Србин из Кине одустаје од куповине Шећеране

Од раније је познато да је 10. октобра 2019. године Одбор повјерилаца „Фабрике шећера Бијељина“ дао позитивно мишљење на писмо намјере које је банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин упутио и у којем је изразио спремност да имовину „Шећеране“ плати 7. 000. 000 КМ.

Република Српска 28.10.2019 | 16:49
Србин из Кине одустаје од куповине Шећеране
Да ли ће банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин купити Шећерану и уопште уплатити депозит-капару у износу од 700.000 КМ веома је упитно након преписке-обављене комуникације између њега и стечајног управника Шећеране, Небојше Матића, а која је у посједу портала Дешавања у Бјељини, те низа постављених питања стечајном управнику?

Информација о обављеној комуникацији стечајног управника, како сазнаје портал Дешавања у Бијељини, са потенцијалним купцем имовине стечајног дужника АД“Фабрика шећера Бијељина“ Велика Обарска у стечају, Драганом Др Гуру Ђурагином предата је у Окружни привредни суд у Бијељини у петак, 24. октобра 2019. године.

Информацију која је предата у Окружни привредни суд у Бјељини преносимо у цјелости без икаквих исправки:

АД“Фабрика шећера Бијељина“
Велика Обарска у стечају
Стечајни управник
Др Небојша Матић
Бијељина, 21.10.2019.год

ОКРУЖНИ ПРИВРЕДНИ СУД БИЈЕЉИНА
СТ.СУДИЈИ г-ђи Алиди Нађ Мађарац
ЧЛАНОВИМА ОДБОРА ПОВЕРИЛАЦА

Предмет: Информација о обављеној комуникацији стечајнох управника са потенцијалним купцем имовине стечајног дужника АД“Фабрика шећера Бијељина“ Велика обарска у стечају, поштованим г-дином Драганом Др Гуру Ђурагином

Поштовани, цењени и уважени г-дине Др ГУРУ, прослеђујем Вам инструкције за уплату. Ви ћете извршити уплату понуђеног износа од 10% према Вашем писму намере, Вашој понуди, када се створе код Вас услови за то, до рока који сте навели.

Поштовани, цењени и уважени г-дине Др ГРУ, да ли сте добили иструкције за уплату. Ја сам Вам једном већ написао да смо у овом поступку имали проблема са једном Турском компанијом, која је доставила документ о уплати депозита, а та уплата није никад стигла на рачун стечајног дужника ( Шећеране ). Скупштина је донела одлуку да се њима продаје Шећерана, да су они купци, за 5.000.000,00 Еура... до реализације никад није дошло, нису ни депозит уплатили, а никад се више нису ни појавилу... Скупштина поверилаца је поништила ту продају.

Поучени тим искуством, скоро сигурно Скупштина поверилаца неће ни разматрати било коју понуду а где није претходно уплаћен депозит, капара...
Од Вас поштовани г.дине Др Гуру, чланови Одбора поверилаца, Стечајни судија, и чланови Скупштине поверилаца очекују да испоштујете Ваше Писмо намере. Вашу понуду... да уплатите износ од 700.000,00КМ на рачун стечајног дужника, како сте навели у Вашој понуди или најкасније бар 3 ( три ) дана раније од заказане Скупштине поверилацаа за 08.11.2019.год.
То је разлог зашто сам Вам доставип инструкције за уплату. Не буде ли те уплате на рачуну, Скупштина поверилаца скоро сигурно неће ни разматрати Вашу понуду.
У нади да ћемо и у будућнос ти успешно сарађивати срдачно Вас поздрављам.
Ст.управник

Високо постована, цењени И драги ми Др Небојса
Хвала на емаилу.
Прочитао сам твој емаил и све је кристално Јасно И одговорицу СУТРА,
Зелим ти пријатну недељу. Све је уреду И све це бити уреду,
Са постовањем

Високо постована и цењени Господине Др Небојса,
Зелим ти добро јутро
Простудирао сам твој емаил.
На васу радост и срецу поверилаца Фабрике у Стецају ја НИСАМ онај који је досао, обецао и никада висе није комуницирао са вама.

Ја комуницирам и са тобом и са Господином Љубисом који ме је упознао са Цлановима Фабрике Сецеране у Бијељини и комуницирам са Господином ИЛИЈА Гаркиниц управником Стецајног одбора, и та преписка се наставља.

1.Ја не знам ста купујем и ста припада у ту куповину, ста ради ста неради, ста се расходује а ста се поправља, осим сто сам обисао (протрцао кроз) зграде за 15 минута и право на први и једини састанак са тобом. Одма после састанка сам написао Писмо Намере.
2.Нисам видео земљите које припада Сецерани, а рецено ми ја да све укупно има 50 Хектара. Где је то на мапи Крајине Стпске или близу код Фабрике? У којем је стању то землисте? Која је зона тог земљиста ста ту мозе ста немозе.?

3.Нисам видео ниједан документ Власмиства Тапије земље која припада сецераани.
4.Нисам видео ни један документ којим се купцу даје да ознања која је зона на поврсини где је Фабрика, и ста ту мозе или немосе даље градити.
5.Нисм добио списак како се та цела фабрика Греје колико коста грејање И на који се нацим Кува Сецрена Репа под којим погоном.

6.Нисам добио списак месецног костања Струје. Колико коста Струја месецно да се Фабрика покрене И одрзава? Од кога се та струје купује по којој тарифи И колико то све коста?
7.Нисам добио списак лица која су струцна лица по њиховој дузности функције: Инзињери, Техницари, Електрицари, Водо Инсталатери, тако да би могао да сазнам кога запосљавам или кога ЈОС треба да доведем и да запослим да би та фабрика могла да ради. Дали ти људи који нису радили у Фабрици Вец годинама уопсте имају намеру и зеле да се врате и да ту раде? Треба ми списак оних који зеле да се врате да раде у Фабрици Сецерама.

8.Колико потенционално вец обуцене и истрениране радне снаге могу да запослим?
9.Не знам колике су биле плате или колике би плате требале да буду, и колико којим лицима, струкама, по последњем запосљењу и плацању платниг списка, тако да знам када се фабрика поцне ремонтирати И припремати за понован погон, колико це то мене све да коста временски и новцано, пре него сто се Прва Масина покрене.
10.Не знам у којем су стању масине које су тамо лезале не корисцене деценијама, и ста треба да се ремонтује а ста треба да се купи ново.Незнам које и колико нових Масина треба да купим даби то све поцело.

11.Не знам ко је ту сецерану снабдевао и са колико Тона Репе у сезони,по којој цени по тони.?
12.Да ли це ти земљорадници уопсте и хтети да поново гаје репу будуци да су у Србији доста сецерана пропале зато сто Зенљорадници не зеле да гаје Репу због слабе откупне цене.

13.Од кога И по коликој цени се купује СЕМЕ сецерне Репе? Колико мени треба семена по тони? Дали Ја снабдевам СЕМЕ Пољопривредницима или они сами купују?
14.Не знам доста тога сто треба да сазнам, зато сто ме нико није информисао, нити доставио списак било цега.
15.Треба хитно да се успостави канал редовне комуникације са дотицним поменутим лицима, и да се мени дотаве особе са којим треба да комуницирам и горе тразено сто хитније достави ради сазнаја и процене даљег улагања.

Такодје ако се иде на Окрузни Привредни Суд да се ресавају Повериоци који тразе да буду плацени, како То да ја сада прво треба да платим 10% ако незнам ста це Суд да реси, и даље це то бити у корист Купца, и дали це се Скупстина поверилаца слозити са мојом понудом и ценом куповине.
Сви горе наведени фактори мени нису достављини нити јасни, тако молим мало близу сарадњу самном од лица која то вец знају и треба да ми доставе.
Ја могу да СВЕ ВАС уверим и ГАРАНТУЈЕМ да су моје намере куповине Фабрике Сецерана у Бјељини врло ОЗБИЉНЕ И да се интересујем да се све ово приведе позитивном Крају, и да се кренем у реализацију моје куповине Сецеране.

Не само Ту Сецерану у Бјељини, за васе информације ЈА се интересујем да купим сецеране у целој регију Бивсе Југославије и у Румунији и Бугарске и Малдавије и Грцке.
Мозда се питас засто ја зелим да купим БАС толико Сецерана, када све Сецеране ПРОДАЈУ? ТУ ТАЈНУ ЗАСТО, САМО ЈА ЗНАМ, и нико други на СВЕТУ незна.
Молим да ми се достави све горе наведено, и објасни засто ја прво морам да уплатим 10% ако нист није ресено у корист Купца.
Са постовањем и у нади да це се ово све довести у ред и сазнање пре састанка на Окрузном Привредном Суду.
Зелим ти пријатну радну недељу.
Са поздравом и постовањем

ðПоштовани, цењени и уважени г-дине Др ГУРУ,

Ја Вам лично стојим на располагању за све информације, које имам....поседовне и власничке листове, пописне листе имовине стечајног дужника, пројектну и теничку документацију, која се налази у фабрици (шта чини имовину стечајног дужника)

Такође могу Вам обезбедити састанке са бившом управом, руководством Фабрике шећера (директором, тех.директором, запосленим радницима... пољопривредним произбвођачима који су некада били добављачи наше шећеране за сировину ( шећерну репу ).

Сав кадровски потенцијал и комплетну документацију, коју имамо у шећерани стављамо Вам на располагање
За све остало, морате Ви ангажовати послати стручњаке у што краћен року, који познају технологију, опрему, процес производње, која се налази код нас... те да Вам они дају одговоре на многа Ваша питања.

Напомињем: све то треба да завршите до краја месеца, тј. од Вас се очекује да обећани износ депозита уплатите у року који сте Ви сами навели у Вашем писму намере- Вашој понуди.
У колико не буде уплате, Ваше писмо намере на Скупштини поверилаца се неће ни разматрати.
Зашто је неопходна уплата од 700.000,00КМ? Скупштина на седници када је констатовала да је „Турска“ понуда пропала, да потенцијални купци нису уплатили ни депозит, донели су одлуку да се више никакве понуде за куповину неће разматрати без претходне уплате, капаре (аванса). Представник већине поверилаца ( око 75% ) у Скупштини поверилаца се писмено изјаснио позитивно о Вашем Писму намере- Вашој понуди.

Што значи да ће Скупштина прихватити Вашу понуду. Рачун стечајног дужника није у блокади, та средства служе као гаранција да ћете ви испоштовати Ваше писмо намере. У колико би се десило да из неких процедуралних или техничких разлога се не прихвати Ваша понуда, а Ви сте уплатили износ од 700.000,00КМ, исти износ би био враћен наредни дан на исти жиро рачун са ког је извршена уплата. За све додатне информације стојим Вам на располагању
С поштовањем
Стечајни управник

На основу свега горе наведеног предлажем следеће:

-Да се закаже састанак Одбора поверилаца за дан 04.11.2019.год. у 12х у просторијама АД“Фабрика шећера Бијељина“ Велика Обарска у стечају, са следећим дневним редом
1.Информација стечајног управника о активностима и дешавањима у стечајном поступку између две седнице Одбора поверилаца
2.Информација стечајног управника о реализацији Писма намере г-дина Драгана Др Гуру Ђурагина, за куповину имовине стечајног дужника

3.У колико није г-дин Др Гуру испоштовао Писмо намере, није уплатио износ од 700.000,00КМ, да ОП предложи Скупштини поверилаца нову цену, нове услове и даљи начин продаје имовине стечајног дужника
4.Разно

Образложење: За Скупштину поверилаца је предвиђен дневни ред, разматрање Писма намере г-дина Драгана Др Гуру Ђурагина. Уколико поштовани г-дин не уплати износ од 700.000,00КМ, Скупштина неће ни разматрати то Писмо намере- његову понуду. Зато предлажем ОП да се одржи састанак чланова ОП дана 04.11.2019.год. те да ОП предложи Скупштини поверилаца шта и како даље што се тиче продаје имовине стечајног дужника. Ако немамо предлог, или предлоге, састанак ће бити неуспешан, поново ће се одлагати, заказивати за месец... два скупштина, улази се у зиму, губио се врме, имовина се не продаје, а трошкови се увећавају.

Стечајни управник
Др Небојша Матић

Матић је раније изјавио да је понуда изузетно лијепо написана и да би он лично волио да се и реализује, те да све иде у добром правцу и и да ће се сигурно ријешити проблем, да ће се веома брзо овај стечајни поступак завршити ако потенцијални купац остане при својој понуди и то испоштује".

Подсјећамо, Драган Гуру Ђурагин поријеклом је из Новог Сада и спреман је да имовину „Шећеране“ плати 7.000.000 КМ и да у октобру 2019. године уплати 10 одсто капаре.

Ако се прихвати његова понуда, у року од 60 дана уплатио би остатак, изјавио је Матић.

Такође је изјавио да Драган Гуру Ђурагин жели одмах да запосли 50 стручних лица за ремонт фабрике, 50 помоћних лица и 50 радника, али и да има у плану инвестиције и да од љета идуће године запосли 200 нових радника и настави процес производње.

Да ли ће банкар из Кине уплатити депозит-капару у износу од 700.000 КМ или ће и ова понуда завршити у канти као и оне раније које су пристизале од турских и вијетнамских инвеститора, знаће се до 4. новембра 2019. године када би се требао одржати прво Одбор повјерилаца, а потом и Скупштина повјерилаца која је заказана за 8. новембар у Окружном привредном суду у Бијељини".

АД „Фабрика шећера“ Бијељина у стечају је од 2015. године, посљедња процијењена вриједност Шећеране је 23 милиона КМ, потраживања радника 7,4 милиона КМ, а потраживања повјерилаца већа су од 16 милиона КМ.

(Дешавања у Бијељини)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Семберац

28.10.2019 16:01

Овај ми лици на преваранта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.10.2019 16:45

Ко, Гуру или Небојша?

Name

Министар

28.10.2019 18:19

Ово лици на спрдацину. Цовјек је упутио писмо намјере од 7 милиона а ниста о фабрици не зна. Уз то напомиње да хоце да купи све фабрике сецара а не зна ниста о сецеру. Не зна од кога се сецерна репа купује, ни како се прерадјује као ни саму технологију рада фабрике. Његов маил лици на гоогле транслате уз много правописних гресака какве би направиле само необразоване особе. Цак и да је отисао као мали из Србије па да је због тога заборавио језик озбиљан цовјек би унајмион некога ко мозе да му састави озбиљно писмо. Ово лици на преваранта као сте реце цовјек.

Name

ојј

28.10.2019 18:24

Цовјек је у праву са економске тацке гледиста.Гдје год улазес морас знати тацно стање фирме, како би могао знати исплативост улагања и прије свега свако ко улазе зели финансијску добит кроз неки временски период.А сад јели цовјек лопов,криминалац ил несто друго неби да улазим у то. Али када имас главног бају који је продавао паприке и цигаре онда имас пијацарску економију,а економисти воле да знају тацно стање у цент и зато имамо оволика улагања у привреду.Пуно поз свим добрим људима.

Name

Директ

29.10.2019 01:44

Цим обецава милионе, а нема ни за капару, цим писе писмо, које је пуно гресака у куцању, цим ословљава саговорника са Ти, а да притом са истим није овце цувао, па да га тако ословљава и цим није тразио документацију о томе ста купује, све је и висе него јасно као дан. Мислио је тако реци бесплатно да додје до висемилионске имовине на основу прице, па ако продје, продје, но оцигледно није узео у обзир да фабрика не ради годинама, као ни друге техницке "ситнице", тако да, под тим условима, цак и да добије фабрику бесплатно, не исплати му се, јер ваља гањати старе раднике тј. онај дио који мозе јос радити, затим наци и нове, па улозити паре у обнову и модернизацију фабрике, проналазак добављаца сировине и купаца готовог производа, а ту су и други троскови пословамја (струја, вода, гријање, радници...). Овај је изгледа исао грлом у јагоде, ниста није провјерио, а камоли да је урадио елаборат о исплативости улагања у сецерану, као и истразивање трзиста и бесцаринских аранзмана и квота за извоз сецера. Види се да они који воде стецајни поступак у сецерани, немају благе везе са проналаском адекватног купца, посто овај "Кинез", сто се сад прави Енглез, испаде јос гори од оних Турака.

Name

Објавио

28.10.2019 16:17

А да му исплатило добит за наредних десет година можда бих пристао. Турци су дали добру понуду ми је унистили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.10.2019 16:20

Не контам ста хоце овај банкар. Да му неко други гарантује да це му приизвидња бити усплатива и да му неко други организује фабрику и процес производње да му неко други нађе кооперанте и да му неко други нађе снадбијевача електричне енергије. ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

28.10.2019 16:25

Читам измедју редова: Дај ти прво извши уплату, а за остало цемо лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

28.10.2019 16:29

Коректно од купца, а то је требало све да стоји у понуди, а овако је врло неозбиљно од продавца. Друго,како то да се њему исплати купити, покренути произвидњу а ми то нисмо у стању? Шта ће ид нас на крају остати??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.10.2019 15:56

Кад купујес несто, а да притом није храна, обицно се распитујес о условима куповине (да ли мозе на кредит, има ли гаранцију, обезбиједјен сервис у слуцају квара у гарантном року итд.). Овај је оцигледно мислио да куповина фабрике је као куповина бурека у пекари. Тиме је све рекао.

Name

Последњи кинески цар

28.10.2019 16:30

Колико видим, тај поштовани, цењени и уважени Др.ГУРУ изгледа да има паре, али по питањима која је поставио и на начин како се обраћа и пише или је неписмен и луд или се прави луд. Подсјећа ме на Срећка Шојића. А, високо "поштована", цењени и драги му Др Небојша је навалио к'о мутав да му дотични Др.ГУРУ што прије уплати тих 700 хиљада, а касније износ до 7 милиона, јер вријеме цури ли цури. Као да има 50 кандидата да купе ту пропалу фабрику па ће Др.ГУРУ закаснити не уплати ли одмах, и изгубиће "златну коку". Такође, високо "поштована" Др Небојша је изузетно нестрпљиви али ми се чини и алав и похлепан на паре. И високо "поштована" и цењени Др. Небојша ме подсјећа на Срећка Шојића. Гдје два Шојића праве посао знате сви како то завршава? Прије и него почне. А сви и видите каква нам је држава и све у њој. Каква држава, такав стечајни управник, какав стечајни управник, такав и потенцијални инвеститор?! Као у цртаном филму. Хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

28.10.2019 17:08

Док су њих двојица на "ТИ"мозез мислити ста је то

Name

МЕНАГЕР

28.10.2019 17:04

СВЕ ФИРМЕ И КОРПОРАЦИЈЕ У КИНИ СВИЦАРСКОЈ АМЕРИЦИ И ЦИТАВОМ СВИЈЕТУ ВОДЕ СРБИ ХМММ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

28.10.2019 17:16

Ако да капару никада преговора неће бити као ни са турцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Фочо

28.10.2019 18:16

Какав циркус, која је ово комедија. Знам тог човека, није то Ђурага, то је Ђулага, преварант каквих има на све стране и у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

28.10.2019 19:30

ЧОВЈЕК У ПРАВУ. НОВАЦ СЕ НЕ УЛАЖЕ ГДЈЕ ВЛАДА КРИМИНАЛ, ОТИМАЧИНА, РАЗБОЈНИШТВО, РЕКЕТ. ИМЕ НИЈЕ БИТНО.

Name

Радник

29.10.2019 06:54

Продаје се она назалост вец цетири године, ко је не упуцен у стање фабрике вјероватно мисли како је та фабрика рудник злата, медјутим истина је посве другација, у фабрику се не исплати улагати јер опрема је стара и дотрајала тако да се прије мозе продати у старо зељезо него покренути. Сви досадасњи купци који су одустали схватили су а схватице и овај садасњи. Нема оне предратне фабрике она је оцерупана и сада је питање са ли је продати буд засто сто је и реално или исјеци и на отпад. Тако да сви коментари које сам процитао нема везе са стварним стањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.10.2019 15:58

Како је онда радила до прије неколико година?

Name

Радник

29.10.2019 17:57

Цуј г. Директ она је имала неку несретну пробну кампању прије 7 година. То је само пробни рад и није радила осим та два мјесеца а половина сецеровине је отисла у канал и потровала рибу. Ни један кг сецера јестивог није произведено вец несто мало за индустријску производњу са доста нецистоце. Фабрике је престала са радом 1992. године да би пробна кампања била 2012. године и трајала само два мјесеца тако кад несто незнас немој да лупетас јер појма немас ста је сецерана ни какву технонологију прераде сецера има. Опрема је тотално застарјела и у цуду сам кад неко казе покретање сецеране мозе, тај ко тако казе ил је луд ил тотално не обавјестен или лазе, друга могуцност не постоји.