Кречњак вриједан као злато иде приватницима

Влада РС, заједно са ЕРС, већ мјесецима тражи кредитора за реализацију штетног уговора са фирмом "Рудинг" из Угљевика о откупу рудника кречњака.

Република Српска 27.09.2019 | 16:05
Кречњак вриједан као злато иде приватницима
Влада РС раније је донијела закључак о откупу овог рудника за 12 милиона КМ, иако његова стварна вриједност не прелази четири милиона КМ, тако да ће штета на овом послу, након његове реализације, износити осам милиона КМ, који ће бити подијељени између организатора "трансакције".

Након што сам објавио поменуту информацију 21.08.о.г., Влада РС и ЕРС одлучили су да "мало причекају" са реализацијом посла и наложили су ТЕ Угљевик да се кречњак набавља од добојске фирме "Кармеус". И ту набавку било би нужно провјерити, јер су цијене биле велике, како би се оправдала куповина рудника од "Рудинга" и отело осам милиона КМ.

Међутим, сада им се јако жури да би се што прије нелегално докопали новца.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства, који је требало да буде смијењен у најављеној реконструкцији Владе РС, је на себе преузео задатак да “Електропривреда РС” од фирме “Рудинг” (из Угљевика) откупи рудник кречњака и камена. Био је то најкраћи пут до његовог останка у Влади РС.

Власник “Рудинга” је Раде Ћорић из Бијељине, који је рудник купио својевремено за цца четири милиона КМ од фирме “Слобопром”.

ЕРС” је холдинг и нема имовину, осим властитог пословног простора у Требињу. Када се рудник откупи на име Владе РС, биће, потом, прекњижен на ЕРС.

Првобитно је овај задатак од “осам милиона за подјелу” требало да реализује Лука Петровић шеф ЕРС, али га је Ђокић преузео на себе, како би добио могућност за поправни испит.

Да кречњак може бити изузетно сочан и уносан, свједочи и чињеница да РиТЕ Угљевик не ради ништа на отварању властитог рудника кречњака; Налазиште постоји у саставу садашњег копа угља и у протеклом периоду доста је урађено на припреми отварања; требало би уложити још нешто средстава, али се одустало од тога, како би се из буџета испумпало осам милиона КМ.

Треба рећи да постоји потреба за снабдијевањем кречњаком, због процеса одсумпоравања, који би требало да крене ове године, али та потреба је привременог карактера, јер, како сам навео, постоји неотворен коп, који је у власништву РиТЕ Угљевик.

Међутим, Ћорић наводно неће да им прода руду из рудника кречњака, па сада “морају” купити цијели рудник. Каква превара и лош изговор; Посебно због све реалније могућности да процес одсумпоравања уопште не крене у току ове године.

Да би стартовао, неопходно је да се, током застоја ТЕ, предузму још нека подешавања…

Лука Петровић захтијевао је од Управе РиТЕ да ове године, уопште, не врши годишњи ремонт постројења: Разлог је да се кумулативни губитак за 2019. смањи; Тај губитак ЕРС биће историјски, тако да Петровића већ сада можемо сматрати историјском чињеницом.

Ризици Петровићевог захтјева били су огромни, с обзиром на старост погона; Некако су то успјели објаснити Луки који је дозволио ремонт, уз услов да буде завршен за 22 дана, што је недовољно. Потребно је најмање 30 дана, а, првобитно је, за ремонт у овој години било планирано 45 дана.

хттпс://слободанвасковиц.блогспот.цом/

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рамзес ИИИ

27.09.2019 14:19

Јако је интересантан улазак ,,кинеза“ у алминиј, собзиром на преузимање Алумине, Бирача. Случајно или намјерно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

27.09.2019 16:19

Приватници су приватизовали и опљачкали читаву државу, све њене ресурсе, почев од придоних па до свих осталих.

Name

Момо

27.09.2019 16:43

Далибор Рачић ситни привредни преварант уништио гигант наш Србачки Стирокарт, а брат Горан омражен у Србцу И шире.

Name

Закљуцак

27.09.2019 15:04

Добро уопсте и постојимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.09.2019 15:26

Галенс газдује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

27.09.2019 15:57

Цуј купили од Слобопрома? Од продаје спорета до изградње болница преко рудника , хотела , робних куца . Масала масала бас исплатно бити цлан СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јала Брат

27.09.2019 19:43

Нема српски народ у историји већег непријатеља од српске власти.

Name

Сељак

27.09.2019 16:01

Нека нам Васке, и дао му Бог свако добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце

27.09.2019 16:42

хоце сад кинезе увозе мјесто браце руса литванаца и осталих бјелосвјетских хистаплера !све покрадено дно дна