Велика матура улази у средње школе у Српској

Увођење велике матуре за завршетак средње школе биће једна од активности у оквиру реорганизације рада Републичког педагошког завода РС, а за коју је и Влада РС усвојила информацију на посљедњој сједници.

Република Српска 21.09.2019 | 08:18
Велика матура улази у средње школе у Српској
Потврдио је ово за "Независне" Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

"Далеко смо већ одмакли с увођењем мале матуре у основне школе кроз експерименталне мале матуре. Имамо обавезу и да у наредном периоду уведемо велику матуру, а то је матура за завршетак средње школе", истакао је Дамјановић.

Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа добојске регије, рекао је да би се велика матура организовала у оквиру и на нивоу РС.

"У средњим школама у РС тренутно постоји матурски испит и он је аутономан и постоји за сваку школу. Питања за тај испит одређују матичне школе, то није јединствено и предмети су различити од школе до школе", објаснио је Васиљевић.

Нагласио је да је планирано да велика матура буде један од критеријума за упис на факултет, једнако као што би мала матура требало да буде основ за упис у средње школе.

"Ту онда не би долазили до изражаја субјективност оцјењивања и хиперпродукција вуковаца, него би то било екстерно оцјењивање објективног типа, гдје би ученици показали реално знање кроз јединствене тестове", истакао је Васиљевић.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа регије Бањалука, навео је да је увођење велике матуре веома позитивна ствар. Ипак, још се не зна конкретно када ће велика матура бити уведена.

"То се примјењује и у регији и једнако као што је мала матура референца за упис у средњу школу, тако би и велика матура била референца за упис на факултет", наводи Бајић те додаје да би на овај начин дошло до селекције будућих кандидата за упис на факултет.

Реорганизација, како је појаснио Дамјановић, неће стати само на великој матури те их стога чека низ других задатака.

Имају обавезу да врше контролу квалитета рада основних и средњих школа, као и да раде стандарде знања за сваки предмет у општеобразовним предметима, а то изискује нову подјелу у Заводу.

"У новој подјели ћемо имати одјељење за мјерење квалитета рада предшколских установа, основних и средњих школа, као и одјељење за средње и стручно образовање, које подразумијева средње стручно, техничко и гимназијско образовање", рекао је Дамјановић.

Како додаје, промјена ће бити и када су у питању савјетници за поједине предмете па тако новом организацијом сваки предмет понаособ неће имати свог савјетника, него ће савјетници бити подијељени по областима.

"Тако ће постојати савјетник за језике, за друштвене науке и слично, па би на тај начин сви они једнако радили, а била би покривена и сва предметна подручја", појаснио је Дамјановић те додао да је новина и то да ће Завод имати и могућност ангажовања спољних сарадника на привременим и повременим пословима.

У Министарству просвјете и културе РС казали су да би предстојећа реорганизација рада Завода била усмјерена на савјетодавно-инструктивни рад.

"Била би усмјерена и на надзор над радом предшколских установа, основних и средњих, умјетничких школа, као и школа и установа за школовање дјеце са сметњама у развоју и домова ученика, као и на развој наставних планова и програма", појашњавају у Министарству.

Додали су да ће се важан сегмент реорганизације односити на јачање развојно-истраживачких задатака и активности систематског развоја.

Извор: Независне

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Вук

21.09.2019 06:28

"Видјела жаба да се коњи поткивају, па и она дигла ногу". Све ово се ради да би се направило нових радних мјеста за чланове странака, са купљеним факултетским дипломама, за ухљебљење нерадника и незналица. Ето, треба тобоже увођењем матура, направити селекцијуза упис на факултет, а факултетску диплому и докторат можеш лакше купити него божићно прасе. У школама, као наставници и професори, раде полуобразовани партијски кадрови, а руководе политичке странке. Умјесто да убрзају реформе образовног система у правцу дигитализације и праћења потреба тржишта рада, Дамјановић и слични, мисле нас вратити у 19. вијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер

21.09.2019 12:09

Баш у центар.

Name

Асд

21.09.2019 07:07

Не знам чему то уводите и то када сте створили факултете који су лакши од основне школе. Шта глумите? Спрдате се са народом. Направили сте легалне факултете чији студенти не знају ни шта је семинарски рад у већина је пролазила двицом у основној и средњој школи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вендета

21.09.2019 07:36

Глупост! Умјесто да дјецу растерете непотребим и застарјелим градивом, они им товаре додатну обавезу и стрес..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

21.09.2019 07:49

Ста је хвалило предратном СФРЈ систему образовања ? Ниста, и данас су људи који су заврсили сколовање у СФРЈ цијењени на свјетском нивоу. Треба само пратити технолоски развој и прилагодити градиво струцних предмета потребама трзиста и то је сва мудролија. Друствене предмете би требало садрзајно преиспитати са становиста истинитости. Ми смо инаце познати по "брзим", "квалитетним" и "ефикасним" реформама тако да це и ово бити, као сто неко у коментерима написа, само деградација вец постојецег система због потребе ухљебљавања странацких послусника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВВ

21.09.2019 08:12

Укинули опстеобразовне предмете, напунили сколе вјероуцитељима, квазимајсторима, дипломцима "ливадских" факултета и сад уводе Малу матуру. Коме? Који факултети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПЈ

21.09.2019 09:58

Васим реформама као друство постајемо све глупљи. Као да образовање у оном систему није ницему вриједило, па само уводите смеце извана. Вјеронаку избацити из скола, ко хоце нека уци у вјерским објектима.

ОДГОВОРИТЕ