Стигла пресуда суда, боље икад него никад!

Удружењу “Оштра нула” недавно је уручена пресуда Основног суда у Бањалуци којом је пресуђено да их је дневни лист “Глас Српске” оклеветао у тексту објављеном прије пет година, а у којем су оптужени да раде на дестабилизацији Републике Српске.

Република Српска 04.09.2019 | 12:41
Стигла пресуда суда, боље икад него никад!
“Прије више од пет година, 5. марта 2014. године, у дневним новинама ‘Глас Српске’ објављен је чланак ’Полиција осујетила рушилачке планове организација Слободна Република и Оштра Нула у РС – планирали паљење БОРС-а и управе Источно Сарајево’. Због изношења неистина и дезинформација у том чланку, наше удружење је против овог јавног гласила, његове тада главне и одговорне уреднице те аутора текста поднијело тужбу за клевету Основном суду у Бањалуци. Коначно, 28. августа 2019. године смо примили првостепену пресуду у корист нашег удружења”, навели су из “Оштре нуле”.

“Свјесно изношење неистина”

Из удружења су додали да ова првостепена пресуда, како кажу, „недвојбено показује да одређени новинари и медији који представљају јавна гласила, и који су финансирани од новца свих грађана Српске, не раде у служби и интересу истих, тј. у јавном интересу“.

“Свјесно износећи неистине и разне непровјерене информације из ’анонимних извора’, они лажу и манипулишу јавност, а све то у служби тренутне владајуће политике”, поручили су из поменутог удружења.

Укратко, у тексту се наводи да су припадници удружења “Слободна Република” и “Оштра нула” планирали приликом протеста, које је 28. фебруара у Бањалуци организовало удружење “Ветерани Републике Српске”, упад у просторије Борачке организације Српске и њихово демолирање и паљење. Даље се наводи да је полиција Српске благовременим реаговањем спријечила тај инцидент. Прије покушаја напада на просторије БОРС-а у Бањалуци, пише даље у тексту, план је био да се насилне демонстрације из Сарајева пренесу у Источно Сарајево и то паљењем зграде Административног центра овог града.

Акција насилних протеста, односно њихово преношење из Федерације БиХ у Српску, пише даље “Глас”, била је добро организована, а удар на Српску је планиран на релацији Беч – Тузла – Бањалука.

“Новац је ишао преко једног бизнисмена из Бијељине, за чије је дјеловање од пристиглих 1,1 милиона КМ отишло 800.000 КМ, а за рад ‘Слободне Републике’ 300.000 КМ. Чланови ‘Слободне Републике’ су још у септембру прошле године припремили велики број гума које су намјеравали да пале током протеста, али нису имали прилику да их употријебе и то планирају да ураде на наредним демонстрацијама”, наведено је, између осталог, у поменутом тексту.

На дан изласка поменутог текста, 5. марта 2014. године, на порталу еТрафика.нет објављен је текст “Слободна Република” и “Оштра нула” оштро осудиле писање Гласа: То су гнусне лажи и наручене оптужбе, са детаљнијим освртом на тадашње актуелности.

Тадашњи предсједник “Слободне републике”, која је, уз “Оштру нулу”, прозвана у спорном тексту, Никола Дроњак, у кратком разговору за наш портал је истакао да је сличних натписа усмјерених против њега било много те да би морао са адвокатом провјерити да ли је упутио тужбу и за овај конкретан текст “Гласа”.

“Пресуда дошла у право вријеме”

Тадашња предсједница “Оштре нуле” Дражана Лепир каже за еТрафику да овај текст није једини у ком су изнесене измишљене информације о њима, али је први за који су се одлучили правно реаговати.

“Иако ова пресуда долази пет година касније, мислим да долази у право вријеме. Драго ми је да је суд пресудио у нашу корист и да се овом пресудом показује да одређени медији и новинари преносе непровјерене информације чиме отварају простор за манипулацију. Овакво ‘извјештавање’ није само опасно по оне о којима извјештавају, већ и на примаоце информација који на основу тога креирају своје мишљење или став о одређеној теми. У том смислу, била бих сретнија да је ова пресуда могла бити донесена прије пет година, јер су у том тренутку друштвене околности биле другачије и жељела бих да вјерујем да би оваквих дезинформација било мање када би судски процес трајао краће. Међутим, реалност је потпуно другачија, наш случај није усамљен али ми смо успјели да добијемо првостепену пресуду и надам се да ће ускоро ова пресуда постати правоснажна”, истакла је она.

Она наглашава да је Глас Српске медиј са традицијом и великом приступачношћу, што му даје кредибилитет и велик досег.

“Сјећам се да ме је ујутро назвао новинар вашег портала и питао ме да ли желим да демантујем наводе Гласа Српске. Тако сам сазнала за овај чланак. Мјесец дана раније, у фебруару 2014. године, десили су се раднички протести који су почели у Тузли и у том периоду било је разних медијских извјештавања како постоји намјера да се ти протести прошире у Републику Српску, како је циљ дестабилизација Републике Српске и сл. Ово је битно истаћи јер се чланак који је написан у Гласу Српске не може посматрати изван тог контекста. Имајући то у виду, овакав чланак је окарактерисао нашу организацију као насилну и самим тим и њене чланице и чланове”, подсјећа Дражана на околности које су претходиле писању спорног текста.

Након његове објаве, чланови “Оштре нуле” имали су различитих проблема, како приватних, тако и правних.

“Члановима нашег удружења је пријећено на улици, те  путем друштвених мрежа, а неки су имали проблема са члановима породице и пријатељима. Друга врста посљедица са којима смо се суочили је утицала на конкретан рад наше организације. За одређене наше активности нисмо могли добити дозволе за кориштење јавне површине, а имали смо и низ других потешкоћа, како при јавном тако и при унутрашњем раду нашег удружења”, говори Лепир.

(е-Трафика)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нострадамус

04.09.2019 10:54

Сви они који имају резервну гуму у аута су потецијално опасни и та им гума слузи да русе Републику Српску и њене институције.Сви они код којих се надје резервна гума мора да одговара за дрзавни удар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

04.09.2019 13:16

Нека се припазе и они који носе гумице по дзеповима, и то це бити потенцијално орузје.

Name

Коментар

04.09.2019 15:27

Глас Српске је глас СНСД-а...

Name

рациц

04.09.2019 13:23

ПАРАНОЈА похлепних неморалних властољубаца је вец видјена ствар. Примјера покушаја контролисања мишљења народа силом у историји има на претек. Никада ни један такав покушај дугорочно није успио, само је због тога народ нажалост страдао. На крају, без изузетка, иако ружно звучи, на срећу и по правди страдају и силеџије. Највећи проблем Републике Српске су похлепни лицемјерни неморални политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ