Нови осврти на велике патње у логору Јасеновац

Истраживачки институт "Јасеновац" из Њујорка наставља подршку жртвама Другог свјетског рата. На сам дан ослобађања Београда од нацизма у српску престоницу стигао је Бари Литучи, директор америчког института, како би промовисао најновију књигу о страдањима у Јасеновцу.

Србија 20.10.2019 | 18:30
Нови осврти на велике патње у логору Јасеновац
Аутор новог дјела о жртвама у Јасеновцу, овога пута одлучио је да књига буде издата на њемачком језику.

- Наиме, њемачка спољна политика у посљедњих 75 година била је врло агресивна и деструктивна према Југославији и балканском простору. Истовремено оно што се догодило у Јасеновцу и Југославији представља одговорност Њемачке.



Народ њемачког говорног подручја због тога мора да схвати шта се догодило, јер још увек они о томе немају никаква сазнања - истакао је професор Литучи. 

Једна од ријетких која је преживјела страхоте Јасеновца, Јелана Радојчић Бухач, међу првима је пожељела добродошлицу професору из Њујорка.



Посебно јој је жао што не постоји добра воља за продукцију филма о дјеци која су била жртве Јасеновца.

Професор Литучи наставља подршку расвјетљавању истине о дешавањима током Другог свјетског рата на простору бивше Југославије. Истиче да је то главни услов за успостављање бољих међународних и регионалних односа.

- Нијемци су схватили одговорност и суочили су се са злочинима према Јеврејима. Истовремено, Њемачка још увек није препознала и прихватила злочине почињене према Србима и Југославији. То је велики проблем за националну безбједност и односе како Србије и Њемачке, тако и Србије и Хрватске - рекао је професор Литучи. 

Најновије дјело професора Литучија биће промовисано и током предстојећег Сајма књига у Београду.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЗОКИ

20.10.2019 17:16

Треба се до земље погнути свим јасеновацким зртвама и исудити виновнике ти злоцина,али такодје треба се погнути и свим зртвама које смо ми Срби уцинили другим наридима и осудити виновнике тих злоцина,јер само тако искрени и праведни моземо да будемо доследни своје вјере,која је циста и искрена.Сви ми ма ко били волимо свој Народ и своју вјеру,а никад нетреба један Народ поистовјецивати са изродима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Зокиа

20.10.2019 17:51

Људино капа до пода,тако прави вијерници раде,зив и здрав био

Name

Никола

20.10.2019 17:55

Кратко и јасно. Свака цаст! Јос само да се направи цјелокупан извјестај о геноциду над србима,од стране комуниста и све це да буде како треба.

Name

израелац

20.10.2019 20:26

Зоки ти везе са мозгом немаш шта причаш... ал глупости ваљаш.. Јасеновац нема везе са вјером нит са српством.. појма ви немате ни ко је над ким злочине направио. који ми срби? имао си тада србе фашусте четнике и србе комунисте који су међусобно ратовали.. још уз фашисте србе су били фашисти хрвати и сви заједно са фашустима муслиманима убијали жене дјецу комунисте.. ее мој Зоки дебилчино

Name

Николиц

24.10.2019 16:28

Израелац.Писес као неки клинац.Да ли ти знас уопсте ста си хтео да казес?

Name

Милан

20.10.2019 17:23

Ко је продао јасеновацку градју?

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

20.10.2019 18:25

Господја Јелена Радојициц је по мом дубоком увјерењу индиректно дала одговоре на многа питања. Мозда је у нецијим главама Србски национални интерес да се никада не сними филм о Јасеновацким страхотама, за бога милога засто да се замјеримо са дрзавом са којом имамо најдузу границу Европи?

Name

осман

20.10.2019 18:57

Није продао тупане ,него посудио..Да није посудио неби ни досли до ових сазнања...

Name

српски девојка

09.11.2019 17:03

И ја сам овај книга процитала. Бас је Добар. Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ