СНСД неће ући у власт на нивоу БиХ?

Политички аналитичар из Београда Душан Јањић сматра да не постоје шансе да СНСД уђе у власт на нивоу БиХ, те да су у овом тренутку, према његовим ријечима, том циљу много ближе неке друге политичке опције.

Босна и Херцеговина 06.09.2019 | 09:18
СНСД неће ући у власт на нивоу БиХ?
Јањић за Инсајдер, између осталог, тврди да у случају наставка блокаде формирања власти на бх. нивоу није искључена ни могућност одржавања ванредних избора.

- Споразум о формирању власти на нивоу БиХ између СНСД-а, СДА и ХДЗ-а представљао је само политички маневар како би се добило на времену. Како сада ствари стоје, Милорад Додик неће успјети да формира Савјет министара. Ако то не успију и неке друге опције, онда су могући нови избори - тврди Јањић.

Што се тиче постављања Метјуа Палмера за специјалног изасланика САД за Западни Балкан, Јањић сматра да ће Палмерова мисија првенствено бити усмјерена на оживљавање дијалога између Београда и Приштине и тражења коначног рјешења за косовски проблем.

- Такође, по питању будућности Западног Балкана не постоји јединствен став земаља Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Њемачка и Италија), као ни између Вашингтона и Брисела. У наредном периоду радиће се на усаглашавању ставова према овом простору - каже Јањић.

Он додаје и то да је став западних сила тренутно такав да се питање Косова не може ставити у исти пакет са рјешевањем кризе у БиХ.

- Што се тиче БиХ, ту ће се ићи ће на рјешавање врућих, структуралних проблема. Питање изборног закона, законодавства, сређивање стања у правосуђу је оно за шта је међународна заједница највише заинтересована. За неколико седмица могло би се очекивати значајније ангажовање међународне заједнице кад је ријеч о стању у бх. правосуђу, те спрези политичког криминала и корупције. Основни циљ је да се БиХ учини функционалнијом државом - тврди Јањић у изјави за Инсајдер.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Јами

06.09.2019 07:38

Ето ти знас све , него ста це бити? Оставице Бакир дом народа у Додиковим рукама и ста це му власт без дома народа кад се букавално све мозе блокирати ? Ским це направити власт? Ти да имас образа неби се јавио да си зив имас политицку партију у Србији био си на изборима и остао испод 1% зато цути и кад те ста питају ниси релевантан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре..

06.09.2019 08:13

Добро Јањић каже. И прочитај мало ово што ПРАВДА пише доље. Едукуј се, гледај отворених очију на свијет око себе.

Name

...ре

06.09.2019 08:24

Јами, у Дому народа се могу блокирати Закони и други акти али не може проток новца и финансирање.Савјет министара је све и све иде преко њега зато се и Миле толико бори за то.Додик је испо из власти у Сарајеву одавно и до избора ће тако бити, то што покушавају развући причу о томе и што парламентарци Радмановић, Шпирић,Кошарац па и несудјени мандатар Тегелтија знају да губе милоне јер тренутно само примају плату у Сарајеву а нема тендера и уградње је друга прича и служи само да смирују и даље завлаче Павића, Дјокића, Чубру и осталу екипу који још УЗАЛУДНО чекају на расподјелу фотеља У РС!

Name

Судија

06.09.2019 08:35

Додик и СНСД су пренијели 68 надлезности са Ентитета РС на ниво Дрзаве Босне и Херцеговине, гласајуци у Парламенту БиХ али и у Скупстини РС-а за пренос тих надлезности, укљуцујуци Одбрану и Сигурност, Индиректно опорезивање, Судско и Тузилацко вијеце и јос многе друге институције и агенције. Да би се те надлезности вратиле поново на ниво Ентитета морају се поново изгласати у Парламенту БиХ а то це се догодити никада. Додик и СНСД само дзаба лазу, обмањују и тролају јадни, напацени и покрадени Српски народ, то види свако осим самих Срба. За самосталност РС треба новац, јака дипломатска мреза, медјународно признање и наорузање, то Додик нити има а нити це имати, а нема ни подрску нити Србије а нити Русије за тај високоризицни подухват, а да не говоримо о Америци и НАТО пакту који би се одмах умијесали на страну медјународно признате дрзаве БиХ. Па то свако зна, дзаба лазу Додиковци. Сто се тице МАП-а и слања АНП-а, па Додик је јос давно преко СНСД парламентараца све потписао и усвојио, па тадасњи цлан Предсједниства БиХ Небојса Радмановиц као потпредсједник СНСД-а молио НАТО да нас као цјелокупну дрзаву БиХ укљуцујуци и Ентитете хитно приме у ту војну алијансу, сто су они и прихватили у Децембру 2018 године. Нема сада назад, медјунаридноправни споразуми и усвојени дрзавни закони БиХ, укљуцујуци и Закон о Одбрани се морају испостовати, то свако зна, јер је Додик са СНСДом све то подрзао и изгласао у Парламенту БиХ. Докле це нам висе лазно солити памет неписмени СНСДовци, па народе уразумимо се. Они само покусавају поново да преваре, слазу и обману народ, то им је једини циљ. СДС и ПДП имају реалну сансу да поново цине власт на нивоу институција БИХ.

Name

Не ремсе

06.09.2019 08:35

Правда је бас поуздан извор. Највисе дезинформација је бас у Правди. Процитај ти несто а немој паметовати другима. Цеститам на коментару све је бас тако.

Name

Не ремсе

06.09.2019 08:39

Како мало разумијете политуцки систем ове творевине па тендери су у ентитетима 90%.

Name

Ре иди бре

06.09.2019 08:44

Правда је бас примјер за едуковање браво мајсторе зато смо ту сто ти и теби слицни се едукују Правдом и сједе гдје сједе браво

Name

ре Јами

06.09.2019 09:37

За успоставу вијећа министара одлука дома народа није потребна

Name

ПРАВДА

06.09.2019 07:41

САМО НЕКА СЕ РИЈЕСИ ИЗБОРНИ ЗАКОН, СКЕНИРАНИ ЛИСТИЦИ И ПОЛА ПРОБЛЕМА РИЈЕСЕНО. КАД ОВУ ЛОПОВСКУ, КОРУМПИРАНУ, КРИМИНАЛНУ ВЛАСТ СКИНЕМО СВЕ ЦЕ ИЦИ ЛАЛСЕ. НЕКО ЦЕ РЕЦИ ,СВАКА ВЛАСТ ЈЕ ТАКВА,?! ДА. СВАКА ВЛАСТ ЈЕ ПОМАЛО КОРУМПИРАНА АЛИ ОВАКВА НИЈЕ ЗАБИЉЕЗЕНА ДО САД У ЕВРОПИ. ОВАЈ НЕМОРАЛ, БЕСЦАСЦЕ ... ЈЕ ЗА ИЗУЦАВАЊЕ У СКОЛАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

06.09.2019 09:46

А ко це доци кад скинес ове? Цавиц, Петривиц, Мициц, Бјелица, Карадзиц, Бунадало... све теска опозиција... ова власт нема алтернативу не зато сте не треба него сто алтернатива једноставно не постоји...

Name

Директ

06.09.2019 10:24

Алтернатива увијек постоји.

Name

Поп јовица

06.09.2019 10:42

Хаха, у коме свијету ти живиш? Чавић,Петровић и екипа су прешли код рудоње! Петровић је постао шеф добојског СНСД-а. А Соња,цицко су спавачи у редовима опозиције који ће сутра постати дио црвене секте ако им се укаже прилика!

Name

реално стање

06.09.2019 07:58

Ова криза само појацава неопходност одвајања РС из БиХ. Слиједи нова платформа у НС РС и њено усвајање вецином гласова. Опозиција ту неце измјенити ниста. Најаву овога погледјте на линку: хттпс://www.атвбл.цом/вијести/република-српска/снсд-це-нсрс-предлозити-платформу-као-одговор-на-блокирање-формирања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реално стање

06.09.2019 09:40

Са том платформом могу исто урадити као и са референдумом и резервним саставом полиције .Знаци обрисати гу...

Name

ре

06.09.2019 09:40

само ти нама објасни на који начин мислиш извести то одвајање, боље би ти било да се одвојиш од сталног лапрдања у празно

Name

Возач профи

06.09.2019 07:59

Ал зато грабе огроман новац.Црне лимузине под пратњом шпартају тамо - амо по цијелиј БиХ, УВИЈЕК журе а резултата нема. Стојим пред Врандуком преко три сата, кад иду два полицајца на моторима, за њима полицијјско ауто у средини црни ауди са једним путником, не види се стакла затамљена, па позади опет полицијско ауто. Смо он нас је укочио сат времена....Која бахатост..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

06.09.2019 14:13

Они су бахати, комфорни, разуздани у свему, па и у оваквим ситуацијама.

Name

Хахаха

06.09.2019 08:01

Док би се они могли договорити о ванредним изборима 100% сам убјеђен да ће прије доћи они редовни 2022 год. Хехе овај чикица све зна к'о баба Ванга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.09.2019 08:18

СНСД није више ни за мјесне заједнице, мрцварењем живота народа и бораца због растуреног и опљачканог свега у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори

06.09.2019 08:48

Мозе се покрасти али немозе то функционисати,немозе ни у РС сто смо свјwдок стања,као ни на дрзавном нивоу.Зато сто се наопако ради, а опозиција је у стварности сто нико од ових сто краду неце да призна, "МНОГО ЈАКА"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

06.09.2019 09:27

Нема то везе с влашћу! БиХ вам је у фази распада! Ви једноставно не можете да функционишете. Јер ви сте 2 ентитета, 3 народа, 3 вете, 3 језика и 3 различите политике. Чак и кад Р. Српска оде свпјим путем у независност- чак ни тад нећете нпрмално функционисати, јер тад ћете бити 2 народа, 2 вере, 2 политике у једној Федерацији. Значи, све у свему- бедно је у било ком случају. И нема вам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

06.09.2019 10:16

Ова дрзава се мора распасти. То сада увидја и све веци број Босњака. Ту се висе ниста не мозе промјенити. То треба само урадити уз договор и без дизање тензија. Срби никад нису могли трпити тиранију, неце ни сада. Само лагано, корак по корак и свако себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2019 11:22

Што Миле воли рећи, сањати није забрањено ;)

Name

Врло реално

06.09.2019 14:16

Снови преко ноци постану реалност...Кад је Косово могло постати дрзава, постат це и Република Српска.