Приватизација куца на врата Електропривреде?

Шта је процес раздвајања дистрибуције и снабдијевања у „Електропривреди Републике Српске“, која подразумијева увођење и приватних компанија на тржиште, ако није тиха приватизација.

Република Српска 21.10.2019 | 20:57
Приватизација куца на врата Електропривреде?
Овако за Српскаинфо одговара предсједник Синдиката енергетике Републике Српске Слободан Остојић на питање зашто се у јавности у посљедње вријеме често спомиње приватизација „Електропривреде РС“ ако је још раније познат став Владе и Народне скупштине РС да електроенергетски сектор остаје у власништву државе.

– Увођење приватних снабдијевача на тржиште електричне енергије у РС нам даје за право да кажемо да је приватизација на самим вратима. Можда ће ЕРС још неко догледно вријеме задржати велике потрошаче, али мислим да то неће дуго трајати – истиче Остојић.

Он објашњава да је у процесу реструктуирања дистрибутивних предузећа из система ЕРС предвиђено раздвајање дистрибуција и снабдијевача. Ове двије дјелатности тренутно обављају пет дистрибутивних предузећа ЕРС.



Планирано је да дистрибутивна предузећа убудуће само обављају дистрибуцију електричне енергије и да се брину о мрежи, док би се формирао један снабдијевач електричне енергије на нивоу холдинга ЕРС. Истовремено би се на тржиште увели и приватни снабдијевачи који би даље продавали електричну енергију потрошачима.

– А гдје су паре? Па, у струји – истиче Остојић.

Овај процес реструктуирања увелико траје, а за ове послове ангажована је консултантска кућа ПрицеwатерхосеЦооперс.

Они су задужени за израду студије реструктуирања дистрибутивне дјелатности и снабдијевања, а до тога се дошло кроз пројекат подршке реформама у БиХ коју пружа Влада Велике Британије чијим средствима се финансира израда студије.

По оцјени надлежних у ЕРС, ријеч је о једном од најсложенијих пројеката који се реализују у систему „Електропривреде РС“. 

Истовремено, у току је израда правилника за стимулативне отпремнине у ЕРС јер у овом систему има прекомјеран број запослених. Процјене су да има 15 одсто вишка запослених, а углавном је ријеч о админситрацији, јер и у ЕРС недостају електричари, монтери…

– Неки дан смо са руководством ЕРС опет имали састанак на тему реструктуирања дистрибутивних предузећа и стимулативних отпремнина. Ријеч је о процесу који неће бити заустављен и планирано је да се од марта или априла наредне године раздвоји дистрибуција од снабдијевача – каже Остојић.

У надлежном Министарству енергетике РС о овој теми се не оглашавају. Ипак, ово питање дефинисано је и Нацртом закона о електричној енергији РС који је недавно усвојила НСРС и упутила га у јавну расправу. Овај закон је проистекао из обавеза према Европској енергетској заједници у коју је приступила и БиХ.

Питање приватизације на стриктан начин се спомиње у овом Нацрту закона, али се спомиње реструктуирање система ЕРС.

Актуелни Закон о електричној енергији РС каже „реструктуирање и приватизација постојећег ЈМДП „Електропривреда” Републике Српске биће извршена по Програму реструктуирања и приватизације ЈМДП “Електропривреда” Републике Српске, који ће сачинити Влада Републике Српске, у складу са позитивним законским прописима, а на основу прибављене консултације у НСРС.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пера

21.10.2019 19:54

Дабогда продао и цацу свога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммх

22.10.2019 01:49

хоцу и ја да се бавим продајом струје. приватизација дабоме

Name

Отахарин

22.10.2019 04:36

Угасите свијетло и закљуцајте врата.

Name

Министар

22.10.2019 05:24

Дистрибуције у приватном власниству вец постоје. То није новост. 99.99% потросаца-домацинстава и даље струју купује од дрзавих дистрибутивних предузеца јер она физицким лицима продају струју по повластеним цијенама. То це да се промијени ускоро. Влада се обавезала на либерализацију трзиста и само је питање дана када це ту обавезу морати да испуне. Од тог тренутка цијена струје це се формирати као цијена купуса на пијаци. Понуда и потразња. За обицне људе тј физицка лица то знаци поскупљење јер неце бити повластене цијене. Тада це се бирати измедју понудјаца тј измедју дистрибуција. Није тацно да је 15% радника виска. Виска је бар 50% и углавном у администрацији. То опет ниста не открива да ли це бити приватизације. Дрзава мозе да смањи број радника а да задрзи у свом власниству све. Са друге стране мозе бити и да је ово сминкање пред продају. Познајуци власт снсд-а, њихово понасање и закон вјероватноце, сматрам да је велика санса да неко планира приватизацију. Јос једна цудна коинциденција је да је ДНС једина странка која се годинама јавно противи приватизацији природних богастава и јавних предузеца и сад су претрпили највеци удар од црвене банде.

Name

Јаффа

22.10.2019 04:30

Кад се не може напунити буџет иде продаја ресурса...тако то раде "патриоте".

ОДГОВОРИТЕ