ПДП о споразуму: Највише штете су имали грађани

Сједница Главног одбора ПДП одржана је данас у Брчком, а фокус је био на припреми 9. редовног Сабора који ће бити одржан 28. септембра у Бањалуци и током којег ће бити обиљежено двадесет година постојања и рада Партије демократског прогреса.

Република Српска 08.09.2019 | 20:27
ПДП о споразуму: Највише штете су имали грађани
Главни одбор је разматрао тренутну политичку ситуацију и донио неколико политичких закључака.

– Посљедња сједница Предсједништва БиХ потврдила је да је споразум СНСД-СДА-ХДЗБиХ пропао и да Савјет министара није формиран до 05.09., чиме је концепт формирања власти ове три странке доживио неуспјех – наведно је у ПДП, као један од закључака.

Даље наводе да Главни одбор ПДП сматра да су у претходних 10 мјесеци неуспјешног преговарања ове три странке највише штете имали грађани, у Републици Српској и у ФБиХ, јер су реформе заустављене, европски пут је на чекању, институције су блокиране, а велики број раније одобрених финансијских међународних аранжмана не може да се спроведе због блокаде Парламентарне скупштине БиХ. 

– Главни одбор ПДП сматра да да је СНСД, као представник Републике Српске у овом процесу, показао немоћ и неспособност да заврши процес који је започео, те истиче да је за Републику Српску и БиХ од великог значаја да се власт на свим нивоима у БиХ формира што је прије могуће – наводи се у закључцима ГО ПДП.

ПДП позива позива да се у најкраћем року изврши деблокада Парламентарне скупштине БиХ, јер су многи пројекти у Републици Српској угрожени, а посланици и делегати онемогућени да раде свој посао.

Нема интереса Републике Српске

– Сматрамо да је именовање СНСД кадрова у руководство Парламентарне скупштине БиХ не представља никакав интерес Републике Српске уколико парламент својим нерадом доноси штету РС и зато је посебна одговорност на СНСД да обезбиједи рад Парламентарне скупштине БиХ у пуном капацитету – наводе у ПДП.

Главни одбор ПДП наглашава неопходност измјене Изборног закона у смислу увођења механизама који би омогућили фер и поштене изборе, те трагати за начином увођења института ванредних избора.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

08.09.2019 19:03

Све је тачно ово што је закључио ПДП на сједници Главног одбора. Међутим проблем је што народ не може да живи од прича и закључака како странака на власт, тако и странака у опозцији. Ни једни ни други не предлажу рјешења за рјешавање тешке економске и социјалне ситуације већине грађана у Републици Српској. Нико и не покушава да тражи рјешења за проблем одласка млади школованих људи и друге радне снаге у развијене облике, као и за проблем наталитета и катастрофалног образовања. Босни и Херцеговини, односно Републици Српској потребан је озбиљан реинжењеринг тако што ће из политичког живота да оду садашње структуре позиције и опозиције. Њихово мјесто морају пеузети нови људи који ће донијети нове вриједности на којима почива данас развијени свијет, а не сиромаштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЗНАЊЕ

09.09.2019 06:16

Па пријатељу, ове садасње са власти само пуском мозес отјерати, и тако прекинути колотецину у којој се налазимо. Они су се "везали" за позиције и немају намјеру предати их неким другим ликовима. Знаци, подици народ на бунт, рат али народ свих нација против свих политицара. То је једино рјесење ове ситуације.

Name

ре ре знање

10.09.2019 03:37

Тај савјет задржите за вас у Федерацији.

Name

Док

08.09.2019 19:05

Крајње је вријеме да погледате себе, а не само СНСД. И птице на грани знају да је СНСД зло. Али да бисте побиједили зло морате бити бољи. Све сто сте до сада урадили није дало резултата. Или немате идеја или заиста нисте бољи од њих. Мијењајте ствари из темеља или нестајете....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

08.09.2019 19:53

Хајте ви реците ста то требају урадити да бих побједили како ви казете зло. Ма ви сте цисти позиционар, прицате супљу прицу.

Name

Па

08.09.2019 21:47

Што је ви не формирате кад су ови неспособни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

08.09.2019 21:52

И до сад су избори били фер и поштени,уостало фер и поштено јесу ријечи истог значења.Били су поштени и ви сте их све поштено изгубили од бољег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

09.09.2019 05:43

Добро бих било да је тако у погледу фер избора како казете, али И ви не вјерујете у то сто сте написали јер знате да није тако.

Name

СВЈЕДОК ИЗ ДОБОЈА

09.09.2019 06:33

Тврдити да су било који избори организовани у РС били регуларни може само неко ко није учествовао у иборном процесу или неко ко не жели да отвара ову тему.Тврдим да су сви проткани бројним нерегуларностима и о томе постоје докази.Проблем је што у избоним преварама учествују лидери свих политицких странака а не само чланови бирачких одбора,општинских изборних комисија и Централне изборне комисије.Никакве измјене изборног законодавства ту не могу помоћи јер једноставно свима одговара ово отворено фалсификовање изборне воље бирача

Name

Мањача

09.09.2019 04:55

Рјешење је да уђемо у НАТО И ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.09.2019 11:06

Не брукај часно име.

Name

Гурко

09.09.2019 07:20

Која то власт ради за народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.09.2019 07:49

На то питање власт не одговара. ...