Отворена изложба у БЛ о разорном земљотресу

- Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић отворио је вечерас у Културном центру Бански двор изложбу "Земљотрес у Бањој Луци - 1969, солидарност, обнова и изградња", истичући да је ово централни догађај обиљежавања 50 година од катастрофалног земљотреса који је разорио овај град.

Република Српска 26.10.2019 | 20:47
Отворена изложба у БЛ о разорном земљотресу
"Обиљежавамо 50 година од разорног земљотреса што је један од најтрагичнијих догађаја у историји нашег града. Посљедице земљотреса су биле катастрофалне, имали смо 15 погинулих, а више од 80.000 стамбених јединица је уништено и стотине објеката", рекао је Радојичић новинарима.

Он је подсјетио да се Бањалука, уз огромну помоћ и солидарност у тадашњој Југославији, успјела обновити и да је период од 1970. године један од најинтензвинијих у развоју овог града.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић нагласио је да се историјско-архивски сегмент изложбе састоји од историје Бањалуке - њених рушења, обнављања и грађења од краја Другог свјетског рата до осамдесетих година прошлог вијека.

"Овај сегмент подијељен је на више поглавља и доноси разноврсне историјске материјале у виду фотографија, архитектонских нацрта, грађевинских пројеката, новинских насловница, разгледница, мапа и докумената", рекао је Стојнић.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић каже да изложбу чине два основна сегмента - историјско-архивски и умјетнички, уз пратеће садржаје.

"Највећи дио односи се на серију разорних земљотреса и њихове непосредне посљедице, док претходни и пратећи дијелови говоре о развоју, односно обнови и урбанистичкој трансформацији града у деценијама које су претходиле, односно пратиле земљотрес. У овај сегмент укључени су архивски филмови и интерактивни елементи", рекла је Вујковићева.

Она је напоменула да умјетнички сегмент изложбе обухвата одабрана дјела из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске, која су у Бањалуку приспјела у "Акцији солидарности ликовних умјетника Југославије и свијета".

Изложба, која ће бити отворена до 30. новембра, заједнички је пројекат Архива Републике Српске, Музеја савремене умјетности Српске и Удружења архивских радника Републике Српске, а реализује се под покровитељством града Бањалука.

У Музеју Републике Српске у четвртак, 24. октобра, отворена је изложба "50 година од земљотреса у Бањалуци", аутора Миленка Ђорђевића, а у атријуму Градске управе заинтересовани посјетиоци могу да виде мултимедијалну поставку о животу у рањеном граду у организацији Филателистичког друштва Бањалука.

Земљотрес јачине 8,5 степени Меркалијеве скале 27. октобра 1969. године девастирао је комплетан град. Живот је изгубило 15 људи, 1.117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета је била огромна.

На данашњем Тргу Крајине и данас се налази сат, који је престао да куца 27. октобра 1969. године у 9.11 часова, као подсјетник разорни потрес који је прије пет деценија задесио Бањалуку.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Није него

26.10.2019 18:50

Овај послијератни земљтрес је гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

27.10.2019 08:26

Према нанијетој штети, овим ни земљотрес није раван.

ОДГОВОРИТЕ