Осумњиченом за убиство Крунића повријеђена права

Уставни суд Босне и Херцеговине усвојио је апелацију одбране Емилиа Балде, осумњиченог за тешко убиство Славише Крунића и Жарка Павловића, утврдивши да је повријеђено право осумњиченог на личну слободу и безбједност, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 09.10.2019 | 18:16
Осумњиченом за убиство Крунића повријеђена права
У закључку Уставног суда БиХ наведено је да су права осумњиченог загарантована Уставом и Европском конвенцијом прекршена, јер су редовни судови приликом одређивања мјере притвора, као и продужења притвора, пропустили да наведу конкретне околности које оправдају закључак да би пуштање апеланта на слободу довело до узнемирења јавности, односно нарушавања реда и мира.

Суштина апелације јесте да ни Окружни суд у Бањалуци, а ни Врховни суд РС нису јасно образложили тачку Г по којој је између осталих Балди у априлу ове године продужен притвор.

Одбрана задовољна

Драган Ступар, испред адвокатског тима одбране Емилиа Балде потврдио је ову информацију.

– Уставни суд БиХ је утврдио повреду права осумњиченог у дијелу на који смо указивали у досадашњем току поступка, тако да смо у начелу задовољни одлуком суда у овој фази поступка- рекао је Ступар.

Да је којим случајем притворски основ по тачки Г био једини разлог по којем је осумњиченом продужен притвор, Емилио Балдо био би највјероватније пуштен на слободу.

Зато не треба чудити уколико се због неодговорног понашања судова, односно судија у конкретним предметима, у наредном периоду и догоди да неки од осумњичених за тешка кривична дјела због грешке суда, буду пуштени на слободу.

У случају Балде то се ипак неће догодити, јер је притвор продужен и због опасности од бјекства.

Сачекуша

Подсјетимо, бањалучки бизнисмен Славиша Крунић и његов тјелохранитељ Жарко Павловић убијени су у вечерњим часовима 22. априла ове године у сачекуши у Гламочанима код Бањалуке. У нападу је рањен други тјелохранитељ Горан Илић који се опоравља од задобијених повреда.

У овом нападу убијен је нападач Жељко Ковачевић. Према ранијим информацијама Републичко јавно тужилаштво је затражило додатна вјештачења како би се утврдило на који начин је убијен Ковачевић. 

Српскаинфо је још раније објавила да је Ковачевића уствари упуцао његов саучесник и осумњичени Бенеди Ђукановић.

У истрази која је услиједила након убиства које је шокирало јавност ухапшени су редом, Емилио Балдо, радник фирме “Сектор секјурити” Родољуб Гајић из Бањалуке, који је обезбјеђивао супругу и дјецу убијеног Крунића, а за којег се сумња да је одавао информације Ђукановићу и Балди о кретању жртве.

Ђукановић је након убиства побјегао, а 12. јуна предао се полицији у Сарајеву.

Према незваничним информацијама, Ђукановић се одлучио на предају из страха да би могао бити ликвидиран. Овоме у прилог иде и да је Ђукановић увијек у панцирном прслуку када долази у бањалучки суд.

У досадашњој истрази полиција је пронашла пушке које су највјероватније кориштене приликом ликвидације Крунића. Пушке су пронађене неколико стотина метара од мјеста убиства и упућене су на вјештачење.

Истрагом још увијек није утврђено гдје је Ђукановић сакрио бијелу „голф седмицу“ којом је побјегао из Бањалуке након убиства и у којој га је полиција критичне ноћи зауставила на подручју Дервенте током редовне контроле саобраћаја.

Истрага још увијек није дала најбитнији одговор у случају мучког убиства Славише Крунића и Жарка Паловића, а то је ко је или ко су били налогодавци.

Претпоставка

Уставни суд БиХ у образложењу одлуке наводи да су редовни судови изнели само претпоставку да би пуштање на слободу Емилиа Балда представљало стварну опасност за нарушавање јавног реда, при чему нису навели којим радњама и дешавањима ће се одвијати нарушавање реда и мира.

– У потпуности је изостала анализа околности релевантних за конкретну ситуацију у погледу стварне пријетње за нарушавање реда и мира, будући да претпоставка сама по себи није довољна да се одреди притвор – закључио је Уставни суд БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Миле

09.10.2019 16:55

Па и у судству су исто покуповане дипломе. Јос мало це бити сви ослобођени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рупе у праву

09.10.2019 17:49

Неко ко судјелује у убиству хоце своја права која су у теорији правде могуца а накарадна

Name

Тактика

09.10.2019 20:19

Нема то везе са знањем и дипломама .Грешке се намјерно праве да би кри иналци били ослобођени

Name

Лана

09.10.2019 17:10

Изгледа да је то све добро потковано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан т.

09.10.2019 17:52

Забранио сам поткивање у свом ресору нисмо коњи...

Name

Борко

09.10.2019 17:24

Идучи мјесец је због греске у процедури на слободи и ћаоо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

09.10.2019 18:09

нико неце у нато и еу јер једног дана неце смјети висе убијати градјане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брус wеин

10.10.2019 06:13

Дзаба им апелације, и залбе он свјетлост дана ван затвора неце видјети!

ОДГОВОРИТЕ