Пољопривредници незадовољни укидањем премије

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС апеловао је на Министарство пољопривреде да бар ову годину задржи премију или да је умањи, јер је, како је нагласио, њено укидање само је отежало ситуацију пољопривредника чији је род пшенице прилично смањен.

Република Српска 07.09.2019 | 21:20
Пољопривредници незадовољни укидањем премије
Премија од пет пфенига по килограму за произведену и продату пшеницу није укинута због пољопривредника који су, да би добили подстицаје, пријављивали фиктивне парцеле, него због договора са фармерима да се издвајања за текућу производњу смање у корист повећања издвајања за капиталне инвестиције. 

То поручују из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, реагујући на тврдњу из Савеза удружења пољопривредних произвођача РС да је већина пољопривредника кажњена због неколицине оних  који нису сијали пшеници, а који су пријавили десетине хектара.

Подсјетимо, предсједник овог савеза Стојан Маринковић недавно је изјавио да је пољопривредницима, уз све недаће, дошла и казнена мјера министарства. 

– То је класична превара у пољопривреди и мислим да није поштено што је ресорно министарство укинуло премију од пет пфенинга за продату пшеницу у овим условима, јер је на неки начин већина пољопривредника кажњена на основу неколицине који су то проузроковали – рекао је Маринковић.

Додао је да је овај савез апеловао да МПШВ бар ову годину задржи премију или да је умањи, јер је, како је нагласио, њено укидање само отежало ситуацију пољопривредника чији је род пшенице прилично смањен.

– На првом наредном састанку са министром, још једном ћемо покушати да иницирамо да се изнађу та средства, да се на неки начин изврши ребаланс буџета за ову годину – поручио је Маринковић.

У МПШВ за Српскаинфо објашњавају да поменута премија јесте укинута, али уз договор са пољопривредним произвођачима. 

– Исплата премије за пшеницу није повезана са контролама које су у вези са малверзацијама са засијаним површинама. Исплата премије за пшеницу регулисана је Правилником о подстицајима за 2019, а контроле које је ове године спровела Агенција за аграрна плаћања РС су у функцији смањења малверзација – кажу у ресорном министарству и додају да је у овој години исплаћена премија за произведену и продату пшеницу рода из 2018, и за ту намјену је из аграрног буџета ове године исплаћено 3,1 милион КМ.

– Реч је о мери од пет фенинга по килограму. Осим тога, произвођачима пшенице исплаћена је и премија за пшеницу рода из ове године, за шта је укупно исплаћено скоро 3,18 милиона КМ, а ријеч је о 200 КМ по хектару. Дакле, ове године произвођачи пшенице су из аграрног буџета на своје рачуне добили скоро 6,3 милиона КМ, само по основу премија за пшеницу. Ово су значајна средства која су издвојена ове године за производњу пшенице, и међу највећима су у региону – наглашавају у МПШВ.

Подсјећају да су се, прије него што је усвојен аграрни буџет, произвођачи готово једногласно сложили да се ове године на терет текуће производње додатно повећају средства за капитална улагања.

– МПШВ је, у складу с тим, за те намјене повећало издвајања на готово 12 милиона КМ у агарном буџету – истичу у овом министарству.

Министар Борис Пашалић поручио је да ће ресорно министарство истрајати у борби против лажних пољопривредника, те да су резултати са терена у овом погледу поражавајући.

– Контролама је утврђено да је значајан број фармера у РС, који су корисници подстицаја, приказивао лажне податке, поготово код подршке за регресирани дизел и производњу пшенице.  Контроле су показале да су неки или пријавили више усјева него што стварно имају или су пријавили усјеве које уопште немају. Тим људима смо ускратили премију, а двије године неће моћи да добију подстицај ни по којем основу – рекао је Пашалић.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Филе

07.09.2019 21:26

Каква премија лопови нерадници постоје дунум И хоце премија казе да је посио сто банда сељацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2019 21:29

Нај гори је лопов а сељак ма каква премија Јо'с И порез увест И ја правим ограде И плацам порез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

07.09.2019 21:48

Псеница је неперспективна култура за нас. Треба улагати у индустријско биље и поврце. Пуна подрска контролама у пољопривреди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

08.09.2019 05:39

Држава премијама на откуп пољопривредних производа сам помаже приватне откупнике и прерађиваче производа да добију доџаба те производа да пољопривредницима само умањује штету да их не продају доџаба. Држава би морала да регулише цене откупа, да прерађивачи производа морају платити поштено за пољопривредне производе, колико се процени, а не да они добијају доџаба житарице, воће, поврће, месо и млеко. На овај начин држава њих помаже, јер сви они се налазе у странкама на власти или мањи део у опозицији, држава парама народа плаћањем премија откупнцима пољ производа да их могу јефтиније купити финансира своје страначке чланство, активисте и уништаваче народа. тако да поново народ сам финансира своје уништавање. Какве црне премије, то је идиотизам, држава би морала да изграде прехрамбену прерађивачку индустрију у акциоинарском власништву државе и пољопривредника, и појединице треб што даље отерати од те индустрије, забранити има да експлоатишу поштене пољоприврене произвођаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

08.09.2019 05:55

Пуна подршка министру Пашалићу у настојањима да уреди стање у пољопривреди Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољопривредник

08.09.2019 08:31

Први пут од стварања Републике Српске конацно Министарство пољопривреде поциње да се озбиљно бави проблемима за које сви знамо да постоје а цутимо о томе. Пуна подрска министру од ратара из Лијевце Поља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди коњ

08.09.2019 09:14

Министар проводи оно сто је најавио. Смањује премије а просирује субвенције за механизацију и опрему. Не смањује се новац за пољопривреду вец се преусмјерава на друге мјере унутар истог будзета. Само тако наставите, ови сто се буне то су они сто су муљали са подстицајима па сесад зале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

08.09.2019 19:40

А Усорац, шта Усорац вели..?? Без Усорца све у воду пада, нема договора, нема разговора, нема лажних премија ни преваре без Усорца, слава му и част.

ОДГОВОРИТЕ