Додатно јачање веза Републике Српске и Србије

- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су "Дани Српске у Србији" изузетно успјешан пројекат сарадње и промоције што показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у овој манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

Република Српска 10.09.2019 | 22:02
Додатно јачање веза Републике Српске и Србије
"О обиму, значају, али и успјешној организацији ове манифестације довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије", рекла је Цвијановићева у обраћању званицама у Народном позоришту у Београду на затварању манифестације "Дани Српске у Србији".

Она је рекла да јој част и задовољство што је вечерас у Београду и што има прилику да присуствује свечаном затварању ове веома значајне и, сада већ, традиционалне манифестације, коју је Представништво Републике Српске у Србији успјешно организовало већ седми пут.

"О блискости народа који живи с обје стране Дрине не треба посебно говорити, нити о томе да наши односи увелико превазилазе оне формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама.
Не постоји ниједан успјех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осјећа или доживљава подједнако", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да зато и свака побједа Србије, било да је ријеч о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

"С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбиједимо стабилност и даљи развој Републике Српске. Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом", рекла је предсједник Републике Српске.

Она је навела да кроз ближу и даљу историју, граница са Србијом и њен безбједан прелазак често су представљале питање живота и смрти, а данас је од суштинског значаја да се обезбиједи слободан проток људи, робе, идеја и капитала, који ће бити у функцији јачања привредне сарадње и укупног развоја.

"Веома смо захвални руководству Србије на разумијевању, принципијелној политичкој подршци, као и на бројним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије. Важно је и на овом мјесту подсјетити да у Српској данас скоро нема општине у којој Србија није присутна кроз изграђену или реконструисану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат", подсјетила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Српска захвална Србији и на помоћи коју пружа у едукацији и усавршавању њеног кадра у области здравства, али и подршци на модернизацији образовног процеса.

"Неизмјерно је важно и учешће Србије у нашим хуманитарним акцијама и све то наши грађани цијене. Они воле што радимо и дјелујемо заједно", додала је Цвијановићева.

Она је рекла да са великим задовољством може истаћи да су односи Српске и Србије снажнији него икада, а да у будућем периоду могу бити само додатно унапређени.

"Велики допринос јачању наших веза даје и ова манифестација коју вечерас свечано затварамо. У то име, желим да изразим посебну захвалност Представништву Републике Српске у Београду, као и свима који су дали свој допринос да `Дани Српске у Србији` и ове године буду организовани на највишем нивоу.

Живимо у изазовним временима, и даље носимо многа оптерећења из прошлости и боримо се са истим стереотипима. Многи процеси се дешавају око нас, али и у оквиру нас и зато је важно да ојачамо нашу позицију за вријеме које долази", поручила је Цвијановићева и у име грађана и институција Републике Српске захвалила Србији на подршци коју пружа.

(Срна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Објавио

10.09.2019 20:11

Босна и Херцеговина је много урадила у међудржавним односима и сарадњи тако да њен ентитет РС има одличне везе у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.09.2019 21:59

Везе БиХ и Србије су Јаке прије свега захваљујуци српском народу у РС и БиХ. Да се Сарајево (Босњаци) искљуциво пита, ми бисмо били у рату са Србијом.

Name

КОМШИЈА

11.09.2019 05:16

Наша мајка Словенија!!!

Name

Стварно јаки

11.09.2019 08:39

Добре нам везе, зато на границама километарске колоне. Камиони цекају по 2 дана.

Name

ре директ

11.09.2019 13:15

Друзе, да је тако како ти мислис, неби се предузеца Србије просиравали по федерацији. Знају они у ком је ентитету боље. Знам да истина боли!

Name

ре

12.09.2019 09:22

хттпс://yоуту.бе/02ЕЛАсПXлцг

Name

Ратарата

10.09.2019 20:13

Шта смо Богу згрешили да тебе слушамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.09.2019 21:22

Зашто борачки мјесечни додатак развлачите за исплату по седам до десет дана, од мизерне борачке пензије коју заједно не исплаћујете уназад пар година, зар и у том мизерном борачком додатку ловите камате и зјале.

Name

Глас

10.09.2019 20:24

Хип,хип,хуура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.09.2019 20:39

Док ви смеће од људи-политичари ојачате везе народ ће се раселити и изумријети. Гдје је прича о економији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

10.09.2019 20:49

Који је монструм укинуо платни промет са Србијом и тако нанио огромне економске стете народу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

10.09.2019 21:04

Одговор! Додик, он је протерао динар из платног промета истовремено кад је предао и Брцко. Пре тога је дојахао на тенковима нато-а, лицно сам био присутан на улицама БЛ кад се то десавало. Која слуцајност, стварно нисам знао ста се десава, сретнем комсију полицајца, Славко Сариц, и питам га стај ово, ста се десава? Одговор је био: "Цекамо да ове избаце из МУП-а па да ми заузмемо". Тај и такви су умрли за мене.

Name

РЕ

10.09.2019 21:19

Зна се ко је укинуо платни промет!

Name

ре Ратко

11.09.2019 07:21

Лупаш Ратко. Никаквих тенкова није било те деведесетседме. Били су БОВ-ови војне полиције око хотела Босна и ниједан политичар није био у њима.

Name

БГ

10.09.2019 20:55

Скоро да сте постали завицајно удрузење у Србији као и бивса рск сто има удрузење.Неслути на добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

10.09.2019 22:11

Само повецавате број некретнина по Србији. Само у Новом Саду стотињак станова посједују Модрицани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из Србије

11.09.2019 01:49

Ови дани се праве ради гласова и гласацког тијела. Сад спроводе идеју једног удрузења Републике Српске како би све ставили под контролу и интегрисали сва удрузења под једно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

11.09.2019 06:43

Везе треба јачати, али ко је укинуо платни промет са Србијом, како вас није срамота, немате ни образа ни морала као ни сви који вас подржавају. Отпадници српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.09.2019 07:28

КАКО ЖЕЉКА НА МАРГИНИ ДОДИКА МЛАТИ ПО СРБИЈИ. ПРОСЈАЦИ. СРАМ ВАС БИЛО КУЋА ВАМ ГОРИ

Name

Ево

11.09.2019 07:42

Ево је опет !!у трговини!купује гласове по Србији !!! они дају посао у дрзавним или дозволе за рад приватним фирмама само за глас њима и узивај у привилегијама ! куповина папакааааа!!!! у пуном јеку !!за потребе странке а троскове плаца будзет сбих градјана !!!!то само на брдовитом балкану пролази и нигдје висе!!има ли краја бахацењу политицара на балкану !дотицна је врх врјова !у потросњи будјета од својег будзета 10 милиона па бозног парка па ходања и рада за потребе странке и лицне бахацење врх врхова за гинисову књигу!!!! а народ се исељава на све стране од овог зла!!! осиромасен опљацкан понизен немоцан расељен !а партијаси се бахате у сбојем царству у урусеном систему!страсно у 21 вијеку

Name

Па

11.09.2019 07:47

Ко је укинуо платни промет са Србијом а сад пуна Србија лицног капитала од тих истих!Србија наградила за рад и сад цува јабно и тајно!!од Београда на води до цијеле територије Србије !улазу без бојазни да це се блокирати или одузети!!цува се ревносно!!! партијско благо стецено на брдовитом балкану!!!!!! па сад су боггатаси бисе тамо нег овамо! И Упрабљају са народом из Србије !!!! тамо им је база као и Русијја