Мотика склопио милионске уговоре без УО „Алумине“

Милорад Мотика је, док је био предсједник Управе „Алумине“, потписао више уговора чија укупна вриједност премашује 25 милиона КМ, а за које стечајни управник Фабрике глинице (ФГ) „Бирач“ Лазо Ђурђевић тврди да су спорни јер за њих није постојала сагласност Управног одбора, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.09.2019 | 19:59
Мотика склопио милионске уговоре без УО „Алумине“
Један од спорних уговора је закључен између „Алумине“ и фирме „ГЕОтест“ из Брна, Чешка, у августу 2015. године, а у вези са предајом у циљу коначног збрињавања црвеног муља као нус производа насталог током прераде боксита у погонима „Алумине“, а који би чешка фирма прерађивала по сопственој технологији и на сопственом производном погону.



Након тога је закључен Анекс Уговора у септембру 2015. године.

Занимљиво је да је тек након закључивања уговора и анекса Влада РС у октобру 2015. године донијела Закључак о давању подршке управи „Алумине“ да ријеши питање збрињавања отпадног муља са фирмом „ГЕОтест“ из Брна.

Касније, у мају 2018. године закључен је још један уговор са чешком фирмом о предаји и коначном збрињавању отпадног муља, али овај пут је прецизирано да се односи на муљ са депоније на локацији изнад села Ђулићи. За разлику од уговора из 2015. године, у овом уговору се наводи да ће производно постројење за прераду бити инсталирано на земљишту „Алумине“.

Цијена за пружену услугу коначног збрињавања уступљеног муља по тони била би један евро, без урачунатог ПДВ-а, што би „Алумину“ могло да кошта од 25 до 30 милиона КМ.

Цијена рекултивације земљишта, по другом уговору, требала је накнадно бити дефинисана анексом.

Истим уговором чешкој фирми је дат ексклузивитет за наведени посао за најмање десет година, са могућношћу продужења за још десет, а као надлежни суд је одређен Арбитражни суд у Словенији.



Повјериоци бијесни

На сједници Одбора повјерилаца Фабрике глинице (ФГ) „Бирач“ у стечају, одржаној 30. августа ове године, разматрана је информација стечајног управника Лазе Ђурђевића о постојању неправилности у раду предсједника УО „Алумина“ које послује у оквиру ФГ „Бирач“ као зависно привредно друштво.

Ђурђевић је Одбору повјерилаца доставио више уговора које је Мотика потписао у ранијем периоду, а за које тврди да су спорни.

Поред наведених уговора, стечајни управник је Одбору повјерилаца доставио и уговоре из 2017. године који је „Алумина“ склопила са фирмама „Сафир“ из Гацка и „Инграцоп“ из Градишке, те више анекса тих уговора, те уговор „Алумине“ закључен са фирмом „Геобокс“ из Србије.

Сви ови уговори били су повод стечајном управнику Лази Ђурђевићу да Управном одбору „Алумине“ предложи да не буде продужен уговор за Мотику као предсједавајућег УО и овлаштено лице.

Ђурђевић је говорећи на сједници Одбора повјерилаца казао да је Мотика потписивао наведене уговоре без сагласности Управног одбора.

„Најгоре ћемо проћи са првим уговором закљученим са предузећем из Брна јер је у питању уговор велике вриједности, склопљен на десет година са ексклузивним правом са могућношћу продужења за још 10+5 година, гдје по процјени људи из фабрике то збрињавање црвеног муља најмање износи 25-30 милиона“, истакао је Ђурђевић.

Истакао је да постоји допис гдје је Чешка фирма наводно све испунила и да се „Алумина“ исто обавезује, али да он не вјерује да се то може десити.

„Бојим се да нам је арбитража извјесна или да бар покушамо да видимо да ли се може поништити тај уговор“, казао је Ђурђевић.

Додао је да не зна зашто је Мотика крио уговоре од свих, те да они нису протоколисани већ су само резервисани бројеви у књизи протокола.

Истакао је да ће због свега поднијети извјештај тужилаштву и затражити истрагу.

На питање члана Одбора повјерилаца Милана Бастаха да ли се Милорад Мотика изјаснио поводом наведених неправилности, Ђурђевић је казао да се Мотика правда и истиче да је то наставак оног што је раније одобрио УО, да је то по закључку Владе.

Зашто су уговори откривени послије три године?
Предсједник Одбора повјерилаца Татјана Врањковић је питала Ђурђевића како је тек сазнао за уговоре који су закључени 2016, 2017. и 2018. године, на шта је он одговорио да му је речено да су у протоколу резервисани бројеви, да се не зна за шта, те да је је након тога он све тражио званично.

„Питао сам га је ли потписао те уговоре, а он ми је рекао да није и у томе је био упоран до краја. Онда сам дошао до копије тог уговора и тражио све званично, након чега ми је уз овај уговор доставио старе одлуке УО које се односе на уговор о пословно техничкој сарадњи. Такође су ми достављене још неке одлуке за које мислим да су фалсификоване, али не могу још да кажем јер нисам све записнике прегледао. Тада је настала та афера када ми је рекао да има те одлуке, па да нема те одлуке…“, казао је Ђурђевић.

Након што је Одбор повјерилаца размотрио информацију стечајног управника о постојању неправилности у раду Мотике, који је до 22. августа био предсједник УО „Алумине“, усаглашено је да се од УО тражи достављање мјесечних извјештаја о односу обртне имовине и обавеза заједно са прегледом залиха, као и мјесечних извјештаја о активностима УО са прегледом усвојених одлука.

Мотика: То је апсолутно чисто

Мотика данас није одговарао на позив портала ЦАПИТАЛ, али је раније рекао да нема ништа против кривичне пријаве коју је стечајни управник најавио, јер су уговори „потпуно чисти“.

„То је апсолутно чисто. Не занима ме шта он прича. Нека поднесе кривичну пријаву. То су уговори који не достижу 100.000 КМ и није било обавезе да иду на Управни одбор, тако да ја ту немам никакав проблем. Осим тога, ти уговори немају никакву финансијску одредницу и то је чисто као суза“, казао је Мотика.

Управни одбор фирме „Алумина“ 27. августа изабрао је за предсједника Управе Милу Матића, након што је 22. августа са те позиције смијењен Милорад Мотика.

Након два дана, односно 29. августа смијењена су и три члана Управе компаније „Алумина“ Милорад Мотика, Зоран Обреновић и Радислав Филиповић, а на њихова мјеста именовани су Милан Баштинац, Данијел Драгичевић и Жељко Ђурић, о чему је портал ЦАПИТАЛ писао у тексту “На Додиков захтјев смијењена три члана Управе “Алумине””.

„Алумина“ је кћерка фирма Фабрике глинице „Бирач“ која је у стечају и њен је најпрофитабилнији дио. Запошљава око 1.200 радника.

Ова компанија очекује у 2019. години приход од око 400 милиона КМ, који ће бити из извоза, рекао је раније Мотика.

(БН/Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

атк

16.09.2019 18:13

све је Мотика радио у договору с Лазом Дјурдјевицем. Само се сад Лазо прави луд. А кад с малољетница проводи вријеме Онда је истински луд н.а. квадрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

16.09.2019 21:03

А кад ми је колега причао да Миле има бизнис у Брну и да се праве зграде нисам му вјеровао...

Name

Пуце тиква

16.09.2019 23:46

Немогуце да лопурда Лазика није за то и раније знао. Сад им пуце тиква у коју су до скора заједно писали

Name

Тривун

16.09.2019 18:18

Опет Лажо лаже! Ако је стечајни управник одговоран за пословање стечајног дужника он или закључује уговоре и контролише новчане токове или је овлаштење пренио на неког, а то дође на исто у смислу одговорности. Иза овог марифетлука се крије Лажин интерес, исти онај какав је имао при набавци службеног возила у Њемачкој плаћеног далеко изнад тржишне цијене након чега је узео њен дио. Један од тазлога може бити именовање Бајиних људи у УО што Мотика неће прећутати. Дакле, ето још једне афере која ће епилог добити тек након промјене власти у РС. Што прије, за све боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.09.2019 21:04

Лазо И Мотика су за једно радли.Аниме извоз је исао преко посредника за провизију коју су касније дијелили.Па стецајни постурал не иде с Нуле.Одуговлаци се А Лазо запосљава своју родбину за возаце и наводно адвокате.Надам се ипак да це тузитељка Зивана Бајиц овдије имати посла а по оконцању Лазо и његова криминална групу наци се Ида ресетака ресетака.

Name

ТиО2

16.09.2019 20:42

Дајте мени "црвени муљ" и ја ћу га "збринути" за 0,5км по тони! Заузврат ћу издвојити Титан и Ванадијум и пласирати на америчко тржиште а остатак проследити кинезима у град Смедерево! Бујрум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

16.09.2019 21:14

Како се зове тај стечајни управник Лажо Дјурдјевић или Лазо Дјурдјевић. Или му је Лажо ново име. Па ако је Педофил треба га ухапсити. Те младе даме је сигурно плацао и одмах га ухапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоонер

16.09.2019 21:23

Узимо Мотика мотиком...пардон лопатом:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

17.09.2019 18:00

Узимао је он лопатом а бога ми и мотикици. Сте направи од максе црна му мајка.

Name

Директ

17.09.2019 18:08

Његова књига би се звала "Мотиком до милиона". :)))

ОДГОВОРИТЕ