Сад улази у закон, а прије било немогуће

Прије двије године, незапослене мајке уз подршку грађана и тадашњег бањалучког одборника Драшка Станивуковића окупљале су се неколико пута у Бањалуци како би мирним протестима указале на дискриминацију Закона о дјечијој заштити. Њихови захтјеви су тада категорички одбијени од надлежних, а данас исти ти надлежни су те захтјеве представили као њихове идеје.

Република Српска 23.10.2019 | 21:11
Сад улази у закон, а прије било немогуће
Десетине незадовољних мајки су у децембру 2017.године мирним протестима указивале на пропусте у Закону о дјечијој заштити, поручивале да закон не смије да дијели дјецу по датуму рођења и захтијевале да  породиљску накнаду од 405 марака треба да примају све породиље које су на дан ступања Закона биле незапослене и које имају дјецу до годину дана.

„Мислим да је жалосно да се морамо борити и молити за наша права не само породиља и мајки већ и пензионера и да у овој држави не можемо ништа добити осим на суров начин. Жалосно да морам доћи са бебом имам све услове за додатак и да не добијем доплатак, казала је тада Јелена Кочић, незапослена мајка, 

„На овој дјеци остаје држава шта им остављамо, дугове и да дјеца бјеже из државе, рекла је тада Ана Радукић. 

Захтијевали су и да се укине одредба да мајка мора бити шест мјесеци на Заводу за запошљавање како би добила право на додатак, што је тада категорички одбијано од стране надлежних. Данас, готово двије године након протеста и захтјева, ресорно министарство признаје да су захтјеви били оправдани и да су незадовљне мајке тада биле у праву.

„Свака породиља држављанин Републике Српске, која је незапослена на дан порода, имаће право на породиљску накнаду. Брише се шест мјесеци као услов да би незапослена породиља прије самог порода добила накнаду као незапослена породиља“, кажу у министарству здравља.

Тадашњи одборник у скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић подржао је незадовољне мајке. Каже да су им тада говорили да нису у праву, а сада прекрајају Закон и њихове идеје присвајају као своје. Тврди да овај потез Владе не оправдава пропусте и дискриминацију свих мајки у протекле двије године.

„Због тог случаја сам ја на суду са мајкама зато што смо се борили за исправну ствар и након двије године се предлаже оно што смо ми говорили а то је да не треба пола године да мајка буде пријављена на бироу прије породиљског да би добила матерински додатак јер деси се да мајка 15 дана прије него што ће се породити добије отказ. Данас Влада и људи који воде ову земљу се испоставило да су кратковиди и да не виде даље од свог прста или од оног што им каже велики вођа или неко од челних људи који воде ову земљу“, каже Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а у НС РС.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити којим су обухваћене наведене промјене налази се у скупштинској процедури.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

23.10.2019 19:24

па имадосте прилику 2018.године да мјењате темељ система..међутим даме-маме воле црвену боју-ваљда је то боја те "љубави"власти према вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови изборни закон

23.10.2019 19:33

Сви памтимо неправду за своје бебе, своју породицу од стране власти, као градјане другога реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.10.2019 19:49

Иду избори треба нешто обећати и наравно представити као свој приједлог, али ако је народ заборавио ток догађаја онда није боље ни заслужио,нека их преводе жедне преко воде. Треба гласати за оригиналне идео творце, а не копије оригиналних, тј секту.

ОДГОВОРИТЕ