„Зелени" траже ревизију концесија за МХЕ

Предсједник Еколошке партије Републике Српске и „зелених“ Српске Никола Лазаревић каже да ће ова странка и Удружење покренути иницијативу ревизије свих дозвола и концесија за изградњу мини-хидроелектрана.

Република Српска 27.10.2019 | 19:45
„Зелени" траже ревизију концесија за МХЕ
„Тражимо ревизију, а захтјев ћемо упутити Народној скупштини Републике Српске, појединачно свим посланицима и из власти и опозиције. Желимо да се до прољећа идуће године зауставе све концесије, пониште оне које законски могу, да одговорају они који су их издали често наводним власницима. За овакво стање крива су министарства екологије и енергетике као и комисије за концесисје”, каже Лазаревић.

Мини-хидроелектране су велико зло за природу, биљни и животињски свијет и у неким државама је забрањена њихова изградња, тврди Лазаревић.

„Само стављање у цијеви ријека и рјечица тотално се уништава биодиверзитет, природна богатства, али и природне љепоте Републике Српске. Ево пријемјера ријеке Праче код Месића и Рогатице у којој су се прије изградње двије мини-електране ловили капитални примјерци пастрмке и других риба. Данас та ријека не постоји, јер је 14 километара ухваћена у цијеви мини-хидроелектрана“, истиче Лазаревић.

И кад се овакви енергетски објекти заврше, њихови власници не испоштују законске одредбе уређења корита ријека.

„Не поштује се прво биолошки минимум, нити то ко контролише. Ево на Прачи је сад водоток десет пута слабији него кад је природно текла, обале нису уређене, нису изграђене приступне стазе. Из овог акумулационог језера вири дрвеће, шибље које није искрчено. Ово је као послије “дана Д”, озлојеђен је Лазаревић.

За 12 година у Републици Српској је потписано и одобрено 138 концесија за мини-електране. У прошлој години у рад је пуштено 27 објеката. Раскинути су уговори са 45 концесионара.



(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Грујица Мали

27.10.2019 20:09

Подрска овом Домацину....

ОДГОВОРИТЕ