Владари из сјенке, директори пролазе милиони нестају

Савјетници, консултанти, помоћници замјеника, у управама великих јавних предузећа се, као на кадровском рингишпилу, врте годинама, и док директори пролазе њихов утицај је увијек присутан.

Република Српска 25.09.2019 | 19:49
Владари из сјенке, директори пролазе милиони нестају
Овакав модел, тврде наши добро упућени извори, деценијама опстаје у кључним јавним предузећима: “Шумама РС”, “Електропривреди РС” и “Жељезницама РС”, које запошљавају више од 17.000 радника и обрћу милијарде марака.

У “Шумама РС”, које ових дана потресају смјене директора, већ годинама су на разним позицијама у управи инжењери Милан Тепић, Раденко Лакетић и донедавни в.д. генералног директора Зоран Стојчић. Упућени тврде да Стојчић, који је врло близак СНСД, а каријеру је започео као ревирник у шумама у околини Дервенте, и данас битно утиче на кључне одлуке.



– Наравно, ако крене по злу, одговоран ће бити в.д. генералног директора Славен Гојковић, а Стојчић ће се дискретно повући у позадину. Не би му било први пут – наводи наш извор близак управи “Шума РС” у Сокоцу.

И “Жељезнице РС” имају своје владаре из сјенке. Према изворима Српскаинфо, већ годинама се много тога пита Вељка Вуковића, бившег савјетника бившег директора Драгана Савановића, а итекако је утицајан и Ново Панић. Панић је подсјећамо, широј јавности постао познат када је, као директор Сектора за вучу возова ЖРС, “покривао” свог сина, који се, док је био у затвору, уредно водио као да долази на посао у “Жељезнице РС” и за то примао плату.



– Да није утицајан и да нема читаву мрежу “својих људи”, не би то могао мјесецима радити – каже наш извор.

Додаје да је у ЖРС и данас итекако утицајан и бивши директор Драган Савановић, данас формално помоћник генералног директора.

– Савановић никад није одговарао за бројне милионске малверзације и губитке, па ни за изгубљени судски спор против радника, тежак више од 20 милиона КМ. Знао је да тај спор не може добити, јер је закон на нашој страни, али је говорио”боли ме она ствар за закон, ја сам овдје закон!” Сад умјесто у затвору, сједи у фотељи – каже бивши синдикалац у ЖРС Борис Шукало.



Предсједник Синдиката машиновођа у ЖРС, Симо Цвјетковић, не наводећи имена, оцјењује да су силни савјетници, координатори и помоћници, баласт за предузеће које се бори за опстанак, јер остаје без инжењера, машиновођа и мајстора, који неће да раде за мизерне плате.

– Како који директор дође, он доведе своју екипу, али и стара гарнитура остаје у ЖРС, па се за њу измишљају радна мјеста. Зато је немогуће провести систематизацију из 2017, па се сада упоредо примјењују двије систематизације радних мјеста: она из 2014. и ова из 2017, да би се некако уклопили сви ти “стручњаци” који се гомилају годинама – каже Цвјетковић.

И у “Електропривреди РС” број запослених на “повлаштеним” радним мјестима расте из године у годину, свједоче наши извори блиску синдикату. Ипак, неке ствари се мијењају, бар кад је у питању однос снага међу владарима из другог плана. Тако је прошле године, како наводи наш саговорник, смијењен дугогодишњи извршни директор Електропривреде РС за правне послове, Ненад Радовић, “заслужан” за бројне изгубљене судске спорове, који су предузеће коштали десетине милиона марака.

– На свим сумњивим уговорима у посљедњих петнаестак година, од ЧЕЗ-а до “Тереxа”, његов је траг. Директори су пролазили, он је остајао, а милиони су нестајали – каже наш извор. 

Други утицајан човјек из сјенке у ЕП РС је Слободан Радановић, дугогодишњи руководилац у сектору за економске и комерцијалне послове. Тамо, дакле, гдје се врти новац.

Директори “ватрогасци”

У јавним предузећима постоје и повремени директори, које креатори кадровске политике “ваде из шешира”, када треба вадити кестење из ватре, након афера и губитака. Кад предузеће или организациону јединицу дигне из мртвих, овакав “директор ватрогасац” одлази, а на његово мјесто опет долазе страначки кадрови.

У “Шумама РС” најочигледнији примјер за то је Чедо Дачевић, актуелни в.д. директора Шумског газдинства “Вучевица” Чајниче. Он је замијенио Неђу Машића из СНСД, који је тајно снимао, прислушкивао и уцјењивао раднике, те проћердао најмање милион КМ. Ово није први пут да Дачевић спасава шумарију Чајниче.



– Трећи пут је да ја овдје исправљам туђе криве Дрине. И немојте ме ништа питати, не стајте ми на муку! Рекао сам и на састанку главне управе: пустите ме да радим и да чупам газдинство из минуса, али тешко иде, много је опструкција – каже Дачевић.

Додаје да је на добром путу да по трећи пут спасе ШГ “Вучевицу” од пропасти и да то ради само да би својим суграђанима сачувао радна мјеста.

– Ово је моја струка. Не знам управљати домом здравља, али знам како се води шумарија – каже ова дугогодишњи инжењер шумарства.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

аналитицар

25.09.2019 18:21

Кад це те схватит комунистицку измисљотину савјетник.Какав савјетник без обавезе и одговорности прима вецу плату од онога кога савјетује.Менадзеру мислим добром не требају савјетници зато је менадзер његова је задња.Ста мислите ко су савјетници Меркел па науцници са института који вец примају плату са института.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савановиц

25.09.2019 18:51

Па добро је ли Савановиц основао приватну банку у Приједору. С Марком Павицем. Или није.

Name

О

25.09.2019 19:13

пуне институције сабјетника возаца кухара итд итд !!бахацење као у Римском царству!! људи раде послове које везе свезом знање нула !само партијска послусност и глас обавезан!гласацка масинерија !тј паразити дрзавни опљацкали дрзаву у 21 вијеку на балкану! у јавним предузецима радника нема само гласаци који не раде ниста нити имају знање али за потребе партије!милиони тако нестају а нико не зна ниста!!! и сви цуте ради властитог интетеса тј партијског!залосно !

Name

Павао -Марко Поло

25.09.2019 19:18

Пола мени, а пола теби. Тацка.

Name

Суме

25.09.2019 19:23

Стојициц је све под своју сапу ставио, Гојковица се не пита ни гдје се луг истреса, а Тепић је алхос и дибидус будала

Name

..

25.09.2019 20:04

Као прво Стојициц није близак снсд-у него је 200 % снсд!Ведри и облачи од врха Шума па до свих газдинстава а у Рибнику, одакле је родом, не може се ни приправник запослити без његовог мига.У ШГ Рибник тандем Стојициц-Висекруна-Весна контролишу све послове и кеш већ више година! У Управи Гојковиц је само фигура,не смије ни у wц без знања Стојичића и Лакетића! Сви крупни послови иду преко њих двојице ,тендери,уговори, све.

Name

Једини закљуцак

25.09.2019 18:31

Добро уопсте и постојимо. Двије деценије стравицне пљацке и разарања, није мало,из свега тога моземо закљуцити, да постоји владавина права,били би јако напредна друствена заједница, али цитав вијек це се осјецати последице на простору сто и не реци "сада" РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маца Доо-оваца

25.09.2019 19:24

БејХа опаснија него дјавољи трокут. Сваку пару поједе маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочо

25.09.2019 20:18

Ф БиХ је мала маца у односу на РС када је корупција у питању. Ми из РС-а смо у томе много јачи, краде се брате, као нигдје на свијету.

Name

професор

25.09.2019 20:32

Није све у парама. Битно је да наука и право сваким даном у сваком подгледу све висе и висе јацају у РС.

Name

ЦЦ

25.09.2019 20:56

Све док се државне касе пуне кредитима овакој пљачки нема краја...

Name

Ето Видис

25.09.2019 20:35

Због оваквих ликова нам треба Дзандармерија- Херц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

26.09.2019 05:53

Дир. Ново Панић добио отказ а био на боловању, ако је то истина отказ треба дати том комује дао отказ или је договор да би овај тужио и наплатио велики новац и то неби био приви дир. на жељ који је добио такав спор, циљано.

Name

бухаха

25.09.2019 21:50

Како водја тако и директори. Само грабе себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

26.09.2019 03:58

лопови краду а постају препостени лопови мала бара пуна крокодила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

26.09.2019 04:31

Општи хаос и расуло....Па ово све треба да је у затвору.....Све го лопов до лопова.....А милион је за њих као 100 марака....Ово је држава гдје нико ни зашто не одговара....једино овај обични народ за казне ..појас..брзина и остало...Ово је толико узело маха да НИКАД НИКО НЕЋЕ ИСПРАВИТИ ОВУ НАШУ КРИВУ ДРИНУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје мисљење

26.09.2019 07:06

Полако али сигурно у пропаст, не само РС него и читав Регион. Балкан је познат по коруптним политичарима и њима блиским привредницима, а народ само млати празну сламу умјесто да се дигне на ноге и проба нешто да промијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.09.2019 07:27

Овакав степен корупције,криминала и јаваслука мозе да ријеси само нови велики потоп.

ОДГОВОРИТЕ