Радница из Дервенте биће враћена на посао

Слободанка Тодорић из Дервенте, која је остала без посла код локалног привредника након што је тешко обољела биће враћена на посао. Из Синдиката управе РС који су помогли породици у њиховој борби поручују да се ниједан послодавац у Српској нема право понашати на овај начин и да ће тражити измјене Закона о раду.

Република Српска 01.11.2019 | 16:55
Радница из Дервенте биће враћена на посао
Агонија Слободанке Тодорић која је без посла остала након нешто више од 3 године и једног телефонског позива, пошто јој је претходно дијагностификована тешка болест, коначно је завршена. Она је добила рјешење по коме ће се вратити на посао и то на неодређено вријеме, након што је њен радни однос у досадашњем периоду продужавана на мјесечном нивоу.

Младен Тодорић, Слободанкин супруг поручује да је ово било тешких мјесец дана за њихову породицу.

„Успјели смо покренути институције, успели смо покренути да институције одраде свој посао. Поносан сам на себе и поносан сам на ове људе из Синдиката. Драго ми је и хвала институцијама које су одрадиле свој посао и које су наложиле фирми да врати моју супругу на посао.“, каже Младен Тодорић.

Слободанка је од тренутка када је обољела, десет пута била у болници, и имала је више сложених операција, а само посљедња обављена у септембру, трајала је 9 часова. Младен Тодорић каже да је са десет отпусних листа лично дошао пред предузеће у коме је његова супруга била запослена, али да му није омогућено да разговара са неким од управе.

Након тога одлучио је да се писменим путем обрати редом свима, чак и члану Предсједништва БиХ Милораду Додику. Тодорић не крије огорчење локалном управом у Дервенти која му ниједног тренутка није пружила помоћ.

„Нико ми се испред локалне заједнице које смо ми чланови, нико ми се није обратио, нико ни од одборника за које смо ми гласали, нико од инситуција из општине. Ја који сам 39 мјесеци борио се за ову РС, дочекао сам да нисам успио ни да молим за своју жену, а камоли нешто друго.“, каже Тодорић.

У заштиту отпуштене раднице стали су из Синдиката управе РС. Поручују да овај случај нажалост није усамљен и да постоји велики број радника који су незаштићени и буквално присиљени да се сами боре за своја права.

„Овај господин се обратио више институција и зато је добио заштиту својих права. Да је остао ћутати, остао би само у сјени. Такође, позвао бих Владу РС да поново размотри иницијативу коју је упутила Конфедерација синдиката РС, а односи се на обољеле раднике од карцинома. Наш приједлог је био да се из средстава или буџета или фондова обезбиједе накнаде плате у износу од 100% за те раднике.“, поручује секретар Синдиаката управе РС, Милорад Митровић.

„Данашња порука у 5 до 12 порука и Синдикатима и пословној заједници и институцијама РС да морамо заједно да кренемо да поправљамо ситуацију и да градимо боље друштво које ће радници моћи да живе живот достојан човјека у 21. вијеку, јер ми се суочавамо са огромним одласком радника и мислим да је један од главних разлога и лоша законска рјешења због којих људи одлазе.“, рекао је предсједник Синдиката управе РС, Божо Марић.

Из Синдиката управе РС позивају све раднике у Српској да се синдикално организују и на тај начин стану у одбрану свог рада, јер ако су радници сложни могу преговарати, док појединачно могу само молити.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИЛЕНА

01.11.2019 18:48

ДОК СИ ЗДРАВ И ДОНОСИС ЗАРАДУ ПРИВАТНИКУ,СВЕ У РЕДУ АКО СЕ РАЗБОЛИС НЕМА ОД ТЕБЕ КОРИСТИ И ХАЈД ЗДРАВО . ЈАД ОД ДРЗАВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник Амике из Дервенте

02.11.2019 13:59

Свака част Младену и овом Синдикату који је заштитио Слободанку! Шта је са нашим Синдикатом? Зашто плаћамо Данку Ружићића и Ранку Мишић? Зашто они нису заштитили Слобу ако њима плаћамо чланарину? Срам их било нема их нигдје! Нити су се огласили нити су дошли да виде шта нам раде Нада и Дарко? Позивамо ове синдикалце да дођу један дан пред ову фирму, вјерујем да ћемо сви прећи код њих, јер ови из Савеза синдиката нас само шишају. Шишају нас да би Ранка могла уживати сваки дан нову фризуру, нов комплет, скупа путовања и скупе ресторане и да нас замајава?

ОДГОВОРИТЕ