Босић: Није важна судбина Додика него Српске

- Овдје нису у питању посљедице за Додика лично, него шта ће бити са Републиком Српском. Народ и Република Српска ризикују да извуку дебљи крај, а профитирао би узак круг оних који су се у прошлом периоду обогатили на малверзацијама и корупцији. Додик не каже како ће то провести у дистрикту Брчко који је својим гласовима унио у Устав БиХ. Много је таквих питања на које би требало одговорити да би се пријетње које је изнио спровеле у стварности. Како се нико у Републици Српској не узбуђује око тога, имам осјећај да нико озбиљно не очекује да Додик испуни своје пријетње, наглашава Босић.

Република Српска 30.08.2019 | 18:09
Босић: Није важна судбина Додика него Српске
Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић (СДС) сматра да су лидери СДА, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а временом изградили јасне концепте који су толико супротстављени да је тешко наћи најмањи заједнички политички садржилац.

"Уз то су и лидери ових странака о себи градили мит да су бескомпромисни борци против друге стране, па је ту остало мало мјеста за било какву политику компромиса. Чак и да формирају власт, она би брзо дошла у кризу. Не мислим да је АНП главни узрок ове ситуације", наводи Босић у разговору за Вијести.ба.

Коментаришући захтјеве српског члана у Предсједништву БиХ у вези заказивања ванредних сједница Предсједништва иако је знао да друга два члана неће подржати Зорана Тегелтију ако он не подржи АНП, Босић каже да Додику и није остало ништа друго него да „цима“ ситуацију.

"Он је својом политиком довео до синдрома који је имао Шешељ у Србији. Иако је популистичком политиком обезбјеђивао највише гласова на изборима, друге странке нису хтјеле са њима да формирају већину и тако је остајао кратких рукава. Мислим да иза става Бошњака примарно стоји свијест да би у тако формираној власти коло водила јавно прокламована коалиција СНСД - ХДЗ, а они би у таквој консталацији били у незавидној позицији. То вам је класична прича о коалиционом потенцијалу, када на мосту добијеш, а на ћуприји изгубиш", казао је Босић.

Осврћући се на најаве да, уколико договор не буде постигнут до 5. септембра, ће Додик повући потезе попут повлачења сагласности на споразуме о ОС БиХ и индиректним порезима, те преиспитивање надлежности које су са ентитета пренесене на државу БиХ, Босић наводи да искуство говори да се то неће догодити.

"Као у причи о три прасета, пошто није остварио многе такве пријетње у прошлости, сада му нико не вјерује чак и да има намјеру то да спроведе", рекао је Босић, додајући да ту постоји опасност синдрома рањене звјери, када је спреман да повуче све у провалију како би прикрио своју одговорност за неуспјех.

"Ова ситуација са финансијском помоћи из Србије назначава да је у Републици Српској озбиљна криза буџета и причу о повлачењу из УИО некако повезујем са тим. Изгледа да је дошла на наплату криминална политика из претходног периода Додикове власти. Ту је проблем и огромна лична сујета",рекао је Босић.

На питање мо могу ли и у којој мјери овакви потези нашкодити Републици Српској, али и самом Додику, Босић одговара:

"Додик је свјестан да би тај чин био прелазак неке црвене линије и да се послије тога не могу предвидјети догађаји. Овдје нису у питању посљедице за Додика лично, него шта ће бити са Републиком Српском. Народ и Република Српска ризикују да извуку дебљи крај, а профитирао би узак круг оних који су се у прошлом периоду обогатили на малверзацијама и корупцији. Додик не каже како ће то провести у дистрикту Брчко који је својим гласовима унио у Устав БиХ. Много је таквих питања на које би требало одговорити да би се пријетње које је изнио спровеле у стварности. Како се нико у Републици Српској не узбуђује око тога, имам осјећај да нико озбиљно не очекује да Додик испуни своје пријетње".

Према Босићу, посебно питање је мотив тих пријетњи.

"Изгледа да је систем УИО добар ако Додик има власт. Ако је тај систем лош по Републику Српску, онда би требало да га руши без обзира да ли је он на власти или не. Овако испада да све може, само ако моји људи сједну у фотеље".

Што се тиче улоге Вигемарка око споразума СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, Босић каже да о Вигемарковим активностима на мјесту шефа ЕУ делегације нема добро мишљење.

"На страну то што се увијек појављивао као медијатор у тренуцима када се Додик нађе у некој кризи, моја основна замјерка је његово жестоко лобирање за усвајање Закона о акцизама. И ја сматрам да треба формирати власт и да је то одговорност оних које је он окупио. Вигемарк је желио тај споразум колико и Додик, јер би му то био плус у каријери. Овако одлази као неко ко ће бити упамћен по неуспјеху", објашњава Босић.

Како тумачи америчку подршку захтјеву чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића да желе договор о подношењу АНП као дио споразума о формирању власти, Босић је рекао да Американци отворено заговарају НАТО пут БиХ и њихов став га не изненађује.

"Вјероватно су и збуњени што је СНСД сада промијенио став за 180 степени у односу на оно шта им је раније обећавао", каже Босић.

Када очекује повратак у парламентарне клупе, Босић наглашава да се Додик одлучио да му чип у овој игри покера буде блокада Парламентарне скупштине БиХ.

"Интересантно да то није блокада Предсједништва, иако би то било логично. То је у складу са његовим схватањем демократије, гдје парламенти служе за поткусуривање, умјесто да су главни демократски стуб власти. Тако то функционише и у Народној скупштини, у којој парламентарна већина не расправља ни око чега него чека да добије цједуљицу шта је њихов став. Чуди ме да посланици у Представничком дому не траже одржавање сједнице на којој би формирали комисије и деблокирали рад. Убијеђен сам да чак и посланици СНСД-а једва чекају да се то деси, јер сви заједно примамо плате ни за шта", истакао је Босић.

Шта је рјешење за окончање агоније на политичкој сцени у БиХ и може ли то бити нова парламентарна већина, која би укључила СДС и ПДП, Босић је мишљења да ту постоје објективни проблеми због ситуације у Дому народа, али у политици не би одбацио ниједно рјешење.

"Могуће је и да се оваква ситуација продужи у недоглед, што би свакако било јако лоше. То би довело до тога да се и надаље не рјешавају стварни животни проблеми, а народ довео у још већу апатију", казао је Босић у разговору за портал "Вијести".

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Лемац

30.08.2019 16:14

Напријед српска, само пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

30.08.2019 18:23

ја се надам за њега су сви избори завршени , коначно .

Name

Ре

30.08.2019 19:44

Добро говори. Свака му је на мјесту.

Name

Симан

30.08.2019 16:17

Оцекивати да несто ријесе за свој народ они којима је Борба Бикова са коцицевог збора, главна културна манифестација, је сулудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2019 18:11

Хахаха, апсолутно тацно, смијесно је, али и истинито.

Name

Ја

30.08.2019 18:49

113% си у праву. Са гарнтитуром на власти смо изгубили прворазредне цобане а добили петоразредне политицаре.

Name

Борац

30.08.2019 16:20

Права ИСТИНИТА ИЗЈАВА. ДОДИК ЈЕ ЈЕДАН ОД 1000000 А СРПСКА ЈЕДНА ЈЕДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.08.2019 19:42

Ма да. Један од милиона, али први и највазнији. Дзаба косите Баја је цар

Name

Ре Боки

02.09.2019 12:24

Цар је го, за не видите узвикну дијете!!! Гола је Република Српска, до кости.....!

Name

Драган Трн

30.08.2019 16:22

Ма нека га сад ухапсе,бас ме брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ

30.08.2019 16:30

Босић је један од ријеткио искрених политичара. Добар,паметан,искрен,патриота војник РС а не као ови 90% политичара снсд коалиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

30.08.2019 18:27

Босић је итекако свјестан ситуације у којој се налази Република Српска тј. у којој би се могла наћи ако не испоштујеобавезе које је пријашња власт(СНСД) олако прихватала и потписивала.Можеш ти рећи : Нисам тако мислио ,то више не важи.То можеш рећи некоме пуно слабијем од себе али у оваквом геополитичком окружењу свака одлука се мора добро ,добро преиспитати.Неко би можда и волио да се овде закува ,да он одлети хеликоптером на сигурно ,а да народ остане на ледини у тоталном окружењу.То Босић одлично види али не виде масе слијепаца који послије флаше пиве и тањира меса испод шатора мисле да су најјачи на свијету. Касно ће им бити кад им из гу...е дође у главу.

Name

Добар

30.08.2019 16:41

Проблем Додик није ници него наш зато га нико и не одува са политичке сцене. Сви њега могу трпјети зато сто га могу блокирати. Само ми сносимо најгоре последице тиранина сто економског сто културног сто политичког. Зауставио нас је десетљеће а последице су сада непоправљиве ста це бити са будућношћу то је нимало оптимистицно. Стара је изрека сто једна будала поквари десет паметних поправити немозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

30.08.2019 16:53

Г- дине Босицу, потпуна истина је ово сто говорите. И њиховим заљубљеницима топло препоруцујем да пазљиво процитају вас текст и буду искрени бар пред собом, ако вец не смију да се супротставе јавно свом возду. 'Возд' је, изгледа, дебело уздрман, нигдје му не иде. Сигуран сам да се покајао сто је уопсте улазио у Предсједниство, не бендају га ови низаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

30.08.2019 17:10

Додик је бар једно испунио,а за сто није дао обецање.Огулио је РС и народ до голе козе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ева

30.08.2019 19:51

Истина, врати нас свијетлосном брзином уназад....

Name

007 Бонд

30.08.2019 17:12

Република Српска има политичку аутономију, јер има сопствене мнистре, скупштину и устав, па онда и могућност да самостално одлучује. ::: Неће Српска ниишта да ради без дозволе оних од преко баре. И кад они преко баре каћу може- отиће Српска и постаће покрајина Србије и то без испаљеног метка, а и без поздрава.::: И није Српска сама, јер одмах преко Дрине на истоку је Србија. -А да је уместо Србије на истом месту нпр. Турска- Српској би било много теће и питање је да ли би уопште и постојала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

30.08.2019 17:38

Ма ко да нас узме под своје кад смо осиромасени И биједни. Какве смо све потенцијале имали ни ЦХ нам није равна али имамо слабе И неодговорне домацине.

Name

Брегови

30.08.2019 19:49

007 6онq.... Је ли ти то стварно озбиљно? Како РС мозе отици из БиХ, знас ли ста је потписано у Дејтону? Знас ли да нико, па ни Србија ни Хрватска посебно, несмије нарусити ниједном акциом територијални суверенитет нити интегритет БиХ. Знас ли да је то све усло као саставни дио дејтонског договора? Процитај Цлан 1. Мировног споразума и све це ти бити јасно, а Додикова лупетање о независности свих ових година, којекаквим референдумима мозес испринтати на тоалет папир и употријебити знас гдје.

Name

Заробљено друство и дрзава

30.08.2019 17:14

Све истина, коју је господин Босиц јасно описао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

30.08.2019 17:21

Ми - народ ћемо одлучити а никако Додик и Додиковићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.08.2019 21:01

Важно је и да лопов оде у прдекану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

31.08.2019 02:52

Гласати за Додика због пружања мало бољег живота него комшије који би да мјењам власт су мрвице које црвени врапчићи имају предност да покљуцају. Уствари сви лоше живимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех..

31.08.2019 07:12

Преведи, среће ти..??!!

Name

ЦИЦЕРОН

31.08.2019 04:19

Сто прије СДС консолидује редове то је спас РС. Избацити Додикове људе из странке. А сад сви знамо ко су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

01.09.2019 00:36

Босицу никад ти нецу опростити Добој.Нецес ни ти себи,ал из потпуно другацијих разлога.Јес видио како се непринципијелност зацас обије о главу?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.09.2019 19:55

Додик је у проблему, он би продао РС само да сачува своју стразњицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

02.09.2019 15:26

Ронхилова судбина и његове братије је давно одредјена Робија,Робија Робија Дозивотна али треба спасити то мало народа сто је остало у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

02.09.2019 15:29

Додикова задњица је у великим проблему дозивотни затвор све би он продао као Радован за спас задњи це али готоваје нема спаса

ОДГОВОРИТЕ