Хоће ли Влада Српске отписати дуг здравству?

"Да ли ће се држава у неком моменту опредијелити за отпис одређених ствари и претходних дуговања или за неки други модел, то остаје да се дефинише", рекла је Цвијановићева и поручила да је Српска на том плану опредијељена да захтијева текућу редовност.

Република Српска 19.10.2019 | 12:52
Хоће ли Влада Српске отписати дуг здравству?
- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да здравствени сектор Српске има проблеме, али да су многе установе успјеле да постигну редовност и ажурност када је ријеч о уплатама пореза и доприноса и извршавању текућих обавеза, што раније није био случај.

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да се у том сектору "вуку неки стари дугови".

"Да ли ће се држава у неком моменту опредијелити за отпис одређених ствари и претходних дуговања или за неки други модел, то остаје да се дефинише", рекла је Цвијановићева и поручила да је Српска на том плану опредијељена да захтијева текућу редовност.

Она је оцијенила да је здравство "озбиљно скупа ствар", али да се држава труди да обезбиједи здравствено осигурање и за незапослене.

"Трудимо се да сви имају приступ том осигурању. Дакле, ово је систем много другачији од западног, јер се тамо плаћају здравствени пакети и у складу са тим можете имати одређене услуге. Овдје имате сваку здравствену услугу коју реално не можете у пуном смислу да наплатите", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да ће у здравству увијек бити проблема када је ријеч о измиривању обавеза. "Биће их док год имамо ту хуманију димензију у овом сектору и широк приступ у здравственој заштити, а то је и наше опредијељење", навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, јавна предузећа, попут "Шума" и "Електропривреде" у бољој су у ситуацији од здравствених установа када је ријеч о финансијама.

"Имају приходе друге врсте, могу да зараде. На примјер, с друге стране, свугдје у Европи и региону имате неисплативост Жељезница, гдје је путнички превоз увијек под знаком питања и никада није био рентабилан. Превоз терета зависи од развијености индустрије и привреде. Не очекујем тамо супер резултате, али очекујем да број радника буде сразмјеран потребама и да те фирме не носе терет обавеза које нису нужне... И онда ћете имати бољи пословни резултат", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да не треба "закључавати" јавна предузећа која су важна за привредни и друштвени живот Српске, све док имају шансу да раде.

"То су послодавци који збирно запошљавају око 20.000 радника. Нема закључавања, проводе се одређене мјере у тим предузећима и она су дужна да извршавају своје обавезе и буду финансијски дисциплинована", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да и у "Шумама" треба да се уведе ред и дисциплина.

"Тај ресурс мора бити исплатив за државу, буџет и друштво и имамо очекивања од оних који њиме управљавају да раде свој посао и да тамо буду ред и дисциплина. Влада као власник тих фирми, које имају потенцијал, захтијева да оне буду уредне, функционишу, да од њих има дивиденду и узима профит у корист цијелог друштва, пензионера, плата буџетских корисника...", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је сагласна да у тим фирмама треба мијењати и позивати на одговорност људе док не дођу они који ће пословати позитивно.

Цвијановићева је поновила да је обавеза свих послодаваца у јавном и приватном сектору да извршавају своје обавезе према држави јер ситуација у фондовима социјалне сигурности зависи од прикупљених средстава.

"Та средства зависе од тога колико су они способни да извршавају своје обавезе и битка за редовно и законско извршавање уплата у фондове се води на више поља. Такође, те уплате и у приватном сектору морају одговарати стварној плати коју неко добија, а не да неко буде лажно пријављен на нижи износ, а битно му је то онда када буде одлазио у пензију", рекла је Цвијановићева.

(Срна)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Растко

19.10.2019 10:56

Најреалније рјешење је да се отпишу ти дугови, јер дугови се гомилају од 1992... И нема начина да то здравствени сектор намири...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wигемарк

19.10.2019 11:32

Онда по тој логици свима да отпису сва дуговања, - засто би један субјект (јавни или приватни ) имао повластен полозај?- Могу се сва та дуговања наплатити плијенидбом имовине одговорних лица (министара, директора болница и фондова, цланова управних одбора и разноразних комисија за набавке и сл.)-када би се то остварило неким цудом брзо би тај дуг био "истопљен"...

Name

Скептик

19.10.2019 11:44

Треба онда свима отписати дуг. Подвући црту и почети из почетка.

Name

ре

19.10.2019 12:03

Треба при знати да смо не способни!! Црта.

Name

гуз

19.10.2019 13:39

Види Је ака Је скупила усне?!

Name

Б.Лука

19.10.2019 11:01

Да,али неко мора одговарати за пропаст здравства.Први међу првима,др.Менгеле-кум Шкрбић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тачно

19.10.2019 13:39

Док се овај и слични монструми слободно шетају, уништавајући и даље народ, нама нема напријед.

Name

Дуг!?

19.10.2019 11:02

Неки то зову "дуг". Упуцени знају друго име за те силне новце који су на "цудан" нацин нестали без трага. Наравно да це влада да "опрости" јер јако добро знају гдје су заврсили ти силни новци. Опростити старе гријехе и спремити се за нове.... јер нови "кредити" само сто нису....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.10.2019 11:15

Могу отписати дугове (читај поклонити покрадено) само оној ставни која иде у буџет, неће моћи отписати силне милионе разноразним добављачима. Лоповлук се итекако исплати, покрадеш, опљачкаш и онда ти све то отпишу (поклоне), одселиш у Београд, купиш стан у Београду на води и лаганини, опуштено ко на шлауфу, то су ти витални национални интереси о чему Баја сваки дан трабуња и добија највиша црквена одликовања.

Name

За

19.10.2019 13:43

Тачно тако!

Name

ДЕ ГОТХИА

19.10.2019 14:07

ЖЕЉКА ЛУПА ПО ОБИЧАЈУ.... ДУЖНИК ДУГ НЕ МОЖЕ ОТПИСАТИ.... МОЖЕ ГА ОТПИСАТИ САМО ПОВЈЕРИЛАЦ !!! А ВЛАДА РС МОЖЕ ПРЕУЗЕТИ ДУГ ОД ЈАВНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА, А ЖЕЉКИЦЕ ПОЛУПИСМЕНА, ТО ЈЕ НЕШТО САСВИМ ДРУГО.... ТУЖНО ЈЕ СПОЗНАТИ КОЈА КАМАРИЛА СЈЕДИ НА ДВОРУ ГЛУПОГ И БЕЗОБРАЗНОГ ЦАРА !!!

Name

Покрали

19.10.2019 11:03

Покрали паре Шкрбић и остали па сад мисле отписати , неће ићи кад тад ће бити похапшени и затворени , нема застаријевања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

19.10.2019 13:34

пред закон и врацање покраденог! знају се сви именом и презименом а не застаријева пљацка свих предузеца и установа и ресурса зељезнице зна се ко је опљацкао тога сте унаприједили и тако све редом директоре васе пулене !!богатсва сте ствирили на пљацки па сад ти отпис е па неце моци!!све пред закон па врацање покраденог

Name

БЛ

19.10.2019 11:03

Тако и треба, прво примите гласаце у радни однос. Након тога одписете дуговања, тако да поново гласају за вас. Без обзира на све сто радите, доце вам крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

19.10.2019 11:23

Док је сиротиња иста као власт нема напретка.Сто висе сиротиње власт је јаца.Сиротиња је убијена у појам и сва је у страху јер има несто горе него бити сиротиња а то је бити гладан, до цега их власт мозе дотјерати ако не буду послусни.

Name

РЕ

19.10.2019 11:27

Дуг у зравству нису направили здравствени радници нит пацијенти, вец Скрбиц Додиков кум. Свјесно је унистио и уназадио здравствени систем, све покрао а здравство довео на дно.!!!Као казну кум га унапредио и поставио га на Медицински факултет, да унисти и уназади и науку струцност љекарског кадра.Способни и струцни доктори одлазе а нас це лијецити њихови доктори из Фоце и Скрбицеви из БЛ.Еј мој народе ви и даље цутите и трпите.

Name

Милан

19.10.2019 11:08

Најбољи резултати би били када би отписали владу, они ништа незнају, већ стално се задужују, откуд толико неспособних у тим владама секте, али у континуитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

19.10.2019 11:27

Људи одлазе, здравствени фонд се све мање пуни новцем. Будуцност здравства у БиХ лези у приватном осигурању, као у Америци: онај ко плати це имати лијецење, бесплатно ако уплацује осигурање, или у кесу ако га нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.10.2019 11:32

Даје мени знати дали се играју аутомати, колико се пара потрошило , дали је синек у кућном притвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

19.10.2019 11:41

Припрема се нови саблон за наредне изборе..отписи дуг и ето нових,тј.старих оваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

19.10.2019 13:27

види види сад це отпис дугова!!а приватни дзепови ко бродови пуни !! кад це одговорни пред закон и врацање покраденог ???? то народ занима !ко је опљацкао тај и нека врати !!а отпис кад вас лицно покраду ебонда ви имате право отписати !!ее земљо отвори се!!

Name

Еу

19.10.2019 11:49

Путницки зељезницки саобрацај није нигдје исплатљив у еу? Лупи Зељка и оста зива хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако се хоће, онда се и може, никад није касно

19.10.2019 12:01

Драги СРБИ, ви честити, паметни, племенити, људи прије свега, охрабрите се уједините, не тоните и покосите ову криминално политичку багру на власти. Ако желимо здраво и напредно сруштво , јаку заједницу територијално и људски онда морамо спријечити ову лоповију што нас изједа изнутра , заузе власт и ради шта и како хоће. У противном уништени смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

113%

19.10.2019 12:17

Хоце 113%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоповлук

19.10.2019 13:37

небидјени сад отпис !!а од одговирности и врацања покраденог ни ријеци!!бигацење легално и нирмално за њих!људи пали с Марса!све покрали и сад би итписали!па ваљда су политицке партије опљацкале са својим диракторима и послусницима !!и отпис !!! дно дна!који лоповлук која дрскост !она зна и зељезнице ко покраде

Name

Јасно

19.10.2019 13:24

Овде камен,тамо буква.... фактички,напросто биће то уреду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурослав

19.10.2019 13:27

Колико синек троши на покер аутомате , то ти среди па онда иди даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

19.10.2019 13:51

Зар се не би требало звати болест а не здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ ЈЕ ИМАЊЕ

19.10.2019 15:41

Најбоље би било да се у цијелој Републици Српској отпишу другови и кумови и да онда пошну да измирују своје обавезе као сав нормалан свијет. У Републици Српској се институције поистовјећују са личностима и постале су лична прћија. Чак и Република Српска се поистовјећује са појединцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мртвозворник

19.10.2019 16:10

А ко це отписати дуг зворницких "доктора" који су убили хиљаде пацијената у мрацној гробници мртвацнице болнице зворник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

19.10.2019 16:26

Ајде да и мени отпису станбени кредит од 150000км,на 20 година са каматом од 100000 хиљада,које цу дати аустријанцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

19.10.2019 16:43

Нема отпуса никоме , ми који плаћамо редовно испадошмо овце. Тиме само признаје да живимо у лоповској држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Охохо

19.10.2019 18:23

овдје поток тамо зец а дуг дуг је фактицки нулаа!нема висее појела маца дуг! јој јој дрзаво има ли те !кад це се одблокирати институције!??? закон за све једнак па по реду!!! о дрзаво правна кад цес?оде народ бјези на све стране

Name

Рале

20.10.2019 07:56

Да ли це сиротињи и старима отписати дугове за струју воду љецење итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

20.10.2019 08:18

Хоће ли се отписати и оно што опљачкаше. Оно што присвојише, узеше, отеше, хоће ли им се и то халалити, како то веле комшије Бошњаци. Опљачкано халалити, а пљачкаше аболирати. Боље рећи, наградити. Такав је то поредак. Ипак је свијет пун гада, како завапи јунак познате Приповијетке непоновљивог И.Андрића, слава му и част.

ОДГОВОРИТЕ