Сутра договор или слиједи блокада граничних прелаза

Сутра ће у Бијељини бити одржан састанак Удружења пољопривредника ’’Семберија’’ Бијељина, Удружења пољопривредника Брчко Дистрикта и Удружења пољопривредника из Федерације БиХ.

Република Српска 13.11.2019 | 22:06
Сутра договор или слиједи блокада граничних прелаза
На састанак су позвани министар пољопривреде РС Борис Пашалић, министар пољопривреде Федерације БиХ Шемсудин Дедић и министар вањске трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Тема састанка је актуелна ситуација у пољопривреди БиХ и рјешавање проблема око извоза и откупа товних јунади.

Предсједник Удружења пољоприведника Семберије и члан Управног одбора Удружења пољопривредника БиХ Саво Бакајлић, је за портал Дешавања у Бијељини изјавио да поново шаљу упозорење да се фармери плаше угинућа стоке, да је од 9.000 до 10.000 товних грла само у Семберији, већ њих између 4.000 и 5.000 прешло тежину од тоне, што је критично.

''Мјере које је предузела и усвојила Влада РС не иду на руку и у корист пољопривредних произвођача него само у корист појединих, односно ’’подобних’’ привредних субјеката који су нас и довели у овако незавидну ситуацију'', рекао је Бакајлић.

''Од маја из Сарајева слушамо само обећања о наставку извоза јунећег меса у Турску и док се у БиХ споре око формирања власти, трпе грађани, а квота од 3.000 тона јунећег меса за извоз само ће бити тренутно олакшање, али не и рјешење проблема'', наставио је Бакајлић.

Хоћемо договор, зато смо на сутрашњи састанак и позвали најодговорније за рјешавање овог проблема, а на питање новинара портала Дешавања у Бијељини шта ће бити ако до договора не дође, Бакајлић је рекао да су једном кренули у блокаду граничног прелаза Рача и одустали, а да ако буду морали поново да крену ка граничном прелазу Рача да ће га и блокирати, и не само тај, него и остале граничне прелазе, све док се не ријеши овај проблем.

Искрено се надамо да до тога неће доћи и да ће договор бити постигнут закључио је Бакајлић.

Састанак ће бити одржан у Привредној комори Бијељина, (Агротржни центар Бијељина), са почетком у 11.00 часова, а изјаве за медије су предвиђене за 12.00 часова.


(Дешавања у Бијељини)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Владо

13.11.2019 21:24

Јунетина у месарама 12 КМ. Скупље него у Аустрији. Ста хоћете, да буде 15? Срамота. Спустите цијене и ријешен проблем. Хоћете државну земљу, подстицаје, пдв, тракторе и механизацију, регресирано гориво, само узимате, ништа не дајете. Још да блокирате путеве, да не дате народу да пролази, ооооо ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.11.2019 22:04

И ја сам у Аустрији и подрзавам протесте.А сто се тице цијена оне су такве да би се могло плацати гомила администрације и странацких ткз.ухљеба који ниста не раде сем сто примају плату из разниг дрзавних институција.Јер назалист ми имамо институције и параинституције а и те параинституције имају парапараинституције.Странака сваки дан висе а из тих странака ницу папци.Када би извозили папке мислим да би цијене биле мање него у Аустрији.Друго колико километара Аутопута у Аустрији користис и колико коста годисња карта.Је ли тацно да коста 91.10 еура нову вец мозес купити за следецу годину.За твоју информацију Аутопут у дузини од 52 километра коста у Републици Српској 820 еура.Па ето по томе кила меса би требала да буде око 80 км или скоро 40 еура.

Name

Говедина

14.11.2019 05:45

Цијену говедине у месарама не одређују сељаци који тове бикове већ месари, шверцери и држава која набија порезе. Бик се сељаку плати по мање од 4 марке по килограму а оних 8 марака и више себи узму сви остали. У цијелој тој причи једино сељак не заради.

Name

Радним даном

14.11.2019 06:57

Мислим да није у реду да спрецавате људе да за викенд долазе куци из дијаспоре. Подрзавам све сто долази од људи али би се могло страјковати радним даном.Овако спрецавате редовни прилив средстава из дијаспоре.Размислите мало.А ови "горе".Они да су хтели да раде у васем интересу, по неком закону, моралу или правди они би вец тако урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па господо

14.11.2019 10:07

Све се рјесава на ИЗБОРИМА а Ви драги моји гласате ли гласате за исте и још казете да сте угрозени. Нисте угрозени него сте казњени (оправдано) за дебилизам свијести који је оцит. Они који вас пољопривредне производјаце не фермају ни два посто доћи ће на састанак као Европски министри са Мердзанима и возацима и секретарицама да вам баце још мало прашине и обецања у очи а Ви сретни сто сте се с њима руковали. Они су за вас велики они су неко и нешто а Ви? На сљедецим изборима врбујте људе милом или силом за глас и узмите оне мрвице које вам баце “велики”Срби,Хрвати,Муслимани а после опет овако као сада кукајте. Нема за вас жаљења јер то не заслузујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

14.11.2019 11:31

Браво