Оштра расправа међу посланицима у Парламенту РС

Након петодневне расправе, Народна скупштина Републике Српске усвојила је сет измјена и допуна закона из области правосуђа, полиције, привреде, науке и школства. Претходно су данас посланици разматрали измјене закона о судским таксама и шумама Републике Српске. Опозиција је још једном указала на , како кажу, огроман криминал у "Шумама Српске".

Република Српска 27.09.2019 | 17:51
Оштра расправа међу посланицима у Парламенту РС
На иницијативу Савеза општина и градова Српске, извршене су измјене у Закону о шумама - ко све може да сијече државну шуму и под којим условима.

"Извођачи радова у шумарству, осим привредних друштва, могу бити и самостални предузетници чиме се омогућава да физичка лица која испуњавају прописане услове у поступку лиценцирања могу вршити одређен послове у шумарству", објаснио је Горан Зубић, помоћник министра шумарства РС.

Опозиција указује да се и даље не чини ништа како би се спријечио, како кажу, милионски криминал у јавном предузећу "Шуме Српске".
Тврде - створен је амбијент да онај ко добије "Шуме Српске" може несметано да краде.

"Како то да су у једном периоду `Шуме Српске` продале дрвног сортимента за 30 милиона КМ фиктивним предузећима. То `Шуме Српске` никада неће наплатити, јер тамо долазе корумпирани, неспособни руководиоци", указао је посланик СДС-а Миладин Станић.

Посланик СНСД-а Игор Жунић тврди да није тачан податак који је изнио Станић.

"Од тих 30 милиона КМ искњижено је нешто из државних фирми и неких приватизованих предузећа тако да је сада потраживање 11 милиона КМ. На црној листи `Шума Српске` налази се 586 предузећа од 1995. године. И тачно је да је 90% тих фирми било `ташна-машна`", рекао је Жунић.

Посланик Жунић осуђује криминал, тврди даје полиција већ ушла у четири шумска газдинства. Али опозиција тражи више.

"Нема дјела, ви се морате залагати, не само да причате, већ да буду почионици криминала процесуирани. Нисте ви од јуче на власти", поручио је Станић.

Политика се много умијешала у "Шуме Српске", указао је и посланик СДС-а Недељко Гламочак.

"Буде именовање новог директора шумског газдинства и нови директор не дође до свог радног мјеста, а политика га смијени", рекао је Гламочак.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић указао је на бахаћење локалних моћника у општини Калиновик.

"Деба Сладоје ни сам не зна колико има станова, викендица, џипова...човјек из сјенке руководи `Шумама Српске`", тврди Вукановић.

Посланици су усвојили и измјену Закона о судским таксама, којим је утврђено да се ове таксе укидају за поднесак којим се тражи увјерење и судске таксе за издато увјерење, као и судске таксе за поднесак којим се тражи издавање јединственог приступног кода , те судске таксе за издати јединствени приступни код.

"Оцијенили смо да ће се укидањем ових судских такси растеретити и привреда и грађани", објаснио је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске

Опозиција поздравља ново законско рјешење, али тврди да има још много рупа у правосуђу, те да су и привреда и сви грађани заробљени у судовима Српске.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Огавна Република

27.09.2019 15:54

Ми смо огавна република лопова и пљацкаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2019 17:41

СТВАР ЈЕ У ЈЕДНОУМЉУ КОЈЕ СНСД ЗАСТУПА А ТО ЈЕ ДА НИКО НЕВОДИ РАЦУНА О ДРУСТВЕНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА НЕГОЛИ О ПОЈЕДИНЦУ. ДА БИХ ИМАО УРЕДЈЕНО ДРУСТВО МОРА ПОСТОЈАТИ ИНСТАНЦА КОЈА ВРСИ КОНТРОЛУ ГРУПАЦИЈА И ПОЈЕДИНАЦА А МИ ТО НЕМАМО ЗАТО И ЈЕСТЕ ЦИЉ ПОЈЕДНЦА ДА ОФОРМИ ПРИВАТНУ ВЛАДУ ПРИВАТНИ ПАРЛАМЕНТ ПРИВАТНО СУДСТВО ПРИВАТНУ ПОЛИЦИЈУ ИТД. Због таквог односа и опструкције на државном нивоу БиХ зато сто тамо и немозе да месетари. То је два поента у Додиром и СНСД нераду односно раду у приватној користи позивајући се на српске интересе а уствари се ради на српској заштити њега и СНСД месетара. Дали и када ћемо то схватити то је велики упитник чак се бојим да це бити касно ако вец није

Name

Папци до вијека

27.09.2019 17:58

И папака, од Стевандића и његових до Војина Митровића и осталих. Све папчине.

Name

Снсд

27.09.2019 21:14

идите у немацку и узивајте у сумама...нас пустите да на.миру крадемо...

Name

Мирко Цолааа

27.09.2019 15:55

дајте драгана бартулу у сг романија соколац молим ваааас лијепоооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Цолаа

27.09.2019 15:57

дајте ми сумарствооо молим вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Платон

27.09.2019 16:08

Ја јавно позив све Сокоцани који никакве користи од суме нису имали да узмемо моторке па да поцнемо редом сјеци и продавати одмах у суми. Кад неписмени сумари и приуцени отпремницари имају најбоље куце у Сокоцу. Кад имају најбоље ауте сто и ми професори , доктори инзењери не би имали грам користи од суме. Јос једном моторке у руке и у суму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сокоцанин

27.09.2019 17:50

Треба одредити датум кад це мо са моторкама у суму.

Name

Ово

27.09.2019 17:01

је Република Лоповска у којој за поштеног човјека нема мјеста. Бјежите, поштени људи, што даље од овог раја за мафијаше, криминалце, лопове, увлакаче и преваранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

27.09.2019 18:16

Један познавалац прилика у општини Србац ми недавно каже, није проблем сачувати шуму од сумокрадица из народа, већ је немогуће сачувати шуму од лугара (проф. сумо чувара). Од једног другог радника шума Рс из Српца, чујем : од 20 камиона тзв. стицара с приколицама, само једа има исправне папире, остало крађа, а како је тек у већим градовима гдје је више шуме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.09.2019 18:43

шумарије су криминално змијско легло

Name

Xx

27.09.2019 19:42

Игоре, црни Игоре, боље да цутис. Бранис несто сто одбранити не мозес. Вама је витални национални интерес српског народа Пељески мост. Који сте ви биједници. Испрани су вам мозгови, па и не мислите својом главом. Погубљени сте у лазима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Испада

27.09.2019 21:24

да суме српске сваком купцу требају платити сто купује од њих. Ово је теорија власти! Ниједана страна колонијална сила нас овако неби унистила! Људи пробудите се конацно неради се о неком другом вас директмо краду и лазу а ви то подрзавате васа дјеца бјезе а ви сте онда срецни зар неби веца среца била да су васа дјеца и унуцад са вама али они то недају краду и лазу! Оно сто су покрали када би се расподјелило постено нико неби морао бјезати из земље! Зељени сте видјети дјецу и унуцад и упркос томе гласате за оне који су их отјерали из васе куце! Зар постоји веци злоцин ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ста прицас

28.09.2019 03:08

ста да се будим ето окорјели противници власти сад им лизу дупе... ма кофере и лагано ето им све. папак цавиц