У загребачком Крашу не желе српске паре?!

Како пишу хрватски медији, скупштина "Краша" жели да смањи удио власништва српске фирме КСЛ.

Регион 08.10.2019 | 14:17
У загребачком Крашу не желе српске паре?!
Скупштина Краша је чланом 5 свог Статута овластила Управу и Надзорни одбор да у року од пет година могу самостално, без сазивања Скупштине деоничара, донијети одлуку о докапитализацији у највећем износу од 250 милиона куна (33,6 млн евра) и искључити право првенства одређених деоничара при упису дионица.

Та одредба је у Статуту од 2003. године, а посљедњи пут је обновљена 2017., објављено је на порталу Јутарњег листа, Новац.хр.

"Примјера ради, то значи да актуелни НО и Управа могу да донесу одлуку о докапитализацији предузећа, према којој право првенства неће имати Каппа Стар Лимитед (КСЛ), који је прошле сриједе дошла до 22,87 одсто дионица и опасно се приближава бројци од 25 посто", наводи се у тексту.

Портал спекулише да би тако КСЛ пао испод 20 одсто дионица, и додаје да се таква одредба у тржишном жаргону назива "отровном пилулом" јер је, каже дефиниција, "циљ менаџмента да се она учини толико неукусном да потенцијални тражилац неће жељети да је прогута".

Власник КСЛ-а, Небојша Шарановић, прокоментарисао је ту одредбу за Новац.хр, истичући да је "нејасно зашто је Управи дато тако широко овлашћење, без икаквих смјерница о цијени дионица, па чак и с могућношћу искључења права првенства само неким дионичарима".

"Очекујемо да Каппа Стар Лимитед има једнак третман као сви други дионичари Краша. Вјерујемо да се ова одредба, односно овлашћење дато Управи, неће злоупотријебити тако што би било који дионичар био искључен из права првенства или што би нове дионице биле издате по непримјерено ниској цијени", рекао је Шарановић.

Такав евентуални поступак би, каже, био у директној супротности с начелом једнакости дионичара као једним од темељних принципа деоничарства.

"Неодговорном примјеном овог овлашћења нанијела би се значајна штета не само деоничарима којима је искључено право првенства, него и свим другим дионичарима, а изнад свега и самом Крашу”, нагласио је Шарановић.

Српски предузетник је дубоко увјерен "да ће чланови Управе професионално обављати своју функцију, не стављајући ниједног деоничара Краша у дискриминишући положај, јер би свако другачије понашање повукло за собом материјалну и казнену одговорност чланова Управе”.

Према незваничним очекивањима, КСЛ би, уколико оцјени да је дошло до злоупотребе, могао да покрене спорове у Хрватској и иностранству.

Сличну статутарну одредбу има и Атлантиц Група, којој се портал обратио за појашњење тог “правила”.

"У случају примјене ове одредбе, Управа мора да објави Извјештај о разлозима за искључење права првенства при упису нових дионица, а законодавац притом није посебно ограничио разлоге (осим што исти морају да буду у апсолутном интересу друштва и не смију да буду дискриминаторски).

Атлантиц Група је ову могућност користила приликом прикупљања капитала за финансирање куповине Дроге Колинске, када смо прикупили 605 милиона куна. У позиву на учешће у тој докапитализацији Атлантика, Управа је уз сагласност НО-а позвала искључиво она правна лица за које смо закључили да имају израженији интерес и финансијску могућност за прикупљање нужних финансијских средстава у кратком року. Докапитализација друштва у то време извршена је по пондерисаној просечној цијени трговања у посљедња три мјесеца, закључно до дана кад је дата понуда за куповину Дроге Колинске, што се тада и сматрало фер тржишном цијеном”, одговорили су из Атлантица за Новац.хр.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хало Мрчајевци

08.10.2019 12:31

Хоћу ја да будем акционар Краша помогао сам Хрватској око Пељешког моста, вратио им јасеновачку грађу, држим се са братом Човићем, гостовао сам у емисији недељом у два па ја мислим да могу бити акционар

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА за Хало

08.10.2019 12:43

трујем властиту Републику Српску и њено пучанство отровима РЕпублике Хрватске, па ја треба да добијем споменик на Тргу бана Јосипа Јелачића, а акције у слатком Крашу треба да ми поклоните.

Name

Нострадамус

08.10.2019 12:53

Па ти мозес јер ти и не посједујес Српске паре ти имас само Еуре.Добро нам досао синко Миле

Name

Ре

08.10.2019 14:37

Зато су наши лопови одмах њима продали Миру у Приједору. Ваљда је то било толико сложена технологија, да нису могу опремити једну обичну кексару, док поједине опремљене ресторанске кухиње су у стању направити добар кекс. За враћање 100 мил, покраденог дуга за топлану има. Баш онако традиционално, јуначки уз гусле.

Name

Цица

08.10.2019 16:41

Крас испоруцује своје производе у РС и уСрбију а каазу неце српске паре.Срби па купују њиове производе док у хрватској нема робе из БиХ и Србије.

Name

Хм, сто ли?!

08.10.2019 17:43

Опет заврцене насе паре!