Реакција поводом декларације: Пусти снови СДА

- Босна и Херцеговина може функционисати само на основама дејтонског уређења и никаква регионализација, посебно она која подсјећа на Прудски споразум, као ни промјена имена које нас сјећа на ружну прошлост, не долазе у обзир, саопштено је из Партије демократског прогреса (ПДП) поводом програмске декларације СДА која ће бити усвојена на сутрашњем Конгресу странке.

Република Српска 13.09.2019 | 13:44
Реакција поводом декларације: Пусти снови СДА
''У СДА би морали бити свјесни да БиХ као оваква такође може функционисати само на бази договора, тако да све потенцијалне интеграције, укључујући безбједносне, морају бити остварене само на том принципу.  Парадоксално је да се СДА у својој Декларацији залаже за људска права и слободе, а у исто вријеме промовише афирмацију тзв. босанског језика као заједничког идентитета свих грађана БиХ. Они би требали знати да српски народ нема проблем са својим идентитетом, да је језик којим говори српски, што је одувејек било и остаће.

Било би много конструктивније да СДА са коалиционим партнерима предложи и обезбиједи пуна права Срба у Федерацији БиХ, што укључује и право на језик и писмо.
Оваквом Декларацијом СДА ће само погоршати ионако лошу политичку ситуацију у БиХ, а што се тиче спорних дијелова њихове декларације, можемо им поручити само једно – пусти снови'', наводи се у саопштењу.

Подсјећамо, у програмској декларацији СДА пише да је њихов примарни и дугорочни циљ „усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализирана, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти државним, регионалним и локалним с градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар Босне и Херцеговине“, објавио је Клиx.

Остали циљеви су успостављање врховног суда БиХ, укључивање БиХ у ЕУ и НАТО, забрана негирања холокауста и геноцида, афирмација босанског језика као заједничког идентитета свих грађана БиХ, борба против корупције и криминала, афирмација младих, супротстављање било каквим подјелама, борба против „лажних оптужби о екстремизму и радикализму Бошњака“, уклањање етничких и ентитетских блокада и механизма вета, уз надмоћ државе над осталим нивоима власти, реформа полицијских снага. 

-Разматрање административно – територијалне реорганизације ФБиХ може бити разматрано искључиво у оквиру реорганизације на простору цијеле БиХ – пише у декларацији.

Петнаести члан декларације третира питање „босанскохерцеговачког и етничког идентитета“ и у њему се наводи како идентитет није негирање етничке припадности Бошњака, Хрвата, Срба и осталих, већ развијање осјећаја припадности држави БиХ.

(БН)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Платон

13.09.2019 11:56

Само не знам како це се Изетбеговиц борити против корупције и криминала кад је он врх тога. Ја би га назвао босански сеик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 14:04

Афирмација босанског језика за све оне који се сматрају босанцима. На то се мисли. Нико и не спори право србима на српски језик као сто се то ради у Рс са босанским. Или хрвати сто оспоравају српски језик. Сви несто баке овакав баке онакав а код бакета највисе права за разлику од Баје и Цовица. Хејтери не признају цињенице него измисљотиње.

Name

Дадо

15.09.2019 09:32

Овај Бореновиц прица али ниста не казе. Иваниц је бас професор за њега. Па и мали Станивуковиц. Са овим је Леми увијек сигуран да це владати.

Name

ДОБОЈ 2019

13.09.2019 11:58

Ево ја након ове декларације имам већи осјећај припадност држави БиХ.... ФYИ: Мој Бакире, па срби све мање осјећају припадност РС-у а о твојој БиХ да и не причамо! Погледај мало број људи који су се одрекли БиХ држављанства па ће вам бити јасно гдје води СНСД, СДА, ХДЗ политика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

13.09.2019 12:10

Сви вемо ми отици једни преко Дрине други преко Саве и ко остаје паметан је Баке

Name

Ре Добој

13.09.2019 12:31

Фуј теби. А пошто да погледај број људи који су се одрекли пасоша БиХ па фуј огромна већина их је из РС а гдје ти душелизци одоше па у ЕУ и земље Нато пакта мизерија и лицемјерство. И у суштини они бјеже из те рбоје РС фуј. Зато несери сваки град анин који је побјегао и бјежи главом без обзира бежи из РС јер се угуши ал опет оде на запад да лиже тамо гдје је пљувао. Ови из Федерације који и одлазе бар подржавају и не пљују те земље у које иду а не као ми фуј. А нека статистика каже да има око 300 000 Срба који су напустили РС и отишли у земље по којим у РС пљују а тамо лицемјерство мањи од макобог зрна. А сви су они са пасошом БиХ. Не интересује е федерација ал тако глупи комент. Као народ из РС бјежи због Бакира И СДА и због пасоша БиХ а не због мизерије у РС у коју нас није ивуко Бакир него наш Баја. Бакир ме интересује ко ла ски снег. Ал наше поразе бједу срамоту приписивати више увјек исто Бакиру и Сарајеву више је постало морбидно. И на крај крајева знасе ко ведри и облачии РС а ко Федерацијом. А за пасош који нереди ништа осим карте у једном правцу је друга прича. Кад за своју пропаст престанемо кривити друге а не сами себе нема од нас ништа.

Name

Капетан

13.09.2019 12:05

Дефиниција идентитета је сагласност човјека са самим собом. Криза идентитета је једна од одређујућих особина бошњачког народа. Нажалост, оваквом декларацијом сда показује сву исфрустрираност због своје промашене ратне политике настављене и у савременим околностима. Антисрпски став јесте политички избор али он не нуди политичко рјешење. Забрињавајућа је нова подршка запада ретроградним идејама, остало је деја ву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.09.2019 12:31

Пријатељу, понуди нам само један доказ којим ћеш оспорити чињеницу да прије берлинског конгреса у БиХ није било никог ко се изјашњавао као Србин или Хрват?! У БиХ су све до тада живјели само Бошњаци православне, католичке и исламске вјере! ТО ЈЕ НЕПОБИТНА ЧИЊЕНИЦА, коју није негирао чак ни Илија Гарашанин, који се сматра оцем српског национализма!

Name

Капетан

13.09.2019 12:55

У Босни и Херцеговини су живјели и живе Срби православне исповијести, Срби римокатоличке исповијести и Срби мислиманске исповијести. То ти нема пуно везе са Берлинским конгресом 1878. Узгред од тог конгреса креће наметање српском народу нове историје по мјери германа. О српском присуству на овим просторима постоје бројни докази и записи, узмимо византијског цара Порфирогенита из 10 вијека, који нам и нине толико наклоњен. Измишљено бошњаштво и припадност некаквим патаренима-богумилима је нешто на чему ви инсистирате у својој памфлетској историји. Босна и Херцеговина се не може ампутирати из српске националне историје, па је се ми и не одричемо! Бошњаштво је аустроугарска и ватиканска подвала Србима муслиманске вјероисповијести. Историја је егзактна наука која се изучава, она се не ствара. Мало боље прочитај Начертаније од Илије Гарашанина и ријеши се предрасуда. Свака предрасуда је хендикеп.

Name

@:Д

13.09.2019 12:59

Знају то Срби,нема Србина који није процито Нацертаније од Илије Гарасанина али код Србина је најомразенија ријец истина.

Name

@Капетан

13.09.2019 14:00

Не говори се о српском присуству него о православном присуству.Поново процитај Нацертаније и увијек треба спомињати и то потурати Србима да виде како су их браца преко Дрине ословљавала и како се изјасњавали.

Name

Салаука

13.09.2019 12:08

Сва тројица су Босански Сеици, теско нама са њима и благо њима са нама и Бог је дигао руке од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

13.09.2019 12:14

Брза реакција ПДП-а, т-ако ради озбиљна странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тикван

13.09.2019 12:34

мени је драго што је овако ПДП реаговао због тиквана у БиХ из тзв опозиције у ФБиХ који набијају на нос СДА-аовцима да су они својим гласовима омогућили да СНСД има 4 делегата у ПС БиХ, ... као то је издаја итд... па ево, у чему се разликује ПДП, СДС и тд

Name

Ре Градишка

13.09.2019 12:39

Само шупље пре и једни и други пресипање из шупљег у празно класика. Што ПДП не направи нешто у РС. Гдје су ту реакције. Ово је класика дизања тензија и набаци а је лопте један другом док глупи народ гледа текму пљешче завија а резултат и исход већ унапред договорен колико пута је било овако зицерс једни другом као они нас нешто нападају а ми се као нешто бтанимо. Колико је било овакви сцена и око референдума заставе тужбе против Србије итд. Ал битно је да се раја почела да жари и пали. И ко је од свега тога највише имао корист па они а које као по обичају по 1000 пут попушио фору па народ.

Name

ре

13.09.2019 13:15

и ПРЕВИСЕ !!!

Name

Марињо

13.09.2019 12:15

Шта ће Додик сада, потписао Придски споразум и СДА га ставио у Декларацију. Браво ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

13.09.2019 12:16

Сда па ви заборавили да се босна распала92године и да дрзава република српска постоји вец 30 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пеки

13.09.2019 12:23

Да ми је твој мозак макар један викенд, да се одморим од размишљања...

Name

Ре ре пеки

13.09.2019 14:31

Па ста цовјек није реко истинуто.јел се распала 92.ста ту није јасно.само особе без мозга могу другачије сватит.па јел алија покусо ратом створит тзв републику беиха.па није успио.ста овај сад подрумас покусава.ко вас води добро сте и нормални.

Name

Ре ре пеки

13.09.2019 14:38

Сда мозе правит републику бx али само без српске

Name

Ре

13.09.2019 14:50

Е то ти неце ни унуце дозивети.

Name

Добојлија

13.09.2019 12:17

Бореновићев ПДП закуцава кад треба. Гдје су сада Стевандић и Клошарац, гласали за Звиздића па нека сада бране СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.09.2019 12:35

Што се јављаш,када је Добој закуцао.

Name

израелац

13.09.2019 12:34

Додик наредио Бакиру да закува па да испадну патриоте... хаххахахах колко више понављају исти фазон то није нормално... кога брига шта СДА пише и како привлачи публику.. њихова прича нема основе ни ослонца у демократији јер су базирани на религијском национализму..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 12:57

Исто помислих. Ми смо стално у врзином колу.

Name

дзе си

13.09.2019 12:36

само уцити енглески њемацки и бјезати одавде, набијем на ону ствар и српски, хрватски и босански

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

13.09.2019 12:53

Догорило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.09.2019 12:57

Немојте нападати своје коалиционе партнере. Захваљујући њима ви и данас владате иако нисте у прошлој парламентарној скупштини БиХ имали ни једног посланика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће проћи

13.09.2019 13:27

СДА као и бакир закувавају ради политичких појена. Што омладина одлази из бих никога од политичара неинтересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

13.09.2019 13:44

То они знају да је немогуће,као што приговарају Додику да је немогућа самостална РС,Сад и они причају као и Додик ,да би јих већина подржала,Уче се од додика како треба придобити већину

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

13.09.2019 14:00

Бореновицу цетири године си био са Бакиром у власти сто ниси помогао Србе у федерацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД декларација

13.09.2019 14:05

Сад се очекује и СНСД ДЕКЛАРАЦИЈА, која це, по свом садржају, бити сасвим КОНТРА! Сад је коначно јасно да се СДА и СНСД договарају?!

ОДГОВОРИТЕ