Дупли аршини за криминалце и обичне грађане

Тужилаштва у Републици Српској не штите права грађана на начин прописан законом о чему свједоче бројни примјери из праксе.

Република Српска 21.09.2019 | 09:59
Дупли аршини за криминалце и обичне грађане
Подсјећања ради и да буде што јасније, грађани су ти који плаћају тужиоце, а јавни тужиоци су они који не заступају интересе грађана који им обезбјеђују плате. Једноставно је, дакле, ко коме и ко је кога.

Примјера у којима сву јачину домаћег правосудног система и казни осјете они који због неимаштине не плаћају струју или у шуми одрежу пар метара дрва како би се огријали је превише да би о њима говорили као о издвојеним случајевима. С друге стране су поступци против организованих криминалних група, који падају због кардиналних пропуста у истрагама, а због којих нико од тужилаца није одговарао.

Нико још није одговарао ни за катастрофалне пропусте у истрази убиства Давида Драгичевића, пропуста који су довели до тога да је још увијек нерасвијетљено и убиство бањалучког инжењера Милана Вукелића, али и више од 20 других нерасвијетљених убистава у којима је свима заједничко једно – траљава истрага.

Но, све пропусте домаћег, реформисаног правосудног система на најтежи начин осјетиле су и осјећају жртве или оштећени, односно њихови најближи.

Адвокат Јована Кисин наводи да су тужилаштва дужна да штите права свих грађана на једнак начин, али да у пракси увијек има изузетака.

"Самим тим што су тужилаштва јавни орган, наравно, финансирају се из буџета и дужни су по Закону о јавним тужилаштвима и Уставу РС да штите права свих грађана на једнак начин, јер је једнакост пред законом/судом или другим државним органом загарантована Уставом и Европском конвенцијом о људским правима. У пракси увијек има изузетака од оног како би требало да буде и како је прописано да би требало бити, с тим што је код Тужилаштва отежан поступак притужби и пријава на рад самих тужилаца у случају када се ова једнакост не поштује", сматра Кисин.

Додаје да се проблеми не јављају само у раду Тужилаштва већ и у прописаним законским рјешењима, које би како наводи, требало мијењати, поготово када је у питању положај оштећених у кривичном поступку.

"Код лоших законских рјешења главна одговорност је на парламентарцима који су изабрани да представљају народ у законодавном тијелу, да би били у могућности да реагују на лоша законска рјешења и предлажу боља", изјавила је Кисин.

Сматра како третман тужилаштва треба и мора бити исти према сваком ко је оштећен неким кривичним дјелом и ту не смије бити изузетака.

"Нажалост, према важећем Закону о кривичном поступку оштећеном су у потпуности лимитирана права учешћа у самом поступку, те би се под хитно требало радити на том дијелу проблема, дакле приступити измјени закона који би омогућио већа права и учешће оштећеног у кривичном поступку, а потом строго контролисати рад Тужилаштва у смислу придржавања таквих законских рјешења", истакла је адвокат Јована Кисин.

Уједно је подсјетила на недавну одлуку Уставног суда у предмету Н. Ћорда у којем је указано на неефикасност и неблаговременост Тужилаштва и досуђена накнада штете апеланту која је причињена таквим радом. Подсјећања ради, Уставни суд БиХ донио је пресуду по којој је Влада Републике Српске дужна да, због нерада и траљаве истраге бањалучког Окружног јавног тужилаштва и полиције, исплати одштету од 5.000 КМ Бранку Ћорди, који више од 25 година безуспјешно трага за истином о убиству свог брата Неђе Ћорде.

Адвокат Ифет Ферагет такође истиче да тужилаштва не штите права обичних грађана.

"Ми смо земља с највећим бројем жртава, како у периоду рата, тако и данас, када становништво масовно одлази из земље. Закон, овакав какав јесте, везао нам је руке, а људи као што су Муриз Мемић и Давор Драгичевић немају никаква права", изјавио је Ферагет.

Једини начин на који би ствари кренуле набоље јесте буђење свијести код грађана.

"Овакво стање ће потрајати све док грађани не буду рекли “доста је више”, истакао је Ферагет.

Додаје и како суштина проблема лежи у томе што не постоји ефикасна контрола рада правосуђа, те транспарентност у раду, који је, како наводи адвокат, одличан лијек за корупцију.

Страх од система

Када би сваки тужилац одговарао за оно што ради, у правом смислу ријечи, онда не би имали ситуацију да неко ко утаји милион марака и оштети Републику Српску буде осуђен на новчану казну од неколико хиљада КМ. Не би имали ситуацију да због катастрофалних пропуста у истрагама падају оптужнице за убиства, организовани криминал и корупцију.

Укратко, не би имали изопачени систем у којем живимо данас и из којег породице бјеже, не да би зарадиле новац у иностранству, већ да би спасиле животе своје дјеце.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јаја

21.09.2019 08:08

Адвокатица Кисин уци сколу од тате а тата јој је адвокат који ради за тузиластво.бранијо је многе који су добили робију без доказа.цера це бити иста тата.а тата је уцу занату који знаци узми паре а остало све је небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.09.2019 08:15

Сваки суд и судија и тузилац се сломисе заступајуци криминалце тразеци олаксавајуце околности, тузиоци зртве доводе на суд реда ради, све се своди на бригу за лицну сигурност па тако у томе страху трпе зртве , са оваквим правосудјем лоповима и убицама дјеце нетребају адвокати најбоље их заступају правосудни струцњаци, бар је тако у Добоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

21.09.2019 08:32

Бурле, ко је убио Давид-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

21.09.2019 08:39

Све је корумпирано, све за новац и под утицајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

21.09.2019 09:13

Пријеки суд и одузимање имовине и закон за све једнак па по реду од врха пирамиде криминалне!!!попунити татвире а опоравам народабод овог зла трајаце годинама!увезана хоботница страсно и то траје од рата до данас ! од врха до дна! и цистатице корумпиране у њиховом систему а камоли они носиоци правосудних институција све корумпираноооо !овај хаос само њима одговара а народ бјези

Name

Оснивач

21.09.2019 08:48

Имамо систем који шири страх код сваког осим код криминалаца. Систем је прост и на принципима најраспуштенијих мафијашких принципа. Ундба се реновирала, ојачала и кадровски подкрепила тако да је ушла у сваку кућу, сваку радњу и свако предузеће, као и у свако удружење грађана. ПРЕТХОДНО ЈЕ СВА ПРЕШЛА У РУКЕ КРИМИНАЛАЦА ПА ТУ САДА НЕМА ПОМОЋИ, АКО НЕКО ЖЕЛИ ПРОМЈЕНЕ. Остали фактори или су формални или су у служби криминала. То шири страх и нарочито страх за дјецу. Моја кћи је затекла полицајца да дила дрогу ученицима петог разреда и скоро добила батина од истог. Полиција то већ ради јавно. Направљен је систем да сваког ко било шта приговори криминалцима или криминалу (читај и владајућој партији) добија намјештену истрагу, прогон, хапшење, пресретање од "оданих" и "одабраних" полицајаца. Тужилаштво је најкриминализованија установа и ту се све завршава, али постоји још: судија добија позив и наредбу колико и кога ће осудити од ситне "раје" и од оних који се етикетирају као неподобни. Потребна је потпуна реформа, али је страх још већи, када се зна да се овакви системи државног криминала и државног терора (то је злочин према властитом народу и по међународним конвенцијама кажњив тешко кривично дјело) не може промијенити без проливања крви. То чини бомбу која у сваком експлодира и сви главом без обзира одлазе, па не мора бити боље тамо, али бар је тамо систем у служби грађана. Вјероватно ВЛАСНИЦИ ЖИВОТА И СМРТИ" У Републици Српској имају намјеру истјерати народ и онда уновчити земљу и простор дати неком ко би се радо населио овдје! Овај план доводи већ до обрачуна појединих криминалних локалних група и због њиховог обрачуна можеш добити метак у главу ако само изнесеш смеће из куће или изађеш да се надишеш ваздуха. Политичке елите су дебело у криминалу и логика им је: тешко преживиш ако ниси негдје у криминалу ангажован, односно ако ниси у криминалу, онда си сигурно прогањан од полиције, тужилаштва и осуђен од судова који се наплаћују од криминалаца. Жалосно и јадно, најљепшу и најскупљу земљу, крвљу плаћену смо претворили у простор одакле се мора побјећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

21.09.2019 11:29

Томе само треба додати, највеци непотизам је управо у "таквом" правосудју, сто знаци, као да је то приватна институција и да се агонија градјана у будуцности мозе само наставити.

Name

Поређење

21.09.2019 09:31

Енглези су ирце угњетавали 800 година, готово им затрли језик, само 25-35% ираца зна свој језик. Али ирска влада се зарекла да ради за свој народ и да никад више у Ирској ни један ирац неће бити просјак. И ево од сиромашне државе и силних емиграција становништва постадоше једна од најпожељнијих држава у Европи за живот. А шта срби раде од своје државе, шта српска влада ради ? Ради све да не ради за народ, већ сопствени интерес. Проклетство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Страни плаћеник"

21.09.2019 09:32

Србину само дај власт и сам ће себе сахранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

21.09.2019 09:41

Оцекивати од друства гдје влада неимастина и низак ниво друствене свијести? Управо ово ато се догадја! Главну окосницу радне снаге цине радници који су пресли преко 50год. старости а од тога велики дио пензионери! И замислите како це то све изгледати само за десет год? Идес земљом са изградјеном инфраструктуром а нигдје цовјека немозес срести! Ми и нисмо низасто друго него да нам неко са стране наредјује ради то и то кад ми то сами незнамо и нисмо на том менталном нивоу да то моземо иако имамо неко знање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

21.09.2019 10:17

Тако је кад у ТУЗИЛАСТВУ ради неписмена Славица Матијас као тузилац

ОДГОВОРИТЕ
Name

1

21.09.2019 11:41

Није само она неписмена то је услов да би радио.