Папир трпи све: Ово су наше лажне декларације?!

И док БиХ, а тиме и њени ентитети и сва три конститутивна народа, српски, хрватски и бошњачки, као и остали, тоне у све већу биједу, наше вође у недостатку било каквих идеја да земљу извуку из неимаштине враћају нас у деведесте и нуде разне папирнате декларацију које доприносе само већем одливу људи и слуђивању оних који морају остати овдје.

Босна и Херцеговина 15.09.2019 | 15:36
Папир трпи све: Ово су наше лажне декларације?!
Нису то декларацију о стварању услова за бољи живот Срба Бошњака, Хрвата и осталих него за остваривање недосањаних циљева, створених у главама оних који годинама живе на грбачи овог народа без обзира на вјеру и нацију.

Посљедња декларација СДА, донесена јуче на Конгресу те странке, у којој се каже да је примарни и дугорочни циљ усвајање Устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом Република БиХ, с три нивоа власти државним, регионалним и локалним.

хттпс://www.клиx.ба/вијести/бих/доносимо-нову-програмску-декларацију-сда-нас-примарни-циљ-је-република-босна-и-херцеговина/190913013

Програмска декларација седмог Конгреса СДА такође третира питања реформисања јавне управе, економије, радничких права, државне имовине, независности правосуђа, слобода, расељених особа, борачке заштите, социјалне заштите, образовања... све под плаштом демократије у којој би, када би тако било, одлуке биле у рукама најбројнијег бошњачког народа.

Да та служи за подизање тензија, хомогенизацију народа и манипулиасања бирачким тијелом потврђују разне декларације које су донесене у претходном периоду, а којих се више не сјећају ни сами аутори који су стајали иза њих а које су предвиђале БиХ без ентитета или стварање три државе на простору дејтонски уређене БиХ.

Да је по усвојеним декларацијама Република Српска сада већ је требало да буде самостална држава у границама ентитета.

<а хреф="хттпс://www.6yка.цом/новости/сабор-снсд-а-усвојио-декларацију-qуотнародна-скупстина-рс-треба-у-току-2018-да-расписе-референдум-о-самосталности-рс-акоqуот">хттпс://www.6yка.цом/новости/сабор-снсд-а-усвојио-декларацију-qуотнародна-скупстина-рс-треба-у-току-2018-да-расписе-референдум-о-самосталности-рс-акоqуот

Тако је предвиђено декларацијом, коју је донио СНСД 2015. године на 5. Сабору те странке под називом "Република Српска - слободна и самостална будућност и одговорност",

У тој декларацији, предвиђено је одржавање рефенрендума за издвајање Републике Српске из БиХ у 2018. години, која је давно прошла.

У Декларацији је предлажено да Народна скупштина Републике Српске, као највиши орган стране потписнице свих анекса Дејтонског споразума, треба да донесе одлуке о самосталности Српске као начину остваривања њеног уставноправног положаја у Дејтонској БиХ.

"Право на самопредјељење припада Републици Српској уколико други буду истрајавали на кршењу Дејтонског споразума. Уколико до краја 2017. године не буде видљивих процеса и мјерљивих резултата успостављања позиција Републике Српске у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, Народна скупштина Републике Српске треба у току 2018. године да распише референдум о самосталном статусу Републике Српске", наводи се у тој Декларацији.

У тој Декларацији, која је негдје склоњена након интервенције западних амбасада, СНСД је предложио да се на простору БиХ од тих самосталних држава формира унија држава БиХ са отвореним границама, слободним кретањем људи и робе.

Након утврђивања самосталног статуса, Република Српска, према томе, треба без одгађања да затражи приступање ЕУ, уз прихватање њених правних тековина.

Тешко је поврјеровати да ће и ова посљедња коју је донио СДА о успотављању РБиХ заживити у пракси, баш као и оне претходне које су доносиле разне политичке структуре.

За све ове декларације заједничко је то да "папир трпи све", па и најновије небулозе које је усвојио Конгрес СДА о успостављању РБиХ и јачању "босанског идентитета".

Да ће то бити тешко изводљиво у пракси, потврдио је и предсједник Србије Александар Вучић који је указао да би свака врста игре око рушења дејтонских принципа значила велике проблеме.

<а хреф="хттпс://www.ртвбн.цом/3965948/декларација-сда-вазнија-него-сто-се-представља-слиједи-одговор">хттпс://www.ртвбн.цом/3965948/декларација-сда-вазнија-него-сто-се-представља-слиједи-одговор

"Ми смо једна од земаља потписница која је гарант провођења Дејтонског мировног споразума и нама су мир и стабилност најважнији. Свака врста игре око рушења дејтонских принципа значила би велике проблеме за сваког од нас", рекао је српски предсједник, упозоравајући да "свако рјешење у БиХ мора бити резултат договора српског, хрватског и бошњачког народа, јер све друго не би водило у правом смјеру"

Коме је до игре ватом, како рече предсједник Србије, нека изволи?!

БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Д

15.09.2019 13:49

Све су деклерације скрећања пажње са других крупнијих проблема,а тоје економија и развој БиХ,Жалостно је што то код нацијонално наелектрисаног свих народа пролази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

15.09.2019 15:44

Д потписујем свака цаст тако је

Name

Покусавам Остати Нормалан

15.09.2019 13:56

Прво прије пар година СНСД донио декларацују о самосталности РС, па онда Хрватски народни сабор декларацију о стварању трецег ентитета (Херцег Босне), па сада СДА декларацију о унитарној БиХ. Све три су изразито националне (националистицке) странке. Исто каоо пред рат. Кад немају других аргумената, народ излудјују националистицким, нереалним, темама. Бице да се иза брда поново несто ваља. Тада смо добили рат, а сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2019 14:37

И ја покушавам али и покушавам бити рационалан. СВЕ је кренуло од Додика, примјера је безброј, то није од неки дан, то траје више од деценије. Дејтонски мировни споразум не предвиђа никакав "хрватски ентитет", сјетимо се само колико је пута Баја тражио да се ХДЗ-у обезбиједи њихов 3-ћи ентитет, опозиција јесте упозоравала да престане кокетирати са ХДЗ-ом, то је кап у мору његових антидејтонских небулоза. Он је Брчко дистрикт увео устав БиХ а на његовој карти иза леђа тај дистрикт не постоји, то је један политички мешетар којега нема на далеко.

Name

Децко

15.09.2019 15:20

Ре, све то стоји, али нисам извукао закљуцак ста би ми - "обицни смртници" требало да радимо?

Name

Ре Децко

15.09.2019 16:50

Стање је врло сложено, сложеније него што мислимо, "ми обични смртници" би требали радити свој посао и што мање пратити политику. Ко је млад најбоља опција је одлазак. Нисам оптимиста нимало, понављам, ситуација је веома компликована, Додик је веома дуго градио политичку каријеру на начин да је омаловажавао и понижавао државност БиХ а он је као за дејтонски мировни споразум, не може се тако водити политика. Он је већину надлежности пренио на БиХ а сада тера изборе на причи о повратку тих истих надлежности. То је једна катастрофална популистичка политика од данас до сутра, Не могу бити паметан, не знам, није добро...знам сигурно да до рата неће доћи, важан је мир, мир мир и опет мир. Ја сам учесник рата и добро знам шта је метак и граната а ова дјеца на форуму нека завежу језик и нека не каке без везе, рат није видео игра.

Name

Снови

15.09.2019 14:11

Пусти снови СДА.Умјесто да зивимо слозно они цим незнају куда це од дугова и одласка народа одмах Декларације о уједињењу или одвајању.И тако пола године се препуцавају о томе па онда долазе ЛОКАЛНИ избори послије избора 6 мјесеци о крадји избора.Креце куповина ПАПАКА и тако задњих 16 година СНСД ХДЗ СДА функционису и дебело се богате.Док су пуни аутобуси нас за ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л

15.09.2019 20:29

Овако це бити док несмјените на изборима Додика Цовица и Бакира.Пробудите се народе БИХ-а док вам није касно,јер ова тројица ниста нераде добро за свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

16.09.2019 11:36

Не знам цему толика паника око неке декларације СДА из 2019 када је скоро иста као и она из 2015г.!? Јели то Миле осјеца конацно страх за своју позицију? Па знамо да су овакве декларације СДА одговор на декларације СНСД о независној републици и другим модалитетима сецесије... и ту нема ниста ново. Обзиром да и ПДП, СДС (назови опозиција) први пут озбиљно реагује на СДА декларацију, имам осјецај да сви страхују од Бакира и СДА јер су изгледа свјесни да це он то у догледно време реализоват. Подсјетио би да је СДА тразила укидање химне и грба и укинути су, да је СДА тразила укидање 9. јануара као дрзавног празника и то је бурле уз референдум (цитај анкету) упаковао у неки као нови закон а реално је као дрзавни празник 9. јануар забрањен, сада се СДА одлуцила мијењати име републици, по свему судеци це и то реализовати и ста им остаје... па укинути ентитете а бурле нека пјева по васарима!

ОДГОВОРИТЕ