима и цитати славу те дијелити одликовања непријатељима стпског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

16.11.2019 13:06

Павле велики цовјек и патријарх !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

16.11.2019 13:06

Бурлу,кад це њега просвијетлити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Малетиц

16.11.2019 13:09

Како сад лијеп говор не смије висе ријец зуцнути против Хрвата које је навико нападати сваком приликом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

16.11.2019 13:41

Бице добро ако сад и Његову Светост,блазенопоцивсег Павла,овај папа са свитом политицара,не почне користити у сврху србовања,пошто је добар дио народа свјестан да је Павле био потоњи истински Патријарх

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

16.11.2019 13:41

требамо бити поносни стонасје предводијо и бијо наса глава такав цовјек и нас патријар блазе поцивси патријарх павле требамосе поносит његовим дјелом и ликом славаму и милост

ОДГОВОРИТЕ