Луксуз је добити посао у јавним институцијама

Запослити се у јавним институцијама у Српској и БиХ је луксуз који сви не могу приуштити. Ако се зна да дио запослених на своје позиције није дошао поштујући баш „сва" законска средства, поставља се питање: „Како испоштовати оно што од нас тражи Европска унија?"

Република Српска 28.09.2019 | 19:45
Луксуз је добити посао у јавним институцијама
Да би се уопште могла спровести транспарентност у запошљавању, сваки детаљ понаособ мора бити у складу са законима и правилима, кажу стручњаци. Према најновијим истраживањима, које је спровела Антикорупцијска мрежа (АЦЦОУНТ) у БиХ, нетранспарентно запошљавање у јавним институцијама је јавна тајна. 

Изричито тврде да те институције служе прије свега за ухљебљавање страначких кадрова и родбине.

- Сви процеси запошљавања теку у том смјеру да се они намјештају, или на неки начин прилагођавају онима који требају бити примљени, а не оним пословима који се требају обављати и због чега се заправо и отварају радна мјеста, каже директор Антикорупцијске мреже Елдин Карић.

Од свега наведеног, каже Карић, најгоре је што се оставља слобода руководиоцима у институцијама да одлучују ко ће бити примљен, и то без обзира што је на пријављеном конкурсу неко ко задовољава све неопходне услове за запослење.

Овакве чињенице не изненађују ни грађане, који знају шта је то у већини случајева потребно за запослење.

- Прије је било увијек по бироу, први иду, а сада само ко има пара, плати, запосли се и то је то. Треба 5-6 до 10 хиљада да се запосли - неки су одговори од анкетираних грађана.

На наше питање може ли се то спријечити, анкетирани грађани одговарају - Може, али овако не иде. Нема државе! 

На питање како се нетранспарентности може стати у крај, из АЦЦОУНТ-а кажу: - Суштина је у томе да не постоје процедуре којима би се превенирало и на који начин би се то спријечило, а исто тако да не постоји воља у институцијама да на неки начин те ствари регулишу и да уведу те потребне процедуре.

Ништа оптимистичнији нису ни у Транспаренси интернешнелу БиХ. Кажу да добијају жалбе грађана, чак и тамо гдје је предвиђен поступак јавног оглашавања, али да је највећи проблем чињеница да у великом броју јавних институција, односно јавних предузећа и установа, уопште није ни предвиђено јавно оглашавање.

- Ми смо раније добијали велики број пријава грађана на нетранспарентне и неправилне процедуре запошљавања. У посљедње вријеме се тај број нешто смањио, и чини се да је то више због тога што су бројни грађани одустали уопште од радних мјеста у јавној управи и јавном сектору, прије него да је проблем ријешен. То нам указује да грађани сматрају да у старту немају могућност да се запошљавају под једнаким условима - каже Угљеша Вуковић из ТИ.

Стати овоме у крај, биће веома тешко, сматрају стручњаци. Додају да би први потез требали повући политичари у БиХ, али и да то није могуће без одређеног притиска са стране, који за сада и не постоји или је веома добро заустављен.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Питање

28.09.2019 17:50

Ција је треба она министарка просвјете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

28.09.2019 18:56

Ти би све да знас,то су Дрзавне тајне.

Name

Зока

28.09.2019 19:58

Зато са пијачарским приватним фалш дипломицама добију посао. Поставит питање ко је одобрио кроз оснивање приватних факултета продају диплома? Зна се и птице на грани знају да било ко нешто вриједи студира неки редовни државни факултет. Потребан је јавни бунт против шљам приватних диплома.

Name

Драги новинари

28.09.2019 17:53

У Српским шумама нема конкурса за пријем радника, већ 10г., а политички је примљено минимум 1000 радника на неодређено вријеме, Конкурс који ИРЦ расписује је таксација (тернски рад премјера шума), по мизерним цијенама на до годину дана, пошто су им лијени инжењери, имају војску политичких подобника и дама оралних способности, ал кад нешто и ситно треба одрадит распишу конкурс за таксацију. Нигдје на планети нема да јавно предузеће само себи одређује цијену рада на тендеру. ИРЦ ради шумско-привредне основе (државна фирма), шумска газдунства наручују рад (државна фирна) НЕМА ТЕНДЕРА, договоре се о цијени и о томе шта сјећи у шуми,... ОНИ САМИ СЕБИ ЗАКОНСКИ ОДРЕЂУЈУ ШТА ДА СИЈЕКУ... СРАМОТА У КИРГЗИСТАНУ ТО НЕМА, СЈЕВЕРНА КОРЕЈА ОВО НЕ РАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

28.09.2019 18:17

Само да се зна да дјеца погинулих бораца са докторатом не могу добити посао јер нису цланови владајуцих странака. И то без оба родитеља. Сотоне немају емпатије ни за такве. Бог нека их награди по њиховим дјелима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Еx

29.09.2019 06:27

Ти као да си јуцер из јајета изасла и неке жалопојке наричеш. Преварили су се сами борци и сви који су имали неке идеале. Идеал је добар само за цртаног филма, а у правом животу то је пропаст чиста. Сви ти борци, првоборци и јунаци су унствари чисти лузери. Немојте се љутити али стварно је тако. Боље шверцат ронхилл на топлом него у рову у блату на хладном. И још у рову можеш погинут.

Name

ЗВОРНИК

28.09.2019 18:38

Зато у Зворнику раде ссмо подобни и дјеца политичара са купљеним дипломама на приватним факултетима(тезгама).А ђоследњи пример су дјеца Костадина Васића,син у електро дистрибуцију,а кћерка у геодетску управу.И то обадвое без конкурса,и да се зна немају друштво са факса,па питам се зашто их нико незна са факултета.Јадна нам мајка омладино бјежимо са ових простора.Сретан нам пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жива истина

28.09.2019 19:42

Слуцај из прве руке. Мој родјак се запослио на правним пословима у фонду ПИО- МИО у Сарајеву, наравно преко јаке штеле... То је било прије пар година, а некидан су се њих 30ак колега састали на пићу и сваки од њих је исприцао како је добио посао, дал преко стрине, амидзе, маме, тате, тетке.... ал буквално СВИ су добили посао ПРЕКО ШТЕЛЕ .... паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олбреит

29.09.2019 06:17

Па и Милорад је добио посао преко стеле..

Name

Е

29.09.2019 14:28

Па они који добију тај посао добијају плату од кредита које дрзава дизе а ви који мосте могли добити тај посао отплацујете те кредите и кад додје вријеме гласања добијете пиво и сендвиц и гласате за власт јер су британски спијуни досли у б и х! Тразилисте гледајте!

ОДГОВОРИТЕ