Скоро три године били у техничком мандату

Комисија за избор чланова Комисије за хартије од вриједности РС обавиће данас у Палати предсједника Републике Српске у Бањалуци интервјуе са кандидатима за попуну новог сазива овог регулаторног тијела.

Република Српска 15.11.2019 | 11:15
Скоро три године били у техничком мандату
На конкурс који је трајао петнаест дана пријавило се шеснаест кандидата, од тога два досадашња дугогодишња члана Комисије који су функцију предсједника и чланова обављали у више од претходних петнаест година у три мандата, Миодраг Јандрић и Предраг Гајић, магистри економских наука. Пријављени су још и Борис Срдић, Дарко Барашин, Огњен Михајловић, Наташа Мајсторовић, Бојан Благојевић, Божана Бојић, Душанка Девић, Радомир Репија, Саша Зубовић, Тајана Сердар Раковић, као и три кандидата запослених у Комисији, Баљана Јоветић-Бушиноска, Андреја Тришић и Радован Ел Цхабаан.

Кандидати за ове функције су се могли пријавити на конкурс који је одлуком предсједнице РС Жељке Цвијановић био расписан до 17. октобра ове године. Чланови досадашњег састава Комисије већ дуже вријеме  функционишу у техничком мандату, од када им ангажман истекао у фебруару 2017. године.

За разлику од претходног конкурса из 2012. године када су новоизабрани сазив морали чинити бар два члана из претходног састава Комисије, измјенама закона у међувремену је такав захтјев искључен.

Комплетан сазив овог петочланог тијела које ће регулисати тржиште вриједно неколико милијарди марака ће по окончању поступка и на приједлог предсједнице Републике Српске именовати Народна скупштина Републике Српске.

Кандидати:

Борис Срдић, по занимању дипломирани економиста, запослен је у Пензијском резервном фонду Републике Српске на пословима инвестиционог менаџера.

Радован Ел Цхабаан је магистар економских наука, аутор неколико научних и стручних радова из области функционисања савремених финансијских тржишта, носилац лиценце инвестиционог менаџера, интерног ревизора и судског вјештака економске струке.

Дарко Барашин, по занимању дипломирани економиста, са преко десет година искуства на тржишту капитала и финансијском тржишту. Радио је у НЛБ Банци и Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, као члан Управе. 

Биљана Јоветић- Бушиноска има изузетно искуство у међународној сарадњи финансијских институција, обавила је бројне едукације на ову тему. На тржишту капитала ради од њеноговог зачетка 2000. године, објавила је бројне стручне радове у земљи и иностранству.

Огњен Михајловић дипломирани правник, члан је Управног одбора Бањалучке берзе  и ОИФ "Еуроинвестмент Фонда". У претходном мандату је обављао функцију члана  Надзорних одбора "РИТЕ Угљевик"а.д.  

Бојан Благојевић, дипломирани економиста обављао је више од 5 година функцију директора Зептер Брокера до момента одузимања дозволе овом Друштву. Тренутно је директор бањалучког предузећа Адриатиц Инвестмент Консалтинг а.д. и предсједник одбора за ревизију Гарантног фонда РС.

Божана Бојић, магистар економских наука из Бање Луке, члан је Надзорног одбора Бањалучке берзе и носилац лиценце брокера и инвестиционог менаџера. Запослена је у Банци Српске а.д. у стечају.

Душанка Девић, дипломирани правник је запослена у Електоркрајини а.д., док је богато искуство на тржишту капитала РС стекла обављајући функцију руководиоца једнинице за надзор у Друштву за управљање инвестиционим фондовима Кристал Инвест. Члан је надзорног одбора у ОИФ „Ероинвестмент фонд“ и носилац лиценце инвестиционог менаџера.

Радомир Репија, дипломирани економиста који је своју каријеру на тржишту капитала отпочео у брокерском друштву Акција брокер а.д. у својству брокера све до одузиамња дозволе од стране Комисије за ХОВ овом Друштву. Запослен је у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.

Саша Зубовић дипломирани економиста запослен је у Гарантном фонду РС, на позицији виши сарадник за пласмане.

Кандидатуру је поднијела и Тајана Сердар Раковић, доцент доктор економских наука и професор на Економском факултету у Бањој Луци на катедри за рачуноводство и пословне финансије.

У тексту се наводи и име Наташе Мајсторовић да је кандидат за ту Комисију. Међутим, она се огласила нашем порталу и навела да се није пријавила на наведени конкурс.

Поред услова који подразумијевају високу стручну спрему економског или правног смјера, пет година радног искуства, те одговарајуће стручно звање и лична својства, кандидати који су конкурисали између осталог нису смјели бити страначке личности, кажњавани за привредна дјела, нити посједовати удио или акције у капиталу правних лица којима Комисија даје дозволе за обављање послова.

(БН/Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милан

15.11.2019 11:03

Нису нашли послушника по мјери те пролонгирају избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барашин

15.11.2019 13:54

Ја се свуда мијесам као вегета. За све и сваста сам. Најквалитетнији кадар ДНС-а сам. Добићу заслузену позицију.

Name

Овако

15.11.2019 12:11

Барасини морају ту бити, Србац је то и гузоњина дјеца...

ОДГОВОРИТЕ