Амфилохије на састанку у Влади Црне Горе

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и црногорски премијер Душко Марковић разговарали су данас о препорукама Венецијанске комисије.

Регион 24.09.2019 | 21:28
Амфилохије на састанку у Влади Црне Горе
Марковић је навео да је прихватио митрополитову иницијативу за састанак, као и његов захтев да се у вези с Предлогом закона о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница, пошто је добијено мишљење Венецијанске комисије, разговара уз присуство правних саветника које је ангажовала Митрополија.

У саопштењу се истиче да је договорено да дијалог о тој теми буде настављен, преносе подгоричке Вијести.

"Премијер је рекао да Влада Црне Горе исказује поштовање према православној Митрополији црногорско-приморској и њеним верницима и да је заједнички интерес да се на верским питањима и у процедури испуњавања препорука Венецијанске комисије постигне највиши степен консензуса", наводи се у саопштењу.

Додаје се да Влада жели да уобличи правни систем у складу с данашњим потребама Црне Горе као вишеверског и мултикултуралног друштва.

"Наша обавеза је да оставимо амбијент и наслеђе које неће бити оптерећење генерацијама које долазе", навео је Марковић у саопштењу.

Састанку је присуствовао и потпредседник Владе за политички систем, унутрашњу и спољну политику Зоран Пажин, који ће у наставку дијалога предводити владин стручни тим током даљег рада на испуњавању препорука Венецијанске комисије, додаје се у саопштењу.

Први састанак

То је био први такав састанак од када је Влада Црне Горе донела Предлог закона о слободи вероисповести који је Српска православна црква (СПЦ) оштро критиковала и који је изазвао напетост и између Подгорице и Београда.

Владин Предлог закона подразумева да све верске заједнице, међу којима је и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета.

И црногорске власти и СПЦ као своју победу тумаче мишљење Венецијанске комисије о предлогу црногорског закона о слободи вероисповијести, којим се подржава намера Владе у Подгорици да на савремен начин уреди ту област, али се указује да не сме бити "прекњижавања" верске имовине без одлуке суда.

Влада каже да није ни било планирано да се једнострано одузму цркве и манастири којима у Црној Гори газдује СПЦ, док у Митрополији СПЦ тврде да су спречили "отимање имовине што нису радили чак ни Турци, ни Титови комунисти".

Реакције званичног Београда поводом предлога црногорског закона су посебно биле оштре на најаву преседника Мила Ђукановића да ће обновити Црногорску православну цркву "свидело се то некоме или не".

Он је казао и да очекује да ће васељенски патријарх признати аутокефалну ЦПЦ јер то своје уверење темељи на ставу да су у православном свету цркве у границама државе, али у Црној Гори није тако. Међутим, васељенски патријах Ватроломеј му је у писму одговорио да признаје само цркву на чијем је челу митрополит Амфилохије и да неће признати ЦПЦ.

 (Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Велика љубав

25.09.2019 02:58

Одувијек је то била велика љубав. Наса историја пуна љубави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

25.09.2019 04:14

Код ових попа најгоре је зло у Црној Гори сто они сад морају полагати рацуне а све остало је невазно и ту лези зец. Нико неце ниста отимати само цисти рацуни а попови нису науцили да рацуне полазу него да тросе оно сто им беда да .

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

25.09.2019 09:39

Ово заостало као Иран, где се верски поглавари петљају у политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код

27.09.2019 21:36

нас срба религија није никад имала вецу слободу а била у вециј кризи! Нека се црквени врх запита засто је то тако?

ОДГОВОРИТЕ